Τετάρτη 17 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλαγή φρουράς στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Αποχωρούν οι δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και έρχεται η «ALTHEA»

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της ανταποκρίτριάς μας ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΦΩΤΑΚΗ).--

Επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά η επιθετική ιμπεριαλιστική πολιτική που χαρακτηρίζει την ΕΕ, από τη χτεσινή συζήτηση, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετικά με την απόφασή της να προχωρήσει στην αποστολή στρατιωτικής δύναμης 7.000 ανδρών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Ενας στρατός κατοχής που πρόκειται να αντικαταστήσει τις προηγούμενες κατοχικές δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και που θα είναι έτοιμος να συνεχίσει την επίθεση εναντίον των λαών, υπό την κωδική ονομασία «ALTHEA».

Ο ευρωστρατός είναι η αλλαγή φρουράς για τη διατήρηση των Βαλκανίων υπό σκληρά δεσμά κατοχής, εξακολουθώντας την πολιτική προστασίας του μεγάλου κεφαλαίου στην περιοχή. Το πρόσχημα για δήθεν «μετάβαση στη δημοκρατία» που χρησιμοποιεί η ΕΕ σαν κάλυψη της αποστολής νέων στρατών κατοχής και θέτει ως πολιτικό στόχο προσβάλλει τους βαλκανικούς λαούς, οι οποίοι μετρούν χιλιάδες θύματα από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Η εξελικτική πορεία που ακολούθησε την παρέμβαση των ΗΠΑ στο θέμα της ονομασίας της FYROM και η κρισιμότητα του έτους 2005 όσον αφορά στο Κοσσυφοπέδιο που κυμαίνεται στα πλαίσια της ανταγωνιστικότητας αλλά και της δυνατότητας επέμβασης στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής καθιστούν την κατάσταση εκρηκτική για τους λαούς της περιοχής και τους καθιστά υπεύθυνους να αγωνιστούν ενάντια στις ιμπεριαλιστικές αποφάσεις, ώστε να πετύχουν την απομάκρυνση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.

Συζήτηση για εξοπλισμούς

Μέγιστη πρόκληση για τους ανθρώπους που θρηνούν συνεχώς νέα θύματα, για τους λαούς που βιώνουν σε καθημερινή βάση την κατάσταση της ιμπεριαλιστικής βίας την οποία επιβάλλει η «νέα τάξη πραγμάτων», αλλά και για την εργατική τάξη των χωρών-μελών της ΕΕ που υποχρεούται να δαπανά υπέρογκα ποσά για την αγορά όπλων, αποτελεί η χτεσινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, με τον κατ' ευφημισμό τίτλο «κώδικας συμπεριφοράς της ΕΕ για τις εξαγωγές όπλων».

Σε μία ΕΕ που συζητά και λαμβάνει αποφάσεις υπέρ της ανάπτυξης της βιομηχανίας όπλων καθώς και της συνέχισης των ερευνών ως προς τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, σε μία ΕΕ η οποία τελειοποιεί την τέχνη του εμπορίου όπλων δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για «κώδικα συμπεριφοράς για την εξαγωγή όπλων». Αυτή η ΕΕ που προσανατολίζεται σε μια επεμβατική πολιτική και προσπαθεί να ελέγξει, θέτοντας υπό ασφυκτική επιρροή όσο το δυνατόν περισσότερες και μεγαλύτερες νέες αγορές, προκειμένου να επιβληθεί οικονομικά, δεν επιτρέπεται να κάνει αναφορές στα παιδιά που πέφτουν θύματα των πολέμων και της δικής τους τρομοκρατίας.

Το να αναφέρεται η ΕΕ με συζητήσεις της στο λαθρεμπόριο όπλων, στις εταιρίες ιδιωτικής ασφάλειας στρατιωτικών και αστυνομικών υπηρεσιών, είναι άκρως υποκριτικό αφού αυτή η ίδια προωθεί και προστατεύει τις εταιρίες παραγωγής όπλων. Παράλληλα, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί αξιόπιστη όταν αναφέρεται σε δήθεν «κώδικες συμπεριφοράς εξαγωγής όπλων» από τη στιγμή που στρέφεται εναντίον των λαών εναρμονιζόμενη με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Ενας δρόμος υπάρχει και μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακό αφοπλισμό και αυτός περνά μέσα από τους αγώνες των λαών για την ανατροπή των κυρίαρχων δυνάμεων κι όχι μέσα από τη συγκεκριμένη ένωση, που αποτελεί κέντρο ιμπεριαλιστικών και επεμβατικών αποφάσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ