Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
Πρόσθεσαν ψίχουλα στα «κομμένα»...

Νέο τσοντάρισμα κιλών έγινε στις αυθαίρετες και παράνομες ζώνες ηρτημένης παραγωγής που επέβαλε και η κυβέρνηση της ΝΔ. Με βάση σχετική απόφαση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ προστέθηκαν 25 επιλέξιμα κιλά ανά «επιλέξιμο» στρέμμα στα χωριά της Θεσσαλίας της Στερεάς και της Δυτικής Ελλάδας και 20 κιλά για τη Μακεδονία. Για τις παραπάνω περιοχές, οι «επιδοτούμενες» στρεμματικές αποδόσεις ξεκίνησαν αρχικώς από τα 200 κιλά και έφτασαν μέχρι τα 295 κιλά. Τώρα, η μέγιστη ποσότητα που μπορεί να παραδοθεί κυμαίνεται από 220 μέχρι 320 κιλά.

Εν προκειμένω, το πρακτικό θέμα είναι, πού θα φτάσει η φετινή παραγωγή και τι ποσότητες θα μείνουν εκτός επιδότησης. Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις, με βάση και την καταμέτρηση των αποθεμάτων, δείχνουν μια παραγωγή γύρω στους 1.195.000 τόνους, συν πλην 25.000 τόνους. Οι εκτιμήσεις αυτές έγιναν, ενώ σε κάποιες περιοχές της Μακεδονίας και του Εβρου υπάρχουν ακόμα αμάζευτα βαμβάκια. Το μείζον θέμα είναι ο καταστροφικός κανονισμός για το βαμβάκι που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2001 και τον οποίο τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει κατά γράμμα.

Οπως φαίνεται, και στη δεύτερη δήλωση παραγωγής που πρέπει να γίνει στην ΕΕ μέχρι τις 25 του Νοέμβρη, θα γίνει υποεκτίμηση, για να προκύψει και καμιά δεύτερη ψιλο - προκαταβολή. Οπως λένε οι σχετικές πληροφορίες δεν πρόκειται να δηλωθούν περισσότεροι από 1.100.000 τόνοι. Πάντως το βασικό αίτημα των βαμβακοπαραγωγών που λέει «όλα τα λεφτά σε όλα τα κιλά» φαίνεται πως δε θα ικανοποιηθεί ούτε αυτή τη χρονιά. Στο πρόβλημα του βαμβακιού, η απάντηση και τούτης της κυβέρνησης είναι: Οι μέγιστες εισροές από την Κοινότητα. Κι από κοντά «παίζεται» και η δημιουργία των μέγιστων εντυπώσεων, για το ότι έγινε η καλύτερη δυνατή διαχείριση ενός κακού κανονισμού. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως και η προηγούμενη, δηλώνει πως οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται με τη συμφωνία όλων των εμπλεκόμενων φορέων... Βέβαια, οι βαμβακοπαραγωγοί γνωρίζουν καλά όταν ακούνε για μέγιστες εισροές, πως αυτό δε σημαίνει και μέγιστο εισόδημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ