Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Διανέμει τον πλούτο στους λίγους

Τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, ζήτησε η βουλευτής του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη

Στην ικανοποίηση των αναγκών των επιχειρήσεων και την ενίσχυση της κερδοφορίας τους αποσκοπεί το φορολογικό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου άρχισε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Οπως τόνισε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Ε. Παντελάκη είναι χαρακτηριστικό ότι το νομοσχέδιο δεν παρακάμπτει ούτε ένα από τα αιτήματα των βιομηχάνων και αποτελεί συνέχεια της πολιτικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Υπενθύμισε ότι συνεχίζεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων και είναι χαρακτηριστικό ότι κατεβαίνει στο 25% από το 35%, ενώ χαρακτηριστικά είναι και τα άλλα φιλοεργοδοτικά μέτρα: Η μείωση της προκαταβολής φόρων και οι απαλλαγές για τη σύναψη ιδιωτικών ασφαλιστικών συμβολαίων και το Χρηματιστήριο.

Η Ε. Παντελάκη, είπε, ότι η όποια αύξηση του αφορολόγητου ορίου δεν αλλάζει στην ουσία την επιβάρυνση των εργαζομένων, αφού οι επιπτώσεις από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας των μισθωτών είναι σοβαρές. Την ίδια στιγμή, συνέχισε, που διευρύνονται τα προνόμια των μεγαλοεπιχειρήσεων, για τους μικρομεσαίους συνεχίζεται με καινούρια μορφή η φοροεπιδρομή των «αντικειμενικών κριτηρίων».

Στην ουσία, είπε, το φορολογικό νομοσχέδιο είναι ένα μόνο μέρος από τις διάφορες διάσπαρτες ρυθμίσεις, οι οποίες φροντίζουν να πηγαίνει ο πλούτος που παράγει η χώρα στα χέρια λίγων.

Παρά το γεγονός ότι μια ριζικά διαφορετική φορολογική πολιτική απαιτεί και μια ριζικά άλλη πολιτική, η Ε. Παντελάκη πρότεινε μια δέσμη άμεσων μέτρων που είναι ικανά να ανακουφίσουν τα λαϊκά στρώματα. Τέτοια είναι η θέσπιση αφορολόγητου ορίου 15.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, προοδευτική φορολόγηση ανάλογα με το εισόδημα, η φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου. Επίσης, ζήτησε να αλλάξει η σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων και να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και τα φάρμακα.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιό του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης ισχυρίστηκε ότι με αυτό επέρχεται φορολογική ελάφρυνση των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων, αλλά ήταν αποκαλυπτικός για την ουσία των διατάξεων, λέγοντας ότι βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας με τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και την παροχή άλλων κινήτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ