Τρίτη 16 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Συνεχίζεται το έγκλημα στη Φαλούτζα

Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις ανταρτών και κατοχικών δυνάμεων και σε άλλες σουνιτικές πόλεις

Δίπλα στα πτώματα αμάχων διέρχονται οι κατοχικοί στη Φαλούτζα

Associated Press

Δίπλα στα πτώματα αμάχων διέρχονται οι κατοχικοί στη Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ.-

Νέες σφοδρές αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσαν, χτες τα ξημερώματα, οι αμερικανικές δυνάμεις στη νότια Φαλούτζα, αν και οι Αμερικανοί επιτελείς επιμένουν ότι «ελέγχουν την πόλη». Λίγες ώρες αργότερα, σκληρές συγκρούσεις μαίνονταν σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και σε άλλες σουνιτικές πόλεις. Την ίδια ώρα, κοντά στο Κιρκούκ, αντάρτες πυρπόλησαν 4 πετρελαιοπηγές στην περιοχή Χαμπάζα και μέχρι χτες το βράδυ οι πυρκαγιές μαίνονταν ανεξέλεγκτες.

Ενα «οχυρωμένο δίκτυο υπόγειων στοών και καταφυγίων που συνδεόταν με αποθήκες πυρομαχικών» ήταν, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, ο στόχος των νέων αεροπορικών επιδρομών. Ανταποκριτής του «Reuters» μετέδιδε ότι αμερικανικά τανκς βρίσκονται στη νότια συνοικία Σουχάντα και ότι νέες σκληρές μάχες μαίνονται σε διάφορα σημεία.

Ο συνταγματάρχης των Πεζοναυτών, Μάικ Σαπ, δήλωνε ότι οι κατοχικές δυνάμεις «θα αναποδογυρίσουν και την τελευταία πέτρα μέσα στην πόλη». Ο Σαπ, σχολιάζοντας τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των ανθρωπιστικών οργανώσεων να εισέλθουν στην πόλη, επέμεινε προκλητικά ότι «δεν έχει δει αμάχους στην πόλη» και ότι «δεν κρίνεται αναγκαία η παροχή της οποιασδήποτε βοήθειας». Γι' αυτό άλλωστε και ο επίσημος κατοχικός απολογισμός δε συμπεριλαμβάνει καμία καταμέτρηση που να αφορά στους αμάχους. Επισήμως, έχουν σκοτωθεί 38 Αμερικανοί στρατιώτες και περισσότεροι από 1.000 αντάρτες και έχουν τραυματιστεί 275 Αμερικανοί, ενώ συνελήφθησαν περίπου 500.

Αντίθετη άποψη, πάντως, για την κατάσταση στη Φαλούτζα έχουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις. Με ανακοίνωσή τους, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος τονίζουν ότι τους έχει επανειλημμένως απαγορευτεί η είσοδος στην πόλη και ότι υπάρχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 60.000 εγκλωβισμένοι άμαχοι, των οποίων η τύχη αγνοείται, αφού εδώ και μία εβδομάδα βομβαρδίζονται ανηλεώς και είναι χωρίς νερό, ηλεκτρικό, φαγητό και ιατρική περίθαλψη. Το μοναδικό κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας που προσέγγισε την πόλη αναγκάστηκε να φτάσει μόνο στο Γενικό Νοσοκομείο, το οποίο είναι έξω από τον οικιστικό ιστό.

Γενικεύονται οι συγκρούσεις στο βορρά

Τα τελευταία 24ώρα, κλιμακώθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ κατοχικών στρατευμάτων και ανταρτών και σε άλλες πόλεις. Στη Μοσούλη, σφοδρές μάχες σημειώθηκαν την Κυριακή, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 7 αστυνομικοί και 30 αντάρτες. Χτες, σποραδικές συγκρούσεις σημειώνονταν, ενώ από επίθεση αυτοκτονίας σκοτώθηκαν 6 Ιρακινοί αστυνομικοί και τραυματίστηκαν 5 Αμερικανοί στρατιώτες. Αμερικανοί επιτελείς διαβεβαίωναν ότι η πόλη δε βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Στη γειτονική αλ Ντουρ, από επίθεση σε αμερικανική περίπολο σκοτώθηκαν 5 Ιρακινοί, ενώ στη Σουγαϊράχ σκοτώθηκαν 7 Ιρακινοί αστυνομικοί και σύμφωνα με πληροφορίες οι αντάρτες ελέγχουν αρκετά αστυνομικά τμήματα. Στη Μπαακούμπα, οι κατοχικές δυνάμεις εξαπέλυσαν, χτες, αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις και μάλιστα έριξαν, σε κατοικημένες περιοχές, τουλάχιστον 2 βόμβες των 225 κιλών. Το τελευταίο 24ωρο, στην πόλη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 20 αντάρτες και έχουν τραυματιστεί 4 Αμερικανοί στρατιώτες.

Στη Βαγδάτη από επίθεση όλμων σκοτώθηκαν 6 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 2, ενώ αργά χτες το βράδυ, ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την «πράσινη ζώνη». Οπως είναι εμφανές, η κατάσταση για τις κατοχικές δυνάμεις δεν είναι η καλύτερη δυνατή, ιδιαίτερα ενόψει της προσπάθειάς τους να «στήσουν» δημοκρατικές εκλογές. Την ανησυχία αυτή, πάντως, δε φαίνεται να συμμερίζεται το Ουγγρικό Κοινοβούλιο, που χτες απέρριψε την πρόταση παράτασης της παραμονής των 300 Ούγγρων στρατιωτών στο Ιράκ και επιμένει στην επιστροφή τους στη χώρα στα τέλη του χρόνου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ