Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΗ
Οδυνηρές συνέπειες για το λαό

Παρέμβαση - καταγγελία της Κομματικής Οργάνωσης ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας

«Οι εξελίξεις στη ΔΕΗ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, τόσο για το ρόλο που έπαιξαν οι πρώην ΔΕΚΟ στην πολιτική ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου, όσο και για την πορεία ιδιωτικοποίησης και άμεσης υπαγωγής τους στο μεγάλο κεφάλαιο και για τα επακόλουθα αυτής της πορείας. Η ΔΕΗ μέσα στο "απελευθερωμένο" περιβάλλον που λειτουργεί, έχασε τα στοιχειώδη κοινωνικά χαρακτηριστικά που είχε και λειτουργεί πλέον μόνο με τη λογική του κέρδους, αγνοώντας τον παράγοντα άνθρωπο και τις ανάγκες του». Τα παραπάνω καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση της ενέργειας, την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, τη συνεχή συρρίκνωση του προσωπικού και την εντατικοποίηση της δουλιάς που έχει ως αποτέλεσμα τα αλλεπάλληλα εργατικά ατυχήματα στα ορυχεία, κλπ.

«Οσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική στη ΔΕΗ, τόσο χειρότερες θα είναι οι συνέπειες για τη μορφή και την πορεία ανάπτυξης της περιοχής και της χώρας», σημειώνει και τονίζει πως η μόνη αποτελεσματική λύση βρίσκεται έξω από τα πλαίσια της «απελευθέρωσης», σε μια ριζικά διαφορετική πολιτική, με τον τομέα της ενέργειας να αποτελεί λαϊκή περιουσία και να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Τοπικός Αναπτυξιακός Πόρος

Στο μεταξύ, και ενώ η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ συνεχίζεται με τις γνωστές επιπτώσεις, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος των φορέων της Κοζάνης για τον τρόπο που θα αξιοποιείται ο Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης που καταβάλλει η ΔΕΗ ως αντιστάθμισμα των συνεπειών από τη δραστηριότητά της στην περιοχή. Την τελευταία πενταετία, μέσω του ΤΠΑ, δόθηκαν στην περιοχή 14 δισ. δραχμές, που δυστυχώς στην πλειοψηφία τους, όπως καταγγέλλει η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Κοζάνης, χρησιμοποιήθηκαν σε έργα βιτρίνας, εξυπηρέτησης προσώπων ή πολιτικών, παραταξιακών και πελατειακών σκοπιμοτήτων.

Προχτές, στη συζήτηση που έγινε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης, αναδείχτηκε από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, πως αυτό που τους απασχολεί είναι ποιος θα έχει τον έλεγχο του προγραμματισμού και της διαχείρισης του ΤΠΑ, η Νομαρχία που ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ ή η Περιφέρεια που ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Ο Νομαρχιακός Σύμβουλος της ΝΑΣ Γ. Μητσάκος σημείωσε πως πρέπει να αποκλείεται η χρηματοδότηση ιδιωτών, να διασφαλιστεί η δυνατότητα ενίσχυσης και αντιμετώπισης ζητημάτων των όμορων με τη ΔΕΗ Δήμων κατά προτεραιότητα και η αξιοποίησή του για αναπτυξιακά έργα (π.χ. αρδευτικά).

Επίσης πρότεινε, το Νομαρχιακό Συμβούλιο να έχει τον τελικό λόγο στην κατάρτιση του Προγράμματος, μετά από συνεργασία με τα Δημοτικά Συμβούλια, την ΤΕΔΚ και τους άλλους φορείς του νομού (Εργατικά Κέντρα, κλπ.). Και στην Επιτροπή Παρακολούθησης να αυξηθεί η συμμετοχή του Νομαρχιακού Συμβουλίου κατά δύο μέλη και να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του συνόλου της αντιπολίτευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ