ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΛΟΓΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΑ
Διαιωνίζεται σκόπιμα από την κυβέρνηση

Μέχρι τις αρχές του νέου χρόνου προτίθεται η κυβέρνηση να αφήσει να «σέρνεται» η εκλογολογία - προεδρολογία, αποφεύγοντας σκόπιμα να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο παρουσιάζοντας την υποψηφιότητά της για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η αιωρούμενη σκόνη της εκλογολογίας εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αφού συνεχίζεται ο αποπροσανατολισμός των λαϊκών μαζών, ενώ ταυτόχρονα «ωριμάζουν» οι συνθήκες για τη δοκιμασία και προώθηση των επιλογών του πρωθυπουργού, τις οποίες όμως κανείς άλλος, ίσως, δε γνωρίζει.

Την ίδια στιγμή τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος διχάζονται γύρω από το αν η υποψηφιότητα που θα υποστηριχτεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας θα προέρχεται από την κεντροδεξιά παράταξη ή θα είναι κεντροαριστερός.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλάμβανε μονότονα χτες ότι «δεν υπάρχει θέμα εκλογών», καθώς και ότι «κάθε συζήτηση για την Προεδρική εκλογή είναι πρόωρη». Επέμενε όμως ότι γραμμή της κυβέρνησης είναι η επίτευξη (δικομματικής) συναίνεσης κινούμενη στο πνεύμα του Συντάγματος. «Το Σύνταγμα προϋποθέτει συναίνεση κατά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση, η οποία έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, είναι φυσικό να εφαρμόζει το πνεύμα του Συντάγματος», είπε ο Ευ. Αντώναρος, αρνούμενος ότι δημιουργείται «κλίμα αστάθειας».

«Εκλογές και δε χρειάζεται να γίνουν και δε θα γίνουν», επανέλαβε χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, εξερχόμενος από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

«Εγώ πιστεύω ότι το θέμα του Προέδρου θα πρέπει να ξεκαθαρίσει στις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, ότι τότε η ΝΔ, η κυβέρνηση δηλαδή, θα ανοίξει τα χαρτιά της και από την ώρα που η βούληση όλων - όπως τουλάχιστον εγώ πιστεύω - είναι να μην πάμε σε εκλογές, θα υπάρξει μια πρόταση την οποία θα μπορεί να αποδεχτεί και το ΠΑΣΟΚ», δήλωσε η Ντ. Μπακογιάννη. Εμμεσα πλην σαφώς η δήμαρχος Αθηναίων απέρριψε την υποψηφιότητα του Ν. Κωνσταντόπουλου λέγοντας (στον «9,89») ότι «το όνομα του κυρίου Κωνσταντόπουλου παίζει και είναι σαφές ότι το όνομα του κυρίου Κωνσταντόπουλου διχάζει το ΠΑΣΟΚ». Η ΝΔ, συμπλήρωσε, δεν έχει υποστηρίξει αυτή τη στιγμή κανενός είδους υποψηφιότητα. «Εάν η ΝΔ επιθυμεί πραγματικά τη συναίνεση, θα αναζητήσει ένα πρόσωπο στο οποίο το ΠΑΣΟΚ να μπορεί επίσης να εκφραστεί», υποδεικνύοντας υποψηφιότητα που να μη διχάζει το ΠΑΣΟΚ.

Υπέρ της υποψηφιότητας του Γ. Σουφλιά για την Προεδρία της Δημοκρατίας τάχθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Αρ. Σπηλιωτόπουλος, δηλώνοντας ότι όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις «είναι ένα πρόσωπο που συσπειρώνει πολλούς περισσότερους πολίτες από αυτούς που ενδεχομένως ψηφίζουν τη ΝΔ».

ΠΑΣΟΚ
Συντηρεί και επαυξάνει την ονοματολογία

Με τον Γ. Παπανδρέου να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παίζει διπλό παιχνίδι» και να την καλεί να «προτείνει όνομα» για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συγχρόνως κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται αντίθετα στην υποψηφιότητα του Ν. Κωνσταντόπουλου, συνεχίστηκε χτες και από το ΠΑΣΟΚ το σίριαλ της «ονοματολογίας».

Ο Γ. Παπανδρέου αμέσως μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι την πρωτοβουλία στην προεδρική εκλογή την έχει η κυβέρνηση και ότι το ΠΑΣΟΚ «είναι σύμφωνο να συμβάλει στην επιλογή ενός αξιόλογου προσώπου».

Για την υποψηφιότητα του Ν. Κωνσταντόπουλου ρωτήθηκε και ο Κ. Σημίτης, ο οποίος αρχικά απέφυγε να πάρει θέση, αλλά όταν ρωτήθηκε για το «αν ο πρόεδρος θα είναι από την Πελοπόννησο», ανέφερε ότι και ο Ν. Κωνσταντόπουλος «από την Πελοπόννησο κατάγεται»...

Από την πλευρά τους Ευάγ. Βενιζέλος και Αν. Διαμαντοπούλου εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα του Ν. Κωνσταντόπουλου, διαχωρίζοντας τη θέση τους από άλλα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως τον Ακ. Τσοχατζόπουλο που είχε ταχτεί υπέρ της υποψηφιότητας του προέδρου του ΣΥΝ.

Θίγοντας τη στάση του Ν. Κωνσταντόπουλου την περίοδο του 1989 και κάνοντας λόγο για «αριστεροδεξιές κουμπαριές», η Αν. Διαμαντοπούλου τάχτηκε κατά της στήριξης της συγκεκριμένης υποψηφιότητας, ενώ με συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αλφα» δήλωσε ότι «η υποψηφιότητα Κωνσταντόπουλου δημιουργεί πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ» και με νόημα πρόσθεσε ότι «η συζήτηση δεν έχει πολιτική βάση».

Ο Ευάγ. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Εγώ γνωρίζω ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος είναι αρχηγός κόμματος και μαχητικός εκφραστής των πολιτικών του απόψεων». Και συνέχισε: «Η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστή και σταθερή. Είναι στάση θεσμικής ευθύνης και πολιτειακής συναίνεσης». Υπάρχει βέβαια, όμως, σημείωσε ο Ευάγ. Βενιζέλος, «πάντοτε το όριο της παραταξιακής αξιοπρέπειας και της πολιτικής αξιοπιστίας όλων μας».

Υπερασπίστηκε την «ευημερία των αριθμών»

Την ίδια στιγμή ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης εξάντλησε την... αντιπολιτευτική του κριτική γύρω από την απογραφή της κυβέρνησης, για την οποία δήλωσε ότι δεν είναι «πραγματική». Αυτό που έγινε, ανέφερε ο ίδιος, «είναι μια αλλαγή στη μεθοδολογία καταγραφής των δαπανών και έγινε από την κυβέρνηση με εμπάθεια και απερισκεψία».

Ο Κ. Σημίτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχασε τον έλεγχο της διαδικασίας στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι «η χώρα βρίσκεται πια σε μειονεκτική θέση» και ότι «οι οικονομικές συνέπειες είναι εξαιρετικά δυσμενείς».

«Για όλα αυτά η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση» είπε ο Κ. Σημίτης και πρόσθεσε πως αναμένει να υπάρξουν κυρώσεις, παραμονές της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη.

«Εξαπατούσαν» την ΕΕ

Σχολιάζοντας την παρέμβαση Σημίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι «ο κ. Σημίτης και οι κυβερνήσεις του, επί χρόνια, εξαπατούσαν όχι μόνο τους Ελληνες πολίτες, αλλά και την ΕΕ, χρησιμοποιώντας την περίφημη "δημιουργική λογιστική"». Ο ίδιος ανέφερε ότι «το ψέμα είναι που εκθέτει τη χώρα και όχι η αλήθεια».

Αν ήταν έτσι η αντιπολίτευση...

Από τη φιλολογία των ημερών σχετικά με την προοπτική να είναι ο Ν. Κωνσταντόπουλος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, μάθαμε και κάτι καινούριο. Οτι ο πρόεδρος του ΣΥΝ ασκούσε, λέει, σκληρή αντιπολίτευση στον Κ. Σημίτη και στο ΠΑΣΟΚ, τέτοια που δύσκολα μπορούσες να ξεχωρίσεις τον αντιπολιτευτικό λόγο του ΣΥΝ απ' αυτόν του ΚΚΕ! Ως εκ τούτου, συμπεραίνουν, το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να μην υποστηρίξει την υποψηφιότητά του αν φυσικά προταθεί από τη ΝΔ. Κι εμείς θα προσθέταμε ότι ο Ν. Κωνσταντόπουλος έχει κάθε λόγο να νιώθει πικρία, καθώς αν όντως έτσι σκέφτεται το ΠΑΣΟΚ απλά επιβεβαιώνει το «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος». Γιατί είναι το λιγότερο αχαριστία να εκφράζονται κατ' αυτόν τον τρόπο για κάποιον που έκανε σημαία της πολιτικής του πορείας τη συναίνεση, στηρίζοντας βασικές επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Αν δε μας απατά η μνήμη μας ο Κ. Σημίτης είχε ορίσει αναπληρωτή του στη Συντακτική Συνέλευση της Ευρώπης τον κ. Κωνσταντόπουλο. Προφανώς όχι γιατί ο τελευταίος τον είχε ταράξει στην ...πολεμική. Αν δεν κάνουμε λάθος, στις τελευταίες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ συνεργάστηκαν και κατέβασαν κοινά ψηφοδέλτια σε ουκ ολίγους δήμους και νομαρχίες. Προφανώς όχι επειδή το ΠΑΣΟΚ εκτίμησε την αντιπολιτευτική δεινότητα του ΣΥΝ.

Στις ανώτατες συνδικαλιστικές οργανώσεις οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ έβρισκαν πάντα ένα πιστό σύμμαχο στο «πρόσωπο» των παρατάξεων του ΣΥΝ. Μαζί έβαζαν το χεράκι τους για να περάσουν αβρόχοις ποσί τα σφοδρά αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μαζί «υπνώτιζαν» τους εργαζόμενους με τον κοινωνικό εταιρισμό, με τους ψευδεπίγραφους κοινωνικούς διαλόγους, κ.ο.κ.

Πότε βρέθηκε απέναντι στο ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΝ και ο πρόεδρός του; Στην ΟΝΕ και στις άλλες στρατηγικής σημασίας επιλογές της ΕΕ; Στα της Ολυμπιάδας; Στο Κυπριακό και στο «σχέδιο Ανάν»; Πότε; Πότε πολεμούσαν τον κ. Σημίτη; Οταν εγκωμίαζαν την ελληνική προεδρία της ΕΕ και προσωπικά για τις ικανότητές του τον τότε πρωθυπουργό; `Η μήπως όταν εκλιπαρούσαν μια κίνησή του που θα επέτρεπε συγκλίσεις προς την κεντροαριστερά;

Αν κανείς ανατρέξει στα πεπραγμένα του Συνασπισμού στα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, θα διαπιστώσει ότι η αντιπολίτευση που ασκούσε ήταν η απολύτως απαραίτητη για να δικαιολογεί την ύπαρξή του στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Τίποτα περισσότερο.


Β. Ν.

Στην τηλεόραση του «902»

Το δημοσιογραφικό επιτελείο του «902», με ζωντανές συνδέσεις και ανταποκρίσεις από την Αθήνα και όλη τη χώρα, στον παλμό της αντιιμπεριαλιστικής κινητοποίησης για τα 31 χρόνια του Πολυτεχνείου.

ΕΕΔΥΕ
Για τις σύγχρονες μορφές πολέμου

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα τις σύγχρονες μορφές πολέμου πραγματοποιεί η ΕΕΔΥΕ, τη Δευτέρα 22 του Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών «Ι. Δρακόπουλου». Το άνοιγμα θα γίνει από εκπρόσωπο της ΕΕΔΥΕ και το θέμα θα εισηγηθούν οι Αντώνης Κακαράς, αρχιπλοίαρχος ε.α., και Δημήτρης Αλευρομάγειρος, αντιστράτηγος ε.α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ