Τρίτη 16 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Βούλιαξε» από την κακοκαιρία

Σε λίμνη μετατράπηκε για άλλη μια φορά η Θεσσαλονίκη

Motion Team

Σε λίμνη μετατράπηκε για άλλη μια φορά η Θεσσαλονίκη
Για μια ακόμη φορά η Θεσσαλονίκη παρουσίασε το απόγευμα της Κυριακής εικόνα «ανοχύρωτης πόλης», παρά τις διαβεβαιώσεις των υπεύθυνων ότι ο «κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή». Λίγη ώρα βροχής ήταν αρκετή για να μετατραπεί σε λίμνη το μεγαλύτερο κομμάτι της πόλης.

Από τις 3 το μεσημέρι και για σαράντα λεπτά περίπου οι δρόμοι από τη Βασ. Ολγας και την Εγνατία μέχρι την παραλία και την πλατεία Βαρδαρίου γέμισαν με νερό, εκατοντάδες αυτοκίνητα ακόμη και αστικά λεωφορεία ακινητοποιήθηκαν, ενώ η Πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 200 κλήσεις για πλημμυρισμένα υπόγεια και καταστήματα.

Στην παραλιακή λεωφόρο και σε δρόμους γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό μεγάλα δέντρα ξεριζώθηκαν από το δυνατό αέρα, ενώ από την ορμή των νερών έσπασαν ακόμη και τα φρεάτια των όμβριων υδάτων σε περιοχές του κέντρου. Διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές του κέντρου και σε δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης, στο Χορτιάτη και την περιοχή Μαρτίου. Οπως κατήγγειλαν κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία, τα φρεάτια δύο μήνες μετά την καταιγίδα δεν καθαρίστηκαν, καθώς συνεχίζεται η διαφωνία μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και ΕΥΑΘ σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό τους.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη-Τώρα», το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας αποκτά επείγοντα χαρακτήρα και πρέπει ανάλογα να ιεραρχηθεί από τους αρμόδιους φορείς. «Οι καταστάσεις που δημιουργούνται με κάθε νεροποντή αντιπροσωπεύουν έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο, ο οποίος θα γίνει πολύ πιο οξυμένος τα επόμενα χρόνια αν δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Θεωρούμε πως τα έργα που έχει ανάγκη η πόλη για την αντιπλημμυρική της προστασία αποτελούν παραγωγική επένδυση που αφορούν την καθημερινή μας ζωή, την ασφάλεια ακόμα και της ίδιας της ζωής μας, αλλά και των σπιτιών, των μαγαζιών ενός μεγάλου μέρους του λαού».

Η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη - Τώρα» με πρόσφατη παρέμβαση ανέδειξε τα αίτια αυτής της κατάστασης και απαίτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα, ξανάφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς όμως να πάρει απάντηση από τη διοίκηση του δήμου.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε η Θεσσαλονίκη δεν έχει ανάγκη από ευχολόγια, διακηρύξεις αρχών, ή διαμάχες για το ποιος έχει την ευθύνη καθαρισμού των φρεατίων. Η Θεσσαλονίκη έχει ανάγκη από υλοποίηση έργων με ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα και ταυτόχρονα να υπάρξει δέσμευση για αντίστοιχα κονδύλια από τον προϋπολογισμό του 2005 για την υλοποίησή τους. Αναφερόμαστε σε έργα που έχουν σχέση με τους ελεύθερους χώρους, τα ρέματα, τα δάση, τις χρήσεις γης, τον καθαρισμό των φρεατίων, τον εκσυγχρονισμό του αποχετευτικού δικτύου κλπ.», καταλήγει η ανακοίνωση της παράταξης.

Ζημιές στην Κατερίνη

Στην παραλία της Κατερίνης προκλήθηκαν ζημιές σε βάρκες λόγω της θαλασσοταραχής, ενώ στο Μακρύγιαλο τραυματίστηκαν δύο ψαράδες την ώρα που επιχειρούσαν να σύρουν τις βάρκες τους στην ακτή.

Στο Κιλκίς μετά την έντονη βροχόπτωση σημειώθηκαν καταστροφές σε βιομηχανίες ενδυμάτων, ενώ τέσσερα άτομα απεγκλωβίστηκαν από τα αυτοκίνητα τους που είχαν παρασυρθεί από ορμητικό χείμαρρο.

Από τη σφοδρή θαλασσοταραχή τα νερά της θάλασσας σκέπασαν την παραλιακή οδό στην Καβάλα και προκλήθηκαν ζημιές σε καταστήματα. Επίσης η Θάσος έμεινε χωρίς ρεύμα το απόγευμα της Κυριακής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ