Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΚΚΕ
Πολιτικό πρόβλημα τα διατροφικά σκάνδαλα

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Γ. Τούσσα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Τους νόμους του υπερκέρδους και της καπιταλιστικής αισχροκέρδειας στη διαχείριση της διατροφικής αλυσίδας κατήγγειλε ως κύριους υπεύθυνους για την υποβάθμιση της ποιότητας των τροφίμων ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας στην προ ημερησίας διάταξης παρέμβασή του, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με αφορμή το νέο διατροφικό σκάνδαλο των διοξινών.

Επισημαίνοντας ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και όχι τυπικής διαχείρισης και κανονισμών, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε τα εξής: «Η ανίχνευση διοξινών - καρκινογόνων ουσιών - σε γαλακτομικά και ζωικά προϊόντα που παράγονται στην Ολλανδία, στο Βέλγιο, τη Γερμανία και σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ απειλεί τους καταναλωτές. Το νέο διατροφικό σκάνδαλο αποδεικνύει περίτρανα ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και ότι πριν από οποιαδήποτε νομοθετική παρέμβαση θα έπρεπε να βάλουμε "το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων"! Η διαχείριση της διατροφικής αλυσίδας σύμφωνα με τους νόμους του υπερκέρδους και της αισχροκέρδειας είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την υποβάθμιση της ποιότητας των τροφίμων».

Ο Γ. Τούσσας τόνισε ότι «όσο εντατικοποιείται η παραγωγή, όσο η διατροφική αλυσίδα βρίσκεται υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο των μεγάλων πολυεθνικών του τομέα και καθορίζουν τον τρόπο παραγωγής και την ποιότητα των τροφίμων στη βάση της σχέσης κόστους - κέρδους, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξουν αποτελεσματικές εγγυήσεις για την υγεία των καταναλωτών. Με την ψήφιση των κανονισμών δεν αλλάζει ο καπιταλιστικός χαρακτήρας της παραγωγής. Αν δεν αλλάξει η παραγωγική διαδικασία, αποκλείοντας τη χρήση παράνομων και επικίνδυνων τρόπων παραγωγής, επεξεργασίας και διακίνησης τροφίμων, θα συνεχίζονται οι εγκληματικές αυτές ενέργειες σε βάρος της δημόσιας υγείας».

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «οι διατροφικοί κίνδυνοι που αποκαλύπτονται και την τελευταία περίοδο πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα τη συνολική επανεξέταση της ΚΑΠ όσον αφορά τον τομέα της κτηνοτροφίας, αλλά και όσον αφορά τον κλάδο της γεωργίας που παράγει τις ζωοτροφές, στηρίζοντας την πάγια θέση του αγροτικού κινήματος για επανεξέταση του συστήματος τιμών και επιδοτήσεων των κτηνοτροφικών φυτών στην κατεύθυνση ενίσχυσης των κτηνοτροφικών ψυχανθών, με στόχο την εξασφάλιση πρώτης ποιότητας φυτικών πρωτεϊνών, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και του καταναλωτή. Το λαϊκό κίνημα και οι αγώνες του πρέπει να κλιμακωθούν, απαιτώντας το ριζικό αναπροσανατολισμό της διατροφικής πολιτικής με σεβασμό στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ