Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Συντηρεί και επαυξάνει την ονοματολογία

Με τον Γ. Παπανδρέου να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «παίζει διπλό παιχνίδι» και να την καλεί να «προτείνει όνομα» για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συγχρόνως κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ να εμφανίζονται αντίθετα στην υποψηφιότητα του Ν. Κωνσταντόπουλου, συνεχίστηκε χτες και από το ΠΑΣΟΚ το σίριαλ της «ονοματολογίας».

Ο Γ. Παπανδρέου αμέσως μετά τη συνεδρίαση των συντονιστών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι την πρωτοβουλία στην προεδρική εκλογή την έχει η κυβέρνηση και ότι το ΠΑΣΟΚ «είναι σύμφωνο να συμβάλει στην επιλογή ενός αξιόλογου προσώπου».

Για την υποψηφιότητα του Ν. Κωνσταντόπουλου ρωτήθηκε και ο Κ. Σημίτης, ο οποίος αρχικά απέφυγε να πάρει θέση, αλλά όταν ρωτήθηκε για το «αν ο πρόεδρος θα είναι από την Πελοπόννησο», ανέφερε ότι και ο Ν. Κωνσταντόπουλος «από την Πελοπόννησο κατάγεται»...

Από την πλευρά τους Ευάγ. Βενιζέλος και Αν. Διαμαντοπούλου εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην υποψηφιότητα του Ν. Κωνσταντόπουλου, διαχωρίζοντας τη θέση τους από άλλα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως τον Ακ. Τσοχατζόπουλο που είχε ταχτεί υπέρ της υποψηφιότητας του προέδρου του ΣΥΝ.

Θίγοντας τη στάση του Ν. Κωνσταντόπουλου την περίοδο του 1989 και κάνοντας λόγο για «αριστεροδεξιές κουμπαριές», η Αν. Διαμαντοπούλου τάχτηκε κατά της στήριξης της συγκεκριμένης υποψηφιότητας, ενώ με συνέντευξή της στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αλφα» δήλωσε ότι «η υποψηφιότητα Κωνσταντόπουλου δημιουργεί πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ» και με νόημα πρόσθεσε ότι «η συζήτηση δεν έχει πολιτική βάση».

Ο Ευάγ. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Εγώ γνωρίζω ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος είναι αρχηγός κόμματος και μαχητικός εκφραστής των πολιτικών του απόψεων». Και συνέχισε: «Η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι γνωστή και σταθερή. Είναι στάση θεσμικής ευθύνης και πολιτειακής συναίνεσης». Υπάρχει βέβαια, όμως, σημείωσε ο Ευάγ. Βενιζέλος, «πάντοτε το όριο της παραταξιακής αξιοπρέπειας και της πολιτικής αξιοπιστίας όλων μας».

Υπερασπίστηκε την «ευημερία των αριθμών»

Την ίδια στιγμή ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης εξάντλησε την... αντιπολιτευτική του κριτική γύρω από την απογραφή της κυβέρνησης, για την οποία δήλωσε ότι δεν είναι «πραγματική». Αυτό που έγινε, ανέφερε ο ίδιος, «είναι μια αλλαγή στη μεθοδολογία καταγραφής των δαπανών και έγινε από την κυβέρνηση με εμπάθεια και απερισκεψία».

Ο Κ. Σημίτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχασε τον έλεγχο της διαδικασίας στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι «η χώρα βρίσκεται πια σε μειονεκτική θέση» και ότι «οι οικονομικές συνέπειες είναι εξαιρετικά δυσμενείς».

«Για όλα αυτά η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση» είπε ο Κ. Σημίτης και πρόσθεσε πως αναμένει να υπάρξουν κυρώσεις, παραμονές της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη.

«Εξαπατούσαν» την ΕΕ

Σχολιάζοντας την παρέμβαση Σημίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι «ο κ. Σημίτης και οι κυβερνήσεις του, επί χρόνια, εξαπατούσαν όχι μόνο τους Ελληνες πολίτες, αλλά και την ΕΕ, χρησιμοποιώντας την περίφημη "δημιουργική λογιστική"». Ο ίδιος ανέφερε ότι «το ψέμα είναι που εκθέτει τη χώρα και όχι η αλήθεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ