Τρίτη 16 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Τρόπους νομιμοποίησης ψάχνει το Ερι Μπατασούνα...

ΜΠΙΛΜΠΑΟ.-

Την απόφαση να αποκηρύξει τη βία κοινοποίησε την Κυριακή το εκτός νόμου κόμμα Ερι Μπατασούνα, κόμμα που φέρεται ως ο πολιτικός βραχίονας της βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ. Κατά την ισπανική εφημερίδα «El Mundo», τίτλος του πολιτικού μανιφέστου είναι: «Τώρα, ο λαός, τώρα η ειρήνη».

Στο «πολιτικό μανιφέστο» γίνεται αναφορά στην πορεία των τελευταίων 25 χρόνων με την εκτίμηση ότι πλέον ήρθε η ώρα για την ειρήνη «που θα βάλει τέλος στην πολιτική αντιπαράθεση και την ένοπλη διαμάχη στις τάξεις των Βάσκων».

Τα μέλη του παράνομου σήμερα κόμματος κάνουν λόγο για το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός στη Χώρα των Βάσκων για το 2004, ενώ ο ηγέτης του Ερι Μπατασούνα, Αρνάλντο Οτέγκι, σύμφωνα με το BBC, έκανε έκκληση για έναρξη ειρηνικού διαλόγου μεταξύ όλων των αντιμαχόμενων πλευρών προκειμένου να τερματιστεί η ένοπλη σύγκρουση που κρατά δεκαετίες. Το BBC σημειώνει όμως ότι κατά τις δηλώσεις του ο Οτέγκι παρέλειψε να κάνει έκκληση και στην ΕΤΑ να τερματίσει την ένοπλη δράση της, όρος απαραίτητος και αναγκαίος για την κυβέρνηση της Μαδρίτης, που δήλωσε ότι κανένας διάλογος δεν μπορεί να αρχίσει προτού η ΕΤΑ αποκηρύξει τη βία...

Και εάν η κυβέρνηση της Μαδρίτης διατυπώνει τις επιφυλάξεις της, οι αντιδράσεις από τις τάξεις του Λαϊκού Κόμματος ήταν σφοδρότατες. Ο εκπρόσωπός του, Εδουάρδο Θαπλάνα, έκανε λόγο για πράξη πολιτικής ανευθυνότητας, σε περίπτωση που τώρα ανοίξει διάλογος για τη νομιμοποίηση του Μπατασούνα, ακόμα και αν αυτό αποκηρύξει την ένοπλη βία. Από την πλευρά του, ο γραμματέας του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) κάλεσε το Μπατασούνα να αποδεχτεί τους κανόνες του παιχνιδιού και να απορρίψει τη βία.

Υπενθυμίζεται ότι το Μπατασούνα τέθηκε εκτός νόμου, επειδή αρνήθηκε να καταδικάσει τη βία της ETA και έγινε το πρώτο κόμμα που απαγορεύτηκε στην Ισπανία μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το 1975.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ