Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΡΩΠΟΛ
Δικομματική συναίνεση στο χτύπημα δικαιωμάτων

Με δικομματική συναίνεση κυρώθηκε χτες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υπογράφηκε τον Νοέμβρη του 2003 και τροποποιεί την αντιδραστική σύμβαση για την ίδρυση της Ευρωπόλ (Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία).

Με πρόσχημα την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, της μετανάστευσης και της τρομοκρατίας, η τροποποίηση της σύμβασης αυτής οδηγεί στο περαιτέρω χτύπημα ατομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ. Η κύρωση της σύμβασης έρχεται λίγες μέρες μετά την κύρωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, του λεγόμενου «προγράμματος της Χάγης» με το οποίο η ΕΕ σκληραίνει τη στάση της έναντι όσων θεωρούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο «επικίνδυνοι» για το σύστημα.

Εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή της στην παραπάνω συμφωνία η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη τόνισε ότι αυτή στρέφεται κατά της ριζοσπαστικοποίησης των λαών. Μόλις πρόσφατα, είπε, οι «25» της ΕΕ με τη «συμφωνία της Χάγης» αποφάσισαν την εκχώρηση όχι μόνο ατομικών δικαιωμάτων αλλά και κρατικών θεσμών. Είναι χαρακτηριστικό είπε ότι κάθε υπάλληλος της Ευρωπόλ θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες άλλου κράτους, ενώ οι «ευρωαστυνομικοί» θα συναντιούνται μεταξύ τους για να μαθαίνει ο ένας τα «μυστικά» του άλλου. Με τις συμφωνίες αυτές, συνέχισε, υπαγορεύουν στην Ελλάδα την έννοια του ασύλου και στην ουσία επιβάλλουν την ύπαρξη «λευκών κελιών» ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Εκχωρούμε, τόνισε, πολλά δικαιώματα. «Τρομοκρατούμενοι» από τους διάφορους ισχυρούς και στόχος όλων αυτών είναι οι κατακτήσεις και τα δικαιώματα των λαών. Χτυπιέται η «ριζοσπαστικοποίηση», κατέληξε, και το μόνο που μένει είναι να περιληφθούν στον παραπάνω όρο και οι αναγνώστες του «Ριζοσπάστη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ