Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ - 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Σκέψεις πάνω στις Θέσεις της ΚΕ για το 17ο Συνέδριο

Το συμπέρασμα που έβγαλα στα 61 χρόνια ζωής και δράσης μου στο ΚΚΕ, είναι πως: «Το ΚΚΕ είναι ένας ζωντανός οργανισμός που λειτουργεί 365 μερόνυχτα το χρόνο. Και πως οι καταστατικές οργανωτικές και θεωρητικές του αρχές είναι το αίμα που κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες αυτού του οργανισμού, του ΚΚΕ. Και όταν και σ' όποιο μέρος του σώματος αυτού του οργανισμού - του ΚΚΕ - σταματήσει να κυκλοφορεί αυτό το αίμα - οι αρχές του - τότε, το μέρος εκείνο θα αρρωστήσει και αν δε θεραπευτεί θα σαπίσει και σιγά - σιγά θα μεταδοθεί η αρρώστια αυτή σ' ολόκληρο το ζωντανό οργανισμό - στο ΚΚΕ.

Αυτό απέδειξε η κατάσταση που δημιουργήθηκε στο Παγκόσμιο Κομμουνιστικό Κίνημα και στις δραματικές συνέπειες, που τις πληρώνουμε ακόμα στο δικό μας κόμμα και λαϊκό κίνημα. Και δυστυχώς δε διδαχτήκαμε αρκετά απ' αυτά.

- Αντιλήψεις και πρακτικές που εφαρμόζονται απ' όλα τα καθοδηγητικά όργανα σαν άλλοθι, πως τάχατες, μια έχουμε κινητοποιήσεις - αγώνες, την άλλη Φεστιβάλ - Συνέδρια και πότε το ένα, πότε το άλλο και γι' αυτό δε μας μένει χρόνος και δεν μπορούμε να απασχοληθούμε με εσωκομματικά προβλήματα λειτουργίας της ΚΟΒ, εφαρμογή του Καταστατικού και των καταστατικών διαδικασιών. Για προβλήματα που έχουν να κάμουν με κομματικές και συντροφικές σχέσεις και κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση, με ζητήματα υπεράσπισης και εφαρμογής του καταστατικού δικαιώματος των κομματικών μελών, να λένε και να βάζουν γραπτές είτε προφορικές τις απόψεις τους στη συνέλευση της ΚΟΒ, για προβλήματα που έχουν να κάμουν με το ρόλο και τις αρμοδιότητες της συνέλευσης της ΚΟΒ, που θεωρείται το ανώτερο καθοδηγητικό κομματικό σώμα για την ΚΟΒ, που έχει αντικατασταθεί και υποκατασταθεί από το Γραφείο ή Αχτιδικά όργανα.

- Τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές είναι αντικαταστατικές και αντικομματικές ως προς τα αποτελέσματά τους.

- Μου κάνει εντύπωση το γεγονός που, παρότι, για πάρα πολλά τέτοια σοβαρά ζητήματα παραβιάσεων λειτουργίας ΚΟΒ και συνελεύσεων δίχως καταστατικές διαδικασίες και διαστρεβλώσεις, έχουν ενημερωθεί και επανειλημμένα καταγγελθεί σε όλα τα καθοδηγητικά όργανα και στην ΕΚΕ της ΚΕ, οι «Θέσεις» δεν απασχολούνται καθόλου για το πώς λειτουργούν οι ΚΟΒ. Σε 64 σελίδες που πιάνουν οι Θέσεις, μονάχα 3-4 γραμμές αναφέρουν για γενικά προβλήματα προσανατολισμού, πουθενά δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για την υπεράσπιση - συγκεκριμένα και πρακτικά των καταστατικών αρχών και διαδικασιών και της φυσιογνωμίας του κόμματος νέου τύπου.

- Δυστυχώς δεν ενθαρρύνουμε την κριτική και αυτοκριτική.

Φοβάμαι πως στο όνομα της ανάγκης να χτυπηθούν αντιλήψεις στενού πρακτικισμού στη λειτουργία και τη δράση της ΚΟΒ, σιγά-σιγά την έχουμε απογυμνώσει από κάθε αρμοδιότητα και έχει πάψει να έχει ζωντανό περιεχόμενο και με ενδιαφέροντα. Ακόμα, ο τρόπος και οι επιλογές που έγιναν για την ανασυγκρότηση και το στήσιμο των οργανώσεων πήραν μια μορφή γενίκευσης εφαρμογής μιας απόφασης, δίχως να εξεταστούν οι χώροι - οι δυνάμεις, οι δυνατότητες, τα προβλήματα και οι συνθήκες. Χωρίστηκαν ΚΟΒ στον ίδιο γεωγραφικό χώρο σε ηλικιωμένους και αρρώστους στη μια ΚΟΒ και σε νεότερους στην άλλη. Η μια, των ηλικιωμένων - η εδαφική - να καλύψει ένα τεράστιο γεωγραφικό χώρο με εκατό και πλέον χιλιάδες κατοίκους και η άλλη ονομάστηκε «εργατική ΚΟΒ». Δίχως να εξεταστεί αν η ΚΟΒ των ηλικιωμένων μπορεί να συγκροτήσει βιώσιμο λειτουργικό κομματικό γραφείο, που να έχει επαφή και να ελέγχει τη δράση των μελών και της ΚΟΒ. Δεν είναι άλλοθι οι φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν οι σύντροφοι για να υπάρχουν κάποια θετικά αποτελέσματα. Η ΚΟΒ ούτε δυνάμεις έχει, ούτε δυνατότητες για να παίξει το ρόλο της, σαν το κόμμα στο χώρο της, άλλο το πρέπει και άλλο το αν μπορείς.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα της κατάργησης της κριτικής και αυτοκριτικής, της πιο επαναστατικής διαδικασίας κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης, περνούν μια σειρά αντιλήψεις και πρακτικές, λαθεμένες και αντίθετες με τις αρχές μας.

1. Αρκετές φορές το καθοδηγητικό όργανο της Αχτίδας για να μας παρηγορήσει, σε συνέλευση, μας λέει: «Μην στενοχωριέστε! Εσείς, κάτι κάνετε, οι άλλες ΚΟΒ είναι χειρότερα».

Το να φέρνουν αισιόδοξα μηνύματα από τη δράση των άλλων οργανώσεων, σαν παράδειγμα, για τις δυνατότητες που έχουμε - και έχουμε πραγματικά - το καταλαβαίνω, αλλά να χρησιμοποιείται η αδύνατη λειτουργία και η δράση άλλων ΚΟΒ σαν άλλοθι και δικαιολογία για να μην ψάξουμε να βρούμε τις δικές μας αδυναμίες και τις αιτίες που τις δημιουργούν για να αντιμετωπιστούν, τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές κάνουν πολύ κακό στο κόμμα μας και πρέπει να κτυπηθούν.

2. Κομματικό μέλος βάζει μια σειρά απόψεις του, που είχαν σχέση με τις διαρροές και για προβλήματα κομμουνιστικής διαπαιδαγώγησης, που έγινε συζήτηση σε συνέλευση και ζητούσε με γράμμα του από το γραφείο της ΚΟΒ να μπουν για συζήτηση σε συνέλευση. Το γράμμα αυτό επί μήνες δεν έμπαινε να διαβαστεί στη ΓΣ, παρά το γεγονός ότι τα καθοδηγητικά όργανα θεωρούσαν λαθεμένη αυτή την ενέργεια και θετικό το περιεχόμενο του γράμματος. Ετσι δεν ξεκαθαρίστηκε το πώς εφαρμόζεται η καταστατική διαδικασία του δικαιώματος του μέλους του Κόμματος να βάζει γραπτώς ή προφορικώς τις απόψεις του στη ΓΣ της ΚΟΒ, που εκεί είναι το κόμμα του.

3. Αφού δεν ξεκαθαρίστηκε το πώς εφαρμόζεται η παραπάνω καταστατική διαδικασία, επαναλήφθηκε ξανά. Και αντί να μπει το γράμμα και να διαβαστεί στη ΓΣ της ΚΟΒ, του επιστράφηκε παρότι το περιεχόμενο θεωρήθηκε θετικό και απαράδεκτη αυτή η ενέργεια από τα καθοδηγητικά όργανα.

Γι' αυτό πρέπει η ΚΕ και η Επιτροπή Πόλης να σκύψουν, ουσιαστικά, πάνω στη λειτουργία και τη δράση των ΚΟΒ, να βγάλουν σωστά συμπεράσματα και να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα και βοήθεια, για να γίνει η ΚΟΒ πραγματικά κομματικό κύτταρο και με αρχές, συνδετικός κρίκος του κόμματος με το λαό και την εργατική τάξη, για να μπορεί να παίξει η ΚΟΒ το ρόλο της πραγματικά και ουσιαστικά και να γίνει το Κόμμα στο χώρο της.

Απ' ό,τι ξέρω και έζησα από κοντά, μετά τη μεταπολίτευση και μέχρι το 85, η ΚΟΒ λειτουργούσε με καταστατικές διαδικασίες, ενθαρρύναμε τα κομματικά μέλη να λένε προφορικώς ή γραπτώς τις απόψεις τους, ακόμα και για την εισήγηση πριν να μπει σε συνέλευση, σε συζητήσεις μέσα στα κομματικά τμήματα και κομματικές ομάδες που είχαν μετατραπεί σε ζωντανά, ουσιαστικά κύτταρα, σύνδεσης της ΚΟΒ με τους κατοίκους και τους εργαζόμενους. Το κομματικό μέλος είχε αναδειχτεί σε, μεγάλο βαθμό, κομματική προσωπικότητα και καθοδηγητής στο χώρο του. Λογοδοτούσε στο τμήμα του και στη συνέλευση όταν σε κάποια συνέλευση ή δουλιά απουσίαζε αδικαιολόγητα. Τώρα, ούτε συγγνώμη δε λέμε στη συνέλευση, παρότι απουσιάζουμε από 2-3 συνελεύσεις και ούτε το καθοδηγητικό όργανο βοηθάει στη σωστή κομματική διαπαιδαγώγηση. Τότε είχε γίνει βίωμα και μέρος της κομματικής ιδιότητας η δράση και η μέριμνα του κάθε κομματικού μέλους η δουλιά στους εργαζόμενους. Το ερώτημα «πού δουλεύεις κι αν είσαι στο σωματείο σου», ήταν η πρώτη ερώτηση που κάναμε στις γνωριμίες μας και φροντίζαμε να το συνδέουμε με τον εργατικό υπεύθυνο και στο Σωματείο. Σήμερα τα εναποθέτουμε αυτά σε κάποιους ειδικευμένους.

Σήμερα, περισσότερο από άλλη φορά, ο ρόλος του μέλους του Κόμματος πρέπει να αναδειχτεί πρακτικά και συγκεκριμένα μέσα στη ζωή και στη δράση, σαν αποφασιστικός - καθοριστικός παράγοντα για τη σωστή λειτουργία και με αρχές της ΚΟΒ. Ολα όμως θα μένουν στα χαρτιά, αν το κομματικό μέλος δε δραστηριοποιείται, δε συμμετέχει, δεν προσφέρεται για να καλύπτονται οι ανάγκες της οργάνωσης του Κόμματος. Πρέπει όλοι μας να δίνουμε το «παρών», για να καλύπτονται οι ανάγκες σε καθοδηγητικά όργανα και στις όποιες δουλιές. Μονάχα έτσι και με την υπεράσπιση και εφαρμογή των αρχών μας θα θωρακιστούμε και δε θα επιτρέψουμε στην ενθάρρυνση και ανάπτυξη των ανθρωπίνων αδυναμιών, που ο καθένας φέρνει με το Κόμμα, αλλά στη δημιουργία κλίματος και συντροφικού κομματικού περιβάλλοντος και λειτουργίας που να ενθαρρύνονται και να αναπτύσσονται όλες οι κομμουνιστικές αρετές.

Με επιτυχία στο ΣΥΝΕΔΡΙΟ μας.

Ευχαριστώ

Σπύρος Καλογηράτος

ΚΟΒ Κυψέλης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ