ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Βούλιαξε» από την κακοκαιρία

Σε λίμνη μετατράπηκε για άλλη μια φορά η Θεσσαλονίκη

Motion Team

Σε λίμνη μετατράπηκε για άλλη μια φορά η Θεσσαλονίκη
Για μια ακόμη φορά η Θεσσαλονίκη παρουσίασε το απόγευμα της Κυριακής εικόνα «ανοχύρωτης πόλης», παρά τις διαβεβαιώσεις των υπεύθυνων ότι ο «κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή». Λίγη ώρα βροχής ήταν αρκετή για να μετατραπεί σε λίμνη το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης.

Από τις 3 το μεσημέρι και για σαράντα λεπτά περίπου οι δρόμοι από τη Βασ. Ολγας και την Εγνατία μέχρι την παραλία και την πλατεία Βαρδαρίου γέμισαν με νερό, εκατοντάδες αυτοκίνητα ακόμη και αστικά λεωφορεία ακινητοποιήθηκαν, ενώ η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 200 κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια και καταστήματα.

Στην παραλιακή λεωφόρο και σε δρόμους γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό μεγάλα δέντρα ξεριζώθηκαν από το δυνατό αέρα, ενώ από την ορμή των νερών έσπασαν ακόμη και τα φρεάτια των όμβριων υδάτων σε περιοχές του κέντρου. Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές του κέντρου και σε δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, στο Χορτιάτη και την περιοχή Μαρτίου. Οπως κατήγγειλαν κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία, τα φρεάτια δύο μήνες μετά την καταιγίδα δεν καθαρίστηκαν, καθώς συνεχίζεται η διαφωνία μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και ΕΥΑΘ σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό τους.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη-Τώρα», το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας αποκτά επείγοντα χαρακτήρα και πρέπει ανάλογα να ιεραρχηθεί από τους αρμόδιους φορείς. «Οι καταστάσεις που δημιουργούνται με κάθε νεροποντή αντιπροσωπεύουν έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο, ο οποίος θα γίνει πολύ πιο οξυμένος τα επόμενα χρόνια αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Θεωρούμε πως τα έργα που έχει ανάγκη η πόλη για την αντιπλημμυρική της προστασία αποτελούν παραγωγική επένδυση που αφορούν την καθημερινή μας ζωή, την ασφάλεια ακόμα και της ίδιας της ζωής μας, αλλά και των σπιτιών, των μαγαζιών ενός μεγάλου μέρους του λαού».

Η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη - Τώρα» με πρόσφατη παρέμβαση ανέδειξε τα αίτια αυτής της κατάστασης και απαίτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα, ξανάφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς όμως να πάρει απάντηση από τη διοίκηση του δήμου.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε η Θεσσαλονίκη δεν έχει ανάγκη από ευχολόγια, διακηρύξεις αρχών, ή διαμάχες για το ποιος έχει την ευθύνη καθαρισμού των φρεατίων. Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από υλοποίηση έργων με ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα και ταυτόχρονα να υπάρξει δέσμευση για αντίστοιχα κονδύλια από τον προϋπολογισμό του 2005 για την υλοποίησή τους. Αναφερόμαστε σε έργα που έχουν σχέση με τους ελεύθερους χώρους, τα ρέματα, τα δάση, τις χρήσεις γης, τον καθαρισμό των φρεατίων, τον εκσυγχρονισμό του αποχετευτικού δικτύου κλπ.», καταλήγει η ανακοίνωση της παράταξης.

Ζημιές στην Κατερίνη

Στην παραλία της Κατερίνης προκλήθηκαν ζημιές σε βάρκες λόγω της θαλασσοταραχής, ενώ στο Μακρύγιαλο τραυματίστηκαν δύο ψαράδες την ώρα που επιχειρούσαν να σύρουν τις βάρκες τους στην ακτή.

Στο Κιλκίς μετά την έντονη βροχόπτωση σημειώθηκαν καταστροφές σε βιομηχανίες ενδυμάτων, ενώ τέσσερα άτομα απεγκλωβίστηκαν από τα αυτοκίνητα τους που είχαν παρασυρθεί από ορμητικό χείμαρρο.

Από τη σφοδρή θαλασσοταραχή τα νερά της θάλασσας σκέπασαν την παραλιακή οδό στην Καβάλα και προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα. Επίσης η Θάσος έμεινε χωρίς ρεύμα το απόγευμα της Κυριακής.

Κινδύνευσαν μετανάστες

Στο παλαιό νοσοκομείο του Πύργου βρίσκονται από χτες το μεσημέρι οι 112 οικονομικοί μετανάστες από τους 116 (τέσσερις νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Πύργου χωρίς σοβαρά προβλήματα μεταξύ των οποίων και ένα 9χρονο αγοράκι) μετά τον κατάπλου δουλεμπορικού πλοίου στο λιμάνι του Κατακώλου.

Το πλοίο που μετέφερε οικονομικούς μετανάστες από την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές είχε αποπλεύσει από την Αλεξάνδρεια και εντοπίστηκε από άνδρες του Λιμενικού σε διεθνή ύδατα από το περασμένο Σάββατο και συγκεκριμένα ανοιχτά της Πύλου Μεσσηνίας. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες και μια ρωγμή στα πλευρά του πλοίου η οποία έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων καθώς «έμπαζε» νερά, ανάγκασε το πλήρωμα να καταπλεύσει στο λιμάνι του Κατακώλου. Το δουλεμπορικό πλοίο κατασχέθηκε και τα 14 άτομα που αποτελούσαν το πλήρωμα συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα.

Τη φροντίδα των οικονομικών μεταναστών με τρόφιμα, κουβέρτες και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έχουν αναλάβει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και της Νομαρχίας, οι οποίες μάλιστα απηύθυναν και έκκληση στους κατοίκους της περιοχής για τη συγκέντρωση ειδών ρουχισμού ώστε να δοθούν στους ταλαιπωρημένους μετανάστες.

ΤΑΪΛΑΝ
Κλονίστηκε η υγεία του

Προβλήματα στην υγεία του παρουσίασε ο Κούρδος αγωνιστής Ταϊλάν, δέκα τρεις μέρες μετά την έναρξη της απεργίας πείνας, σύμφωνα με συναγωνιστές του από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους σε Τουρκία και Κουρδιστάν.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο Ταϊλάν παραμένει σε κελί απομόνωσης από την πρώτη μέρα της απεργίας πείνας, χωρίς να του επιτρέπεται να βγει καν στο προαύλιο χώρο των φυλακών της Κομοτηνής, όπου κρατείται. Σημάδια επιδείνωσης (προβλήματα στην ισορροπία τους και τη μνήμη τους) παρουσιάζει και η υγεία των τριών αγωνιστών που κάνουν απεργία πείνας στα Προπύλαια, ως ένδειξη αλληλεγγύης στον Ταϊλάν, και διαμαρτυρίας για την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να εκδοθεί στη Γερμανία. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για πολιτικούς κρατούμενους και πρώην απεργούς πείνας (για 130 μέρες οι δύο και 69 ο τρίτος) στην Τουρκία, ενώ τον ένα από αυτούς είχε βοηθήσει ο Ταϊλάν να μπει στη χώρα μας για να ζητήσει πολιτικό άσυλο, ενέργεια που στάθηκε αιτία σύλληψής του και αφορμή για τη δρομολόγηση της απόφασης έκδοσής του.

Χτες το απόγευμα, η Επιτροπής Αλληλεγγύης Φορέων και Οργανώσεων για την απελευθέρωση και τη μη έκδοση του Ταϊλάν, πραγματοποίησε εκδήλωση στο Πολυτεχνείο. Μιλώντας στην εκδήλωση, οι συνήγοροι υπεράσπισης, η Εμινέ, συναγωνίστριά του Ταϊλάν, και ο Δημ. Αγκαβανάκης, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, υπογράμμισαν την ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης απέναντι στον Κούρδο αγωνιστή, καθώς η υπόθεσή του αποτελεί προάγγελο νέων μέτρων ενίσχυσης του κρατικού αυταρχισμού, αλλά και ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων.

Γλίτωσαν από τύχη

Από καθαρή τύχη γλίτωσαν προχτές το βράδυ τρεις εργάτες του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά, που προσπάθησαν να προφυλάξουν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τους ανέμους μεγάλης έντασης που έπνεαν στην περιοχή, πλωτό γερανό του ΟΛΠ που βρισκόταν στο Νέο Μόλο Δραπετσώνας. Κατά τη διάρκεια των διαδικασιών που εκτελούσαν οι εργαζόμενοι για την ασφαλή πρόσδεση του γερανού, έσπασαν τα αντίβαρά του με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να εγκλωβιστεί. Οι άλλοι δύο πρόλαβαν και απομακρύνθηκαν. Ο εργαζόμενος απεγκλωβίστηκε μόνος του, όμως το γεγονός αποτελεί προειδοποίηση για την ασφάλεια των εργαζομένων που βρίσκονται σε αυτά τα πόστα.

Ο γερανός αυτός όπως και οι περισσότεροι που διαθέτει ο ΟΛΠ, στις ναυπηγοεπισκευαστικές βάσεις του, όπως είναι, εκτός από τον μόλο Δραπετσώνας, ο Μόλος της ΔΕΗ, αλλά και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, είναι παλιοί, σκουριασμένοι και υποσυντήρητοι. Ο πεπαλαιωμένος εξοπλισμός του ΟΛΠ στις περιοχές αυτές όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο ζωές, αλλά αποτελεί και χαρακτηριστικό δείγμα της υποβάθμισης και της υπονόμευσης της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας. Ακόμα συνδέεται και με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της διοίκησης του Οργανισμού για την «απελευθέρωση» των λιμενικών υπηρεσιών - στις οποίες εντάσσονται και αυτές που προσφέρονται με τους γερανούς - που σημαίνει πρακτικά ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, ξεπούλημα του λιμανιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ