Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επιτακτική ανάγκη η προστασία των κατοίκων

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από τη νεροποντή της περασμένης βδομάδας

Motion Team

Την άμεση κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, τον εξοπλισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και την αποζημίωση των πληγέντων, ζήτησαν, μεταξύ άλλων, από τους υπουργούς Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και ΠΕΧΩΔΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Α. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης.

Στην Ερώτηση τονίζεται ότι η «έντονη βροχόπτωση που έπληξε τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2004 τις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης και κυρίως τη Σίνδο και Ιωνία, είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια και επιχειρήσεις (στο ΤΕΙ-Θ μάλιστα, αποφασίστηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου του η διακοπή των μαθημάτων και η αναστολή της λειτουργίας του), ενώ αυτοκίνητα βούλιαξαν στη λάσπη».

Οι βουλευτές επισημαίνουν πως για «ακόμη μια φορά, αφού και σε προηγούμενες βροχοπτώσεις (π.χ. 17/9/04) είχαν δημιουργηθεί τα ίδια και μεγαλύτερα προβλήματα, αποδεικνύεται η παντελής έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων, τόσο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όσο και στην ευρύτερη περιοχή της υπαίθρου του Νομού Θεσσαλονίκης.

Οι επιστήμονες, οι αρμόδιοι και τοπικοί φορείς έχουν προειδοποιήσει ότι οι κίνδυνοι από καιρικά φαινόμενα ακόμη και μη μεγάλης διάρκειας, όπως το συγκεκριμένο, είναι υπαρκτοί και μεγάλοι, γιατί τα προβλήματα, που εδώ και χρόνια έχουν καταγράψει, παραμένουν άλυτα».

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η έλλειψη «αντιπλημμυρικών έργων και δικτύων ομβρίων υδάτων, μπαζωμένα και τσιμεντοποιημένα ρέματα και χείμαρροι, φρεάτια που δεν έχουν καθαριστεί, γιατί κράτος, ΤΑ και ΕΥΑΘ ερίζουν για το ποιος είναι αρμόδιος, αλλά και η ανυπαρξία ετοιμότητας άμεσης επέμβασης του κρατικού μηχανισμού, είναι οι κύριες αιτίες των συνεπειών των βροχοπτώσεων.

Επίσης ο εξοπλισμός και τα μέσα αντιμετώπισης καιρικών φαινομένων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της σε τοπική εφημερίδα, είναι ανεπαρκή».

Οι βουλευτές τονίζουν ότι «το κόμμα μας επανειλημμένα και τελευταία με την 3335/21-9-04 Ερώτηση βουλευτών του προς τους αρμόδιους υπουργούς (δεν έχει απαντηθεί ακόμη), είχε επισημάνει ότι οι ελλείψεις αυτές και οι προωθούμενες ιδιωτικοποιήσεις θα είχαν αυτές τις αρνητικές, για τον εργαζόμενο λαό της περιοχής, συνέπειες».

Ετσι, επειδή «υπεύθυνοι για την τραγικά επικίνδυνη κατάσταση που δημιουργούν και τα πιο μικρά "έντονα" καιρικά φαινόμενα στην πόλη και το Νομό Θεσσαλονίκης είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Δήμοι, Νομαρχία, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ κλπ.), αλλά κυρίως οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και η σημερινή της ΝΔ, που αφ' ενός δεν προχώρησαν στην κατασκευή των υποδομών που έχει ανάγκη ο νομός και αφ' ετέρου ιδιωτικοποίησαν την ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, κλπ., οργανισμούς κοινής ωφέλειας», ρωτούν τους υπουργούς «αν θα κατασκευαστούν άμεσα τα αντιπλημμυρικά έργα και τα νέα δίκτυα ομβρίων υδάτων ιδίως σε περιοχές με μεγάλη οικιστική ανάπτυξη και αν θα καθαριστούν τα υπάρχοντα, πότε θα εξοπλιστεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες με όλο τον απαιτούμενο σύγχρονο εξοπλισμό και μέσα, καθώς και με το απαιτούμενο προσωπικό και, τέλος, αν και πότε θα αποζημιωθούν οι πληγέντες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ