ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΚΚΕ
Πολιτικό πρόβλημα τα διατροφικά σκάνδαλα

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Γ. Τούσσα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Τους νόμους του υπερκέρδους και της καπιταλιστικής αισχροκέρδειας στη διαχείριση της διατροφικής αλυσίδας κατήγγειλε ως κύριους υπεύθυνους για την υποβάθμιση της ποιότητας των τροφίμων ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας στην προ ημερησίας διάταξης παρέμβασή του, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με αφορμή το νέο διατροφικό σκάνδαλο των διοξινών.

Επισημαίνοντας ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και όχι τυπικής διαχείρισης και κανονισμών, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής: «Η ανίχνευση διοξινών - καρκινογόνων ουσιών - σε γαλακτομικά και ζωικά προϊόντα που παράγονται στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, τη Γερμανία και σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ απειλεί τους καταναλωτές. Το νέο διατροφικό σκάνδαλο αποδεικνύει περίτρανα ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και ότι πριν από οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση θα έπρεπε να βάλουμε "το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων"! Η διαχείριση της διατροφικής αλυσίδας σύμφωνα με τους νόμους του υπερκέρδους και της αισχροκέρδειας είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την υποβάθμιση της ποιότητας των τροφίμων».

Ο Γ. Τούσσας τόνισε ότι «όσο εντατικοποιείται η παραγωγή, όσο η διατροφική αλυσίδα βρίσκεται υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο των μεγάλων πολυεθνικών του τομέα και καθορίζουν τον τρόπο παραγωγής και την ποιότητα των τροφίμων στη βάση της σχέσης κόστους - κέρδους, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις για την υγεία των καταναλωτών. Με την ψήφιση των κανονισμών δεν αλλάζει ο καπιταλιστικός χαρακτήρας της παραγωγής. Αν δεν αλλάξει η παραγωγική διαδικασία, αποκλείοντας τη χρήση παράνομων και επικίνδυνων τρόπων παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης τροφίμων, θα συνεχίζονται οι εγκληματικές αυτές ενέργειες σε βάρος της δημόσιας υγείας».

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «οι διατροφικοί κίνδυνοι που αποκαλύπτονται και την τελευταία περίοδο πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα τη συνολική επανεξέταση της ΚΑΠ όσον αφορά τον τομέα της κτηνοτροφίας, αλλά και όσον αφορά τον κλάδο της γεωργίας που παράγει τις ζωοτροφές, στηρίζοντας την πάγια θέση του αγροτικού κινήματος για επανεξέταση του συστήματος τιμών και επιδοτήσεων των κτηνοτροφικών φυτών στην κατεύθυνση ενίσχυσης των κτηνοτροφικών ψυχανθών, με στόχο την εξασφάλιση πρώτης ποιότητας φυτικών πρωτεϊνών, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή. Το λαϊκό κίνημα και οι αγώνες του πρέπει να κλιμακωθούν, απαιτώντας το ριζικό αναπροσανατολισμό της διατροφικής πολιτικής με σεβασμό στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον».

ΒΑΜΒΑΚΙ
Πρόσθεσαν ψίχουλα στα «κομμένα»...

Νέο τσοντάρισμα κιλών έγινε στις αυθαίρετες και παράνομες ζώνες ηρτημένης παραγωγής που επέβαλε και η κυβέρνηση της ΝΔ. Με βάση σχετική απόφαση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ προστέθηκαν 25 επιλέξιμα κιλά ανά «επιλέξιμο» στρέμμα στα χωριά της Θεσσαλίας της Στερεάς και της Δυτικής Ελλάδας και 20 κιλά για τη Μακεδονία. Για τις παραπάνω περιοχές, οι «επιδοτούμενες» στρεμματικές αποδόσεις ξεκίνησαν αρχικώς από τα 200 κιλά και έφτασαν μέχρι τα 295 κιλά. Τώρα, η μέγιστη ποσότητα που μπορεί να παραδοθεί κυμαίνεται από 220 μέχρι 320 κιλά.

Εν προκειμένω, το πρακτικό θέμα είναι, πού θα φτάσει η φετινή παραγωγή και τι ποσότητες θα μείνουν εκτός επιδότησης. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις, με βάση και την καταμέτρηση των αποθεμάτων, δείχνουν μια παραγωγή γύρω στους 1.195.000 τόνους, συν πλην 25.000 τόνους. Οι εκτιμήσεις αυτές έγιναν, ενώ σε κάποιες περιοχές της Μακεδονίας και του Εβρου υπάρχουν ακόμα αμάζευτα βαμβάκια. Το μείζον θέμα είναι ο καταστροφικός κανονισμός για το βαμβάκι που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2001 και τον οποίο τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει κατά γράμμα.

Οπως φαίνεται, και στη δεύτερη δήλωση παραγωγής που πρέπει να γίνει στην ΕΕ μέχρι τις 25 του Νοέμβρη, θα γίνει υποεκτίμηση, για να προκύψει και καμιά δεύτερη ψιλο - προκαταβολή. Οπως λένε οι σχετικές πληροφορίες δεν πρόκειται να δηλωθούν περισσότεροι από 1.100.000 τόνοι. Πάντως το βασικό αίτημα των βαμβακοπαραγωγών που λέει «όλα τα λεφτά σε όλα τα κιλά» φαίνεται πως δε θα ικανοποιηθεί ούτε αυτή τη χρονιά. Στο πρόβλημα του βαμβακιού, η απάντηση και τούτης της κυβέρνησης είναι: Οι μέγιστες εισροές από την Κοινότητα. Κι από κοντά «παίζεται» και η δημιουργία των μέγιστων εντυπώσεων, για το ότι έγινε η καλύτερη δυνατή διαχείριση ενός κακού κανονισμού. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως και η προηγούμενη, δηλώνει πως οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται με τη συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων... Βέβαια, οι βαμβακοπαραγωγοί γνωρίζουν καλά όταν ακούνε για μέγιστες εισροές, πως αυτό δε σημαίνει και μέγιστο εισόδημα.

ΕΒΕΤΑΜ
Ματαιώθηκε η ιδιωτικοποίησή της

Τη ματαίωση της ιδιωτικοποίησης της Ανώνυμης Εταιρίας Βιομηχανικής Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων (ΕΒΕΤΑΜ) αποφάσισε η κυβέρνηση, όπως ενημέρωσε χτες σε σχετική σύσκεψη με τους βουλευτές του Νομού Μαγνησίας ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας. Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε τη ματαίωση της ιδιωτικοποίησης για λόγους που έχουν να κάνουν τόσο με το ίδιο το τίμημα που προέκυψε από το σχετικό διαγωνισμό που «δεν κρίθηκε ικανοποιητικό, ώστε να εξασφαλίζονται τα συμφέροντα του Δημοσίου» όσο και με τον ίδιο το ρόλο της εταιρίας και τα κερδοφόρα αποτελέσματά της.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Τυχόν ιδιωτικοποίηση θα αναστείλει τη λειτουργία του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλίας», του οποίου η ΕΒΕΤΑΜ είναι κύριος μέτοχος. Επίσης, μεταξύ των λόγων για τους οποίους η κυβέρνηση έκρινε ασύμφορη την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας αναφέρεται: «Δε χρηματοδοτείται, άρα δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και έχει συνεχή οικονομική ανάπτυξη, με κερδοφόρα αποτελέσματα, συμβάλλοντας στην οικονομική πρόοδο της Μαγνησίας, αλλά και της Ελλάδας γενικότερα». Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για τη ματαίωση της συγκεκριμένης ιδιωτικοποίησης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εάν αναλογιστεί κανείς την πλειάδα των επιχειρήσεων του Δημόσιου Τομέα που παίζουν κάποιο ιδιαίτερο ρόλο και έχουν κερδοφόρα δραστηριότητα και οι οποίες είτε έχουν ιδιωτικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, είτε βρίσκονται στις κυβερνητικές λίστες και επίκειται το ξεπούλημά τους...

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Ραγδαία πτώση 17,3% τον Ιούλη

Απότομη και μεγάλη πτώση εμφανίζει η οικοδομική δραστηριότητα το εφτάμηνο Γενάρη-Ιούλη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η πτώση έφτασε στο 17,3% το μήνα Ιούλη, ενώ συνολικά στο εφτάμηνο ήταν 9,6%. Τα ποσοστά αφορούν στις νέες άδειες που ενέκριναν οι πολεοδομίες της χώρας, στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προδιαγράφοντας έτσι ανάλογη μείωση στα εισοδήματα και στην απασχόληση κατά την επόμενη περίοδο. Στα στοιχεία της ΕΣΥΕ δεν περιλαμβάνονται τα λεγόμενα μεγάλα έργα υποδομής (γέφυρες, δρόμοι, κλπ.), τα οποία τροφοδότησαν τη δραστηριότητα του κλάδου και την αύξηση του ΑΕΠ, αλλά μόνο τα κτίρια νέων οικοδομών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ