Τρίτη 16 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΔΥΕ
Αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας

«Οι νίκες του λαού της Βενεζουέλας είναι και δικές μας νίκες». Με αυτό το σύνθημα, η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) τόνισε την ανάγκη της ενεργού συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο λαό της Βενεζουέλας, σε χτεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 31 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Αλλωστε, η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνδέεται άμεσα με το λαό της Βενεζουέλας.

Πράγματι, όπως τόνισε ο Ανδρ. Μπούκουρης, γραμματέας της ΠΕΔΥΕ, τα συνθήματα ενάντια στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ που ήταν κυρίαρχα στο Πολυτεχνείο είναι το νήμα που δένει τους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες των δύο λαών. Ο λαός της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει την ιμπεριαλιστική επίθεση όπως και ο ελληνικός, ήρθε αντιμέτωπος με τη φασιστική δικτατορία που στήριξαν οι ιμπεριαλιστές.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντ. Αντανασιώτης, μέλος της γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, ο οποίος, αναφερόμενος στο βενεζουελάνικο λαό υπογράμμισε πως «όταν ένας λαός είναι συσπειρωμένος και παλεύει για το δίκιο του μπορεί να νικήσει». Στην ουσία, συνέχισε, η μπολιβαριανή επανάσταση αποτελεί αποστομωτική απάντηση σε κάθε συμβιβασμένο που σπέρνει τη μοιρολατρία, και θέλει τη λέξη «Επανάσταση» στο μουσείο της ιστορίας. Σημείωσε, επίσης, τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισε η λαϊκή συμμετοχή στα γεγονότα του 2002, όταν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους επιχείρησαν να ανατρέψουν τον Ούγο Τσάβες. Ο λαός της Βενεζουέλας είναι ένας λαός, είπε χαρακτηριστικά, που θέλει να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του.

Την εκδήλωση χαιρέτισε, επίσης, ο Χ. Παπαμάργαρης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, που υπογράμμισε ότι ο αγώνας του λαού της Βενεζουέλας δείχνει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος πέρα από την υποταγή στους ιμπεριαλιστές. Υπενθύμισε πως το 80% του λαού ζει στη φτώχεια, αν και πρόκειται για την πέμπτη πετρελαιαγωγό χώρα. Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά στην μπριγάδα που διοργανώνεται για τη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών.

Μετά το τέλος των ομιλιών, εγκρίθηκε ψήφισμα αλληλεγγύης και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ