ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εθνικό και «Τέχνης»

«Μολιέρος» στην Πειραματική του Εθνικού
«Μολιέρος» στην Πειραματική του Εθνικού
Με το τελευταίο έργο του Μήτσου Ευθυμιάδη «Το τραγούδι της Εύας» αρχίζουν αύριο οι παραστάσεις στο Υπόγειο του «Θεάτρου Τέχνης», σε σκηνοθεσία Γιώργου Λαζάνη - Γιάννη Μόρτζου. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Λαμπρινής Καρδάρα, η μουσική του Χρήστου Θηβαίου, οι φωτισμοί του Λουκά Χατζή. Παίζουν: Γιάννης Μόρτζος, Θοδωρής Προκοπίου, Ισίδωρος Σταμούλης, Νικολέτα Φιλόσογλου, Νίκος Νίκας, Θοδωρής Σκούρτας, Δημήτρης Τσέλιος, Σοφία Καραγιάννη.

Είναι ένα δυνατό έργο με σκληρή, αλλά και ποιητική, γραφή. Ο Ευθυμιάδης κινείται σ' ένα χώρο «σκοτεινό», αλλά και κωμικοτραγικό, όπου οι ήρωες παγιδευμένοι στο παιχνίδι της πρόσκαιρης «εξουσίας», πέφτουν τελικά θύματα της απληστίας τους και της με κάθε τρόπο επιβολής του νόμου της παρανομίας για τον επίζηλο τίτλο του «αφεντικού».

  • Ο «Μολιέρος» είναι ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά έργα του Ρώσου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, που ανεβαίνει αύριο, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Ο συγγραφέας παρακολουθεί μέσα από το κείμενό του ένα κομμάτι από τη ζωή του μεγάλου Γάλλου δραματουργού: Τις σχέσεις του με την οικογένεια του και το θίασό του, αλλά και τη δραματική σχέση του με την εξουσία του Λουδοβίκου ΙΔ, μέσα στην ατμόσφαιρα των έντονων αντιθέσεων που ενέπνευσε ο Μολιέρος και που έφτασαν έως και την απαγόρευση του Ταρτούφου. Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε μετάφραση Λεωνίδα Καρατζά και σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού. Παίζουν: Βασίλης Ανδρέου, Νίκος Γιαλελής, Στάθης Γράψας, Γιώργος Δάμπασης, Δημήτρης Ημελλος, Νίκος Καρδώνης, Γιάννης Μαυριτσάκης, Γεννάδιος Πάτσης. Μετάφραση Λεωνίδας Καρατζάς, μετάφραση στίχων - κείμενα τραγουδιών Στρατής Πασχάλης, σκηνικά - κοστούμια Θάλεια Ιστικοπούλου, μουσική Θοδωρής Αμπαζής, κίνηση - χορογραφία Κυριάκος Κοσμίδης, ξιφασκία Γεννάδιος Πάτσης.

Μετά την πρεμιέρα του «Μολιέρου» του Μπουλγκάκοφ, το πρόγραμμα των παραστάσεων έως και τις 15 Δεκεμβρίου θα είναι εναλλασσόμενο με τα εξής έργα: «Εργο Νο 27», «Η σονάτα του Κρόιτσερ», «Με αφορμή το χιόνι που λιώνει». Από την Τρίτη 30 Νοεμβρίου και κάθε Τρίτη, στο πρόγραμμα της Πειραματικής Σκηνής προστίθεται και το έργο «Αυτό που δεν τελειώνει» η ελληνική ποίηση του 20ού αιώνα εκδοχή ΙΙ, στο φουαγιέ της Πειραματικής στις 8μ.μ.

Γιορτινό φεστιβάλ

Δώδεκα χρόνια παρουσίας στα ταραγμένα νερά της ελληνικής δισκογραφίας συμπληρώνει η «Libra Music», που έχει να παρουσιάσει μια αξιόλογη παραγωγή δίσκων «διαφορετικών» ήχων, μακριά από το σκηνικό της άκρατης εμπορευματοποίησης. Η επέτειος γιορτάζεται με ένα φεστιβάλ εννέα ημερών, στο «Cafe Αλάβαστρον» (Δαμάρεως 78, Παγκράτι, τηλ. 210.7560.102), που ξεκινά σήμερα (10 μ.μ.) και θα διαρκέσει μέχρι τις 27/11. Στα live θα παρουσιαστούν οι πιο σημαντικές στιγμές από την πορεία της, με τη συμμετοχή ερμηνευτών, σχημάτων, μουσικών. Μάλιστα, το φεστιβάλ θα ανοίξει και θα κλείσει με απονομές (πλατινένιου δίσκου στους συντελεστές της «Αιολίας» του Μιχάλη Νικολούδη και χρυσού στους συντελεστές του «TALAR» του Haig Yazdjian).

Σήμερα εμφανίζονται οι: Μοχάμεντ Αραφά - Χάικ Γιαζιτζιάν. Φιλική συμμετοχή: Ορφέας Περίδης. Ακολουθούν: Αύριο: Γιώργος Μαγκλάρας - Ανδρέας Γεωργίου. Φιλική συμμετοχή: Σαβίνα Γιαννάτου - Χριστίνα Πιερή. Κυριακή: Χρίστος Τσιαμούλης - Λιζέτα Καλημέρη. 22/11: Βάσω Αλλαγιάννη. Φιλική συμμετοχή: Λιζέτα Καλημέρη. 23/11: Αντώνης Απέργης - Τάκης Μπαρμπέρης. 24/11: «Human Touch» με έκτακτες φιλικές συμμετοχές. 25/11: Χάικ Γιαζιτζιάν, Γιώτης Κιουρτσόγλου, Χάρης Λαμπράκης, Βαγγέλης Καρίπης. 26/11: «Κοντραμπάντο» - Μάκης Αμπλιανίτης. Φιλική συμμετοχή: Μαρία Φαραντούρη. 27/11: Μιχάλης Νικολούδης. Φιλική συμμετοχή: Βασίλης Σκουλάς - Γιώτα Βέη - Φωτεινή Βελεσιώτου.

Εικαστικές διαδρομές

Εργο του Χέρμαν Μπλάουτ
Εργο του Χέρμαν Μπλάουτ
Μια τρυφερή, αέρινη και διάφανη απεικόνιση στα «μυστικά» τοπία της Ελλάδας, είναι οι είκοσι ακουαρέλες του Χέρμαν Μπλάουτ, που παρουσιάζονται στην γκαλερί «Mary Alexiou - Athens art space» (Χάριτος 42). Η Μάνη, τα Λαγκάδια, η Πύλος, το Πήλιο, η Σαντορίνη, η Τήνος, αποτελούν τα θέματα του ζωγράφου. Αποτυπώνοντας το δομημένο ή το φυσικό περιβάλλον ο Χ. Μπλάουτ «παγιδεύει» το φως, τη διαφάνεια της ατμόσφαιρας, την ταυτότητα του κάθε τόπου, τα χρώματά του: Το εκτυφλωτικό γαλάζιο και το λευκό του Αιγαίου, το μυστηριακό πράσινο του Πηλίου, το γήινο κόκκινο της Μάνης, το εκμαυλιστικό λαδί της Μεσσηνίας... Τη βραδιά των εγκαινίων θα μιλήσει ο Χάρης Καμπουρίδης. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Στην γκαλερί «3» (Φωκυλίδου 3), φιλοξενείται έκθεση έργων του Γρηγόρη Λαγού. Πρόκειται για επιτοίχιες κατασκευές και εγκαταστάσεις στο χώρο που έχουν σαν θέμα τους αποδομημένες πόλεις και εικόνες στιλιζαρισμένης καταστροφής. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Δεκεμβρίου.

Εως τις 4/12 στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (Γλύκωνος 4), παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής του Αλέκου Λεβίδη. Οπως σημειώνει ο δημιουργός: «Προηγήθηκαν πολλές σημειώσεις, πολλά σχέδια, πριν οι εικόνες πάρουν τη μορφή του πίνακα. Δουλεύτηκαν, υπέστησαν διορθώσεις και ανατροπές, έμειναν στο εργαστήριο με την όψη στραμμένη στον τοίχο, καμιά φορά για χρόνια, ενώ παράλληλα γίνονταν άλλα έργα και άλλες εκθέσεις. Κατά καιρούς ξανάβγαιναν στην επιφάνεια ξαναδουλεύονταν ή και άλλαζαν μορφή μέχρι να φανεί ότι ολοκληρώθηκαν». Μαζί με τα τελικά έργα σε ξύλο, εκτίθενται σημειωματάρια, αλλά και μία σειρά έργων σε χαρτί, που αποτελούν μέρος των προπαρασκευαστικών μελετών και του εικαστικού υλικού που γεννήθηκε παράλληλα με τους πίνακες. Ολα τα έργα περιλαμβάνονται στο βιβλίο που συνοδεύει την έκθεση.

Στο χώρο τέχνης «Εικαστικός κύκλος» (Χαρ. Τρικούπη 121), παρουσιάζεται έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Τσόκλη. Πρόκειται για 92 έργα με γενικό τίτλο «Αποτυπώματα πορείας».

Στην γκαλερί «Μάγκνα» (Γέλωνος 1), φιλοξενείται έκθεση γλυπτικής του Γιάννη Δενδρινού και ζωγραφικής του Φ. Αρντουρέλ.

Διαχρονική σάτιρα

Πρεμιέρα του ΚΘΒΕ, σήμερα, στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με τον «Αρχοντοχωριάτη», την πιο διάσημη ίσως κωμωδία του Μολιέρου, που μέσα από ένα ονειρικό καρναβάλι ολοκληρώνει τον πίνακα του ανθρώπινου παραλογισμού. Αυτή η «κωμωδία-μπαλέτο», όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Μολιέρος, ένα είδος μιούζικαλ της εποχής της, προχωρεί σε μια καυστική σάτιρα του νεοπλουτισμού και της αστικής τάξης που προσπαθεί να μιμηθεί την υψηλή κοινωνία, μαϊμουδίζοντας τρόπους, συνήθειες και συμπεριφορές φτάνοντας στα όρια του γελοίου. Στον «Αρχοντοχωριάτη», ο σημερινός θεατής εύκολα μπορεί να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του κου Ζουρντέν, πολλά ομοιότυπα της σύγχρονης κοινωνικής ζωής αλλά και να βρει αναλογίες με την εποχή μας, μέσα από τη σάτιρα που παραμένει αναλλοίωτη.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης, τα σκηνικά ο Γιώργος Σουγλίδης, τα κοστούμια η Κένι Μακλέλαν, τη μουσική ο Γιώργος Χριστιανάκης, τη χορογραφία η Αμάλια Μπένετ. Παίζουν: Γιάννης Ηλιόπουλος, Νίκος Καπέλιος, Δημήτρης Σπορίδης, Κώστας Σαντάς, Γιώργος Ρούφας, Σταύρος Βαφειάδης, Κατερίνα Γιαμαλή, Πάνος Αργυριάδης, Γιώργος Κρήτος, Κώστας Μπάσης, Γιώργος Ντουμούζης, Γιάννης Λάζαρης, Βίβιαν Κοντομάρη, Ιφιγένεια Δεληγιαννίδη κ.ά.

Η Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου, στα πλαίσια των ζωγραφιώτικων συναντήσεων λόγου, τέχνης και πολιτισμού, σήμερα (7μμ) στο Πνευματικό Κέντρο Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60) οργανώνει συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος του βιβλίου μπροστά στην τεχνολογία της εικόνας - Παιδαγωγικοί και κοσμοθεωρητικοί προβληματισμοί». Ομιλητής θα είναι ο ζωγράφος - εκπαιδευτικός Αστέριος Λάμπρου.

Το μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι «Η κόρη» (μπεστ σέλερ, μεταφρασμένο σε εννέα γλώσσες), παρουσιάστηκε στο Λονδίνο, σε λογοτεχνική εκδήλωση που οργάνωσε το εκεί παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Σύγχρονη μυθιστοριογραφία σε μετάφραση». Αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε η δημοφιλής Αγγλίδα ηθοποιός Φιόνα Σόου.

Εκδήλωση- παρουσίαση του νέου βιβλίου της Μαρίας Νεγρεπόντη - Δελιβάνη «Τα παιδιά της παγκοσμιοποίησης: τρομοκρατία και φασισμός», πραγματοποιείται σήμερα (7μμ) στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για το βιβλίο θα μιλήσουν η συγγραφέας και οι Θ. Βασιλείου (βιβλιοκριτικός), Λ. Κατσώνης (δημοσιογράφος), Γ. Κοντογιώργης (καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου), Σ. Παπαθεμελής (βουλευτής), Γ. Χατζηκωνσταντίνου (αντιπρύτανης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου). Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γ. Τσαπόγας.

  • «Το σινεμά του αρχιτέκτονα» τιτλοφορείται το βιβλίο του επίκουρου καθηγητή Αρχιτεκτονικής στο ΑΠΘ, Γιώννη Χατζηγώγα, το οποίο παρουσίασαν χτες στη Θεσσαλονίκη οι πανεπιστημιακές εκδόσεις «Yniversity Studio Press».
  • «Να μαθαίνω γράμματα...(Το σχολείο στη νεοελληνική λογοτεχνία)», τιτλοφορείται το βιβλίο που παρουσίασε το «Μεταίχμιο» και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Εισαγωγή -επιλογή κειμένων Κώστας Ακριβός. Το «Μεταίχμιο», στις 26/11 (8μμ) στη Στοά του Βιβλίου θα παρουσιάσει τα παρακάτω βιβλία της σειράς «Μια πόλη στη λογοτεχνία», των οποίων ανθολόγοι των κειμένων είναι τρεις άξιοι ποιητές: «Ερμούπολη» (ανθολόγος ο Μάνος Ελευθερίου), «Μυτιλήνη» (ανθολόγος Στρατής Πασχάλης), «Ναύπλιο» (ανθολόγος Θοδωρής Γκόνης).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ