Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΑΙΑ
Ο λαός πληρώνει την κυβερνητική αναλγησία

Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου από την κακή λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Εντονα προβλήματα αντιμετωπίζει τις τελευταίες μέρες η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Νίκαιας από την πλημμελή λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. «Ο Δήμος μας», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Νίκαιας, «καταβάλλει υπεράνθρωπη προσπάθεια με τα μέσα που διαθέτει προκειμένου να παρέχει στους δημότες μια υπηρεσία που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες καθαριότητας της πόλης και να τους εξασφαλίζει συνθήκες υγιεινής διαβίωσης».

Η διαδικασία συλλογής των απορριμμάτων στη Νίκαια αλλά και σε άλλους δήμους του Λεκανοπεδίου, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, γίνεται με αργούς ρυθμούς εξαιτίας των αδυναμιών που παρατηρούνται όσον αφορά στην εναπόθεση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων και στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Τελικός αποδέκτης αυτής της κρατικής αναλγησίας είναι και πάλι ο λαός. Είναι γεγονός ότι η χωματερή των Ανω Λιοσίων παρουσιάζει προβλήματα κορεσμού με αποτέλεσμα τα απορριμματοφόρα των δήμων να κατευθύνονται στο Σταθμό Μεταφόρτωσης, ο οποίος δεν μπορεί να απορροφήσει μεγάλο όγκο σκουπιδιών. Κατά συνέπεια, τα απορριμματοφόρα αδυνατούν να αδειάσουν το περιεχόμενο της πρώτης διαδρομής και να ξαναβγούν για να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν την αποκομιδή που γίνεται πλημμελώς και χωρίς ευθύνη του δήμου.

Είναι γεγονός, αναφέρει η ανακοίνωση του Δήμου Νίκαιας, ότι η Αττική είναι πλέον προβληματική περιοχή από άποψη διάθεσης των απορριμμάτων αφού συγκεντρώνει περίπου το 1/2 του συνολικού πληθυσμού της χώρας ενώ παράγει το 55% των απορριμμάτων. Και τα προβλήματα είναι συγκεκριμένα: υπό τις σημερινές συνθήκες ο ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής έχει ακόμη διάρκεια ζωής 8 έως 10 μηνών. Το εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης Ανω Λιοσίων ακόμη βρίσκεται σε πιλοτική λειτουργία και δεν προβλέπεται να ξεπεράσει την επεξεργασία των 1.600 τόνων την ημέρα με απόδοση περίπου 50% έναντι 75% που είχε προβλεφτεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εκτροπή μόνο 800 τόνων την ημέρα από τους 4.500 από τον χώρο του ΧΥΤΑ.

Ο Σταθμός Μεταμόρφωσης Δυτικής Αττικής είναι ένας από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης με επεξεργασία 1.600 τόνων τη μέρα. Αν και δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί κυρίως τους δήμους της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, σήμερα εξυπηρετεί την πλειοψηφία των δήμων της Αττικής με αποτέλεσμα το γρήγορο κορεσμό της χωρητικότητας της εγκατάστασης που οδηγεί στο πολυήμερο κλείσιμό της.

Μέσα στο 2004 προβλέπεται να ολοκληρωθεί η προέγκριση χωροθέτησης του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Αθηνών και όμορων δήμων ενώ με καθυστέρηση 14 μηνών υπογράφτηκε σύμβαση για την κατασκευή του 2ου ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής. Πέρα όμως από τα έργα που αφορούν τη δημιουργία εγκαταστάσεων, θα έπρεπε με βάση τον Ν2939/2001 περί εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών και άλλων προϊόντων, να δημιουργηθούν έως τις 31/7/2001 φορείς ανακύκλωσης οι οποίοι θα συντελούν στη μείωση των απορριμμάτων προς τους ΧΥΤΑ και στην επαναχρησιμοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών.

«Δυστυχώς», καταλήγει η ανακοίνωση, «έως σήμερα η πλειοψηφία αυτών των φορέων βρίσκεται στα πρώτα στάδια λειτουργίας. Κρίνεται επιτακτική η ανάγκη η πολιτεία να λάβει δραστικά μέτρα ώστε να λυθεί το χρόνιο πρόβλημα της απορρόφησης των απορριμμάτων και να σταματήσει να κωφεύει στη λαϊκή απαίτηση για καθαρές πόλεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ