ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ - ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ APEC
Βία και καταστολή

Για δεύτερη μέρα συνεχίστηκαν οι αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης Μπους και της Συνόδου του APEC, παρά την κρατική τρομοκρατία και την καταστολή, που ήδη έχει προκαλέσει τη σύλληψη 500 διαδηλωτών

Φοιτητές καίνε την αφίσα του Μπους

Associated Press

Φοιτητές καίνε την αφίσα του Μπους
ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

«Μπους δεν είσαι ευπρόσδεκτος»... Με αυτό το σύνθημα οι Χιλιανοί έδωσαν το στίγμα των προθέσεών τους στη συγκέντρωση που έγινε χτες το απόγευμα - τοπική ώρα - μπροστά στο Στάδιο του Σαντιάγο, παραμονής της άφιξης του Αμερικανού Προέδρου.

Στο Στάδιο, τόπο μαρτυρικό, καθώς η αμερικανοκίνητη χούντα του Πινοτσέτ το μετέτρεψε τις πρώτες ημέρες του πραξικοπήματος του Σεπτέμβρη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και βασανιστηρίων των αγωνιστών. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δολοφονήθηκαν ή «εξαφανίστηκαν» μέσα στο Εθνικό Στάδιο του Σαντιάγο, όπως ο Βίκτορ Χάρα.

«Παρών» και αυτός, όπως και δεκάδες άλλοι αγωνιστές που δολοφονήθηκαν, μαζί με όσους πήραν μέρος στη συγκέντρωση υποδοχής του «μεγαλύτερου τρομοκράτη και σφαγέα των λαών» του Τζορτζ Ου. Μπους, που καταφθάνει σήμερα στην πρωτεύουσα της Χιλής, προκειμένου να λάβει μέρος στη διήμερη Σύνοδο των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού (APEC), που ανοίγει σήμερα τις πύλες της. Σήμερα όμως και η κορύφωση των διαδηλώσεων, που αναμένεται να γίνει ένα «τεράστιο αντιιμπεριαλιστικό κύμα που θα απειλήσει να πνίξει τον Μπους» όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.

Ουδείς δε φάνηκε να λιγοψυχά. Παρά το γεγονός ότι έχει εξαπολυθεί ένα πρωτοφανές κύμα κατατρομοκράτησης και καταστολής εδώ και πολλές ημέρες και για το οποίο προετοίμασαν τα χιλιανά ΜΜΕ, με αναφορές περί «τοποθετήσεις βομβών» ή για τα «έκτροπα που ενδέχεται να λάβουν χώρα εκ μέρους των διαδηλωτών»... Μόνο την Τετάρτη, η αστυνομία της Χιλής προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις ανθρώπων, κυρίως φοιτητών που διαδήλωναν την αντίθεσή τους στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους, τη Σύνοδο των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού (APEC), την ALCA και την πολιτική του πολέμου και του ολέθρου. «Αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας», όπως τονίζουν συνεχώς οι διοργανωτές, μία πληθώρα μαζικών, εργατικών και πολιτικών οργανώσεων.

Κρατικός «τρόμος»

«Τρόμος» είναι η λέξη που χρησιμοποιούν ακόμη και το BBC, το «Reuters» ή το Γαλλικό Πρακτορείο προκειμένου να περιγράψουν όσα λαμβάνουν χώρα στο Σαντιάγο, αλλά και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Χιλής. Η διαδήλωση των φοιτητών μετατράπηκε σε μάχη όταν η αστυνομία, σύμφωνα με την εφημερίδα «La Tercera», με πολύ βίαιο τρόπο προσπάθησε να διαλύσει τη διαδήλωση στο κέντρο του Σαντιάγο, αφού γινόταν «χωρίς την άδεια των αρχών», όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της αστυνομίας, που σημειώνουν ότι η σημερινή διαδήλωση έχει την «άδεια της αστυνομίας». Πώς προσπάθησε να τη διαλύσει; Κάνοντας χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Συνόδου. Οι φοιτητές αντέδρασαν, στήθηκαν οδοφράγματα, ενώ πέταγαν μπογιές. Τότε η αστυνομία της Χιλής ως μέρος των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας - έχει επιστρατεύσει 4.000 αστυνομικούς και έχει θέσει άλλους 1.000 σε ετοιμότητα εάν χρειαστεί - προχώρησε πάραυτα και στις συλλήψεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από χιλιανά μέσα, περίπου 500 έχουν συλληφθεί.

Οσο για τη Σύνοδο του APEC, που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, με πρώτα θέματα της ατζέντας των συνομιλιών τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και την «ελεύθερη αγορά», θα μετάσχουν πολλοί ηγέτες των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού, ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Κίνας Χου Ζιντάο, των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουνιχίρο Κοϊζούμι, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τζον Χάουαρντ, αλλά και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την Τετάρτη, οι υπουργοί Εμπορίου των 21 χωρών - μελών του APEC, που προετοιμάζουν το έδαφος για τη Σύνοδο Κορυφής, συζήτησαν για την ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικών δεσμών των κρατών τους και την κατάργηση των περιορισμών στις εμπορικές συναλλαγές.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης του κόμματος Εθνικής Συμμαχίας Τζιανφράνκο Φίνι αναλαμβάνει υπουργός Εξωτερικών Ιταλίας, καθώς ο Φράνκο Φρατίνι οδεύει πλέον προς τις Βρυξέλλες, προκειμένου να αναλάβει το «ευαίσθητο» χαρτοφυλάκιο Δικαιοσύνης και Ασφάλειας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Οι ΗΠΑ προτίθενται να πουλήσουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 1.000 αντιαρματικούς πυραύλους «Javelin», συνολικής αξίας 135 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την έκθεση της Υπηρεσίας Αμυντικής Συνεργασίας του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο, υπό το σκεπτικό ότι η πώληση των συγκεκριμένων όπλων «συμβάλλει στην εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ. Η εταιρία που θα αναλάβει την εκτέλεση του σχετικού συμβολαίου θα είναι κοινοπραξία των «Raytheon Co.» και «Lockheed Martin Corp».

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες, ο μονάρχης της Ταϊλάνδης κάλεσε χτες στρατό και αστυνομία να εργαστούν για να «επαναφέρουν την ειρήνη» στο νότο, όπου οι ταραχές με μειονοτικούς μουσουλμάνους έχουν κοστίσει φέτος πάνω από 500 νεκρούς.

ΣΟΦΙΑ.-- Κάπου 400.000 εργαζόμενοι προχώρησαν χτες σε στάση εργασίας στη Βουλγαρία, διεκδικώντας αυξήσεις 11% για το 2005 και διαμαρτυρόμενοι για την οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Σαξκομπουργκότσκι. Μετείχαν εργαζόμενοι στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, των μεταφορών, των ορυχείων και της μεταλλουργίας.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Ο Ινδός πρωθυπουργός Σινγκχ δεσμεύτηκε να «μην υποκύψει» στους αποσχιστές του Κασμίρ, μία ημέρα μετά από την έναρξη «αποχώρησης» κάπου 20.000 στρατιωτών από το κρατίδιο (επί συνόλου 500.000). Το Πακιστάν τηρούσε επιφυλακτική στάση. Στο μεταξύ, ο περιδιαβαίνων την Ινδία πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Γούλφενσον υποσχέθηκε πως στα 9 δισ. της «βοήθειας» προς την Ινδία συμπεριλαμβάνονται και «αναπτυξιακά προγράμματα» για το Κασμίρ.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εκρηξη σε τεϊοποτείο από άγνωστη αιτία χτες στη δυτική Κίνα στοίχισε τη ζωή 12 ανθρώπων και τους τραυματισμούς 24 άλλων, μετέδωσε το πρακτορείο «Νέα Κίνα».

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Νέα «ήπια» κόντρα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Απέφυγε διπλωματικά, αργά χτες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛίλαν, να υιοθετήσει πλήρως τις καταγγελίες της αντιπολιτευτικής ιρανικής οργάνωσης «Εθνικό Συμβούλιο Ιρανικής Αντίστασης», σύμφωνα με τις οποίες η Τεχεράνη συνεχίζει να κατασκευάζει πυρηνικά όπλα σε μυστική τοποθεσία δυτικά της πρωτεύουσας.

Το «Εθνικό Συμβούλιο Ιρανικής Αντίστασης» είναι, ουσιαστικά, το πολιτικό σκέλος της οργάνωσης «Μουτζαχεντίν Χαλκ», που, μέχρι την έναρξη της εισβολής στο Ιράκ, δραστηριοποιόταν στο νότο αυτής της χώρας. Οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, αν και τυπικώς ζήτησαν τη διάλυσή της, δε δίστασαν να της παράσχουν σχετική ασυλία με αντάλλαγμα, προφανώς, τις, κατά καιρούς, τέτοιου είδους καταγγελίες εκ μέρους της που ενισχύουν τις αμερικανικές αιτιάσεις κατά του Ιράν.

Τις καταγγελίες της ιρανικής αντιπολιτευτικής οργάνωσης επικαλέστηκε ως «πληροφορίες», νωρίτερα, χτες, και ο απερχόμενος Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ. Αργότερα, διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από Ιρανούς αξιωματούχους που επέμειναν ότι οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν είναι απολύτως ειρηνικές και ότι έχουν, σχετικά, ενημερώσει με αναλυτικές εκθέσεις τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Αργά το βράδυ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κατέστησε σαφές ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες της ιρανικής αντιπολιτευτικής οργάνωσης.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
«Βάλτε τέλος στην εμπορευματοποίηση του ονόματος Μαντέλα»!

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- «Σταματήστε να εμπορευματοποιείτε και να κερδοσκοπείτε πάνω στο όνομα του Νέλσον Μαντέλα!», ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος του επίσημου ομώνυμου ιδρύματος στο Γιοχάνεσμπουργκ, προσθέτοντας πως έχει αρχίσει η διαδικασία νομικής κατοχύρωσης για αποκλειστική χρήση του ονοματεπωνύμου του πρώην Προέδρου της Ν. Αφρικής και ηγέτη του ANC, καθώς και του διάσημου αριθμού κρατουμένου (46664) με τον οποίον ο Μαντέλα είχε καταχωρηθεί κατά τον μακρόχρονο εγκλεισμό του στις φυλακές επί του ρατσιστικού καθεστώτος Απαρτχάιντ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ιδρύματος Νέλσον Μαντέλα, πάνω από 200 εταιρίες κερδοσκοπούν χρησιμοποιώντας ποικιλοτρόπως το όνομα του πρώην Προέδρου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ