ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Νοέμβρη 2004
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΤΤΙΚΗ
Χαράτσια στο νερό σε δεκάδες δήμους!

Νέα χαράτσια περιμένουν τους δεκάδες χιλιάδες δημότες των 30 και πλέον δήμων του λεκανοπεδίου της Αττικής των οποίων τα δίκτυα ύδρευσης διεκδικεί η ΕΥΔΑΠ, αν υλοποιηθεί η απόφαση που έλαβε η Διοίκησή της στη συνεδρίαση της 7ης Οκτώβρη 2004.

Σημειώνουμε ότι τα δίκτυα ύδρευσης των δήμων αυτών τα διαχειρίζονται οι ίδιοι οι δήμοι και ότι η ΕΥΔΑΠ απλώς τα ενισχύει με νερό, το οποίο οι δημότες τους τα πληρώνουν πλέον πανάκριβα - φθηνότερα, πάντως, από ό,τι πληρώνουν το νερό οι άμεσοι καταναλωτές της ΕΥΔΑΠ - μετά τις αυξήσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια και μετά την ιδιωτικοποίησή της.

Η ΕΥΔΑΠ, επικαλούμενη ότι οι εν λόγω δήμοι της χρωστούν σημαντικά κονδύλια από το νερό με το οποίο τους ενισχύει, προτείνει, μετά την απόφαση που πήρε, να της διαθέσουν τα δίκτυά τους να τα διαχειρίζεται απευθείας αυτή για 25 χρόνια. Ως αντιστάθμισμα η ΕΥΔΑΠ θα χρεώνει απευθείας τους καταναλωτές. Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές θα πληρώνουν ακριβότερα το νερό, αφού θα ισχύσουν τα τιμολόγια που ισχύουν για τους οικιακούς και άλλους καταναλωτές που βρίσκονται τώρα στην ευθύνη της.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η ΕΥΔΑΠ προτείνει στους δήμους, προκειμένου να την ξεχρεώσουν, να πάρουν δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το οποίο θα αποπληρώνεται από ένα επιπλέον χαράτσι 10 έως 20 λεπτών στο κυβικό, το οποίο θα επιβάλει στους λογαριασμούς των δημοτών τους! Στην απόφαση αναφέρεται μάλιστα και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ενας δήμος με κατανάλωση 2.000.000 κυβικά το χρόνο θα έχει έσοδα με τον τρόπο αυτό 400.000 ευρώ το χρόνο! Κανένας, βέβαια, δεν εγγυάται αν το χαράτσι αυτό παραμείνει ακόμη κι όταν ξεπληρωθεί το χρέος των δήμων στην ΕΥΔΑΠ...

Ανοιχτό, τέλος, μένει το θέμα του τι θα γίνουν οι υπάλληλοι των δήμων που ασχολούνται τώρα με την ύδρευση. Η ίδια η απόφαση της ΕΥΔΑΠ σημειώνει ότι εφόσον ανακύψει θέμα υπεράριθμου προσωπικού, το θέμα πρέπει να λυθεί στην κατεύθυνση ώστε η Επιχείρηση να μην επιβαρυνθεί με πρόσθετα έξοδα. Προφανώς το σενάριο της ΕΥΔΑΠ προβλέπει την απόλυσή τους...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ζητούν λύσεις για τη σχολική στέγη

Από παλιότερη κινητοποίηση για τη σχολική στέγη

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση για τη σχολική στέγη
Στο δρόμο του συντονισμένου αγώνα, με αίτημα την άμεση αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος σχολικής στέγης που αντιμετωπίζει ο Νομός Θεσσαλονίκης και την κατοχύρωση της Ενιαίας Δημόσιας και Δωρεάν Εκπαίδευσης, βγαίνουν οι φορείς της εκπαίδευσης την Τετάρτη 24 Νοέμβρη. Στις 12 το μεσημέρι, στο Αγαλμα του Βενιζέλου οργανώνουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας και ήδη μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή τους μέσα από στάσεις εργασίας και αποχές από τα μαθήματα. Την κινητοποίηση συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών, οι Σύλλογοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών, οι ΕΛΜΕ, οι ΕΛΤΕΕ και το Συντονιστικό Μαθητών.

Οπως καταγγέλλουν, το 6ετές (2001-1006) πρόγραμμα σχολικής στέγης, που έχει εγκριθεί για το νομό, προχωρά με αργούς ρυθμούς, αλλά ακόμα και αν υλοποιηθεί 100% δε θα λύσει το πρόβλημα σχολικής στέγης του νομού και δε θα εξασφαλίσει την πρωινή λειτουργία όλων των σχολείων.

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί καλούν όλους τους φορείς του νομού να συστρατευθούν μαζί τους στον αγώνα και να διεκδικήσουν: Πρόσθετη χρηματοδότηση 150 εκατ. ευρώ και δέσμευση για την ολοκλήρωση του 6ετούς προγράμματος σχολικής στέγης έως το 2006. Αμεσο διπλασιασμό των δαπανών για την Παιδεία από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αμεση απαλλοτρίωση όλων των χαρακτηρισμένων για σχολεία οικοπέδων. Αντικατάσταση όλων των επικίνδυνων σχολείων (αμιάντου, λυομένων, περιόδου σεισμών). Ποιοτική πρωινή λειτουργία των σχολικών μονάδων με ανέγερση νέων διδακτηρίων: λειτουργικές σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσες εργαστηρίων, οπτικοακουστικών μέσων, γυμναστηρίων, βιβλιοθηκών, μαγειρείων και τραπεζαρίας για ολοήμερα, παιδικές χαρές για τα νηπιαγωγεία και κατάλληλους αύλειους χώρους. Ιδρυση σχολείων για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και ανέγερση νέων διδακτηρίων. Επαναφορά του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων στην προηγούμενη νομική του μορφή - ανέγερση και επισκευή των σχολείων με κρατική χρηματοδότηση - σχολικά κτίρια ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου. Αναλογία μαθητών ανά τάξη: 15 στα νηπιαγωγεία, 20 στα Δημοτικά, 25 στα γυμνάσια και στα Λύκεια - ΤΕΕ και 20 για τις κατευθύνσεις.

Επίσης, οι φορείς της εκπαίδευσης καταγγέλλουν τις αντιπαιδαγωγικές συμπτύξεις - συγχωνεύσεις τμημάτων και τη συνύπαρξη δύο σχολείων σε ένα διδακτήριο. Λένε ΟΧΙ στην τσιμεντοποίηση των αύλειων χώρων των σχολείων και απαιτούν κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της παραπαιδείας.

ΛΑΡΙΣΑ
Σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς

Μεγάλες παραμένουν οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό στα ΤΕΕ της Λάρισας, τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Οπως καταγγέλλει η ΕΛΜΕ Λάρισας, τα κενά αφορούν ειδικότητες εργαστηριακών καθηγητών ΤΕΕ (ξυλουργοί, αργυροχρυσοχόοι, αισθητικής, κομμωτικής, Γερμανικών, Πληροφορικής, Μουσικής και Αγγλικών), με αποτέλεσμα ορισμένοι τομείς στα ΤΕΕ να μη λειτουργούν και τα σχολεία να μην μπορούν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμά τους.

Η ΕΛΜΕ στην ανακοίνωσή της καταγγέλλει επίσης τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στις πληρωμές δεδουλευμένων αναπληρωτών και καθηγητών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης. Οπως υπογραμμίζει, οι καθηγητές που συμμετείχαν πέρσι στο πρόγραμμα Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης παραμένουν απλήρωτοι, ενώ δεν κινούνται ακόμη οι διαδικασίες για την πληρωμή αυτών που συμμετέχουν φέτος. «Οι σχετικές υποσχέσεις της υπουργού - επισημαίνει - ότι η αποπληρωμή θα γινόταν μέχρι τα Χριστούγεννα, πέφτουν στο κενό».

Οσον αφορά στους αναπληρωτές τονίζει ότι «παραμένουν απλήρωτοι ενώ τα διοριστήριά τους δεν ήρθαν ακόμη στη Διεύθυνση του Νομού Λάρισας. Η δέσμευση ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού ότι κανείς εργαζόμενος δε θα μένει απλήρωτος μετά την παρέλευση τριμήνου από την έναρξη της εργασίας του δεν υλοποιείται». Τέλος σημειώνει πως «παρά τη δέσμευση της υπουργού Παιδείας ότι δε θα προσλαμβάνονται φέτος ωρομίσθιοι καθηγητές, δυστυχώς και φέτος παρατηρείται κατακερματισμός των κενών, πράγμα το οποίο σημαίνει υιοθέτηση της μερικής απασχόλησης και στο χώρο της Εκπαίδευσης».

Και καταλήγει: «Καταγγέλλουμε τα απαράδεκτα αυτά φαινόμενα και την αθέτηση των υποσχέσεων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ και απαιτούμε τα αυτονόητα: Αμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων χωρίς χρονοτριβή και άμεση κάλυψη όλων των κενών με αναπληρωτές καθηγητές. Δηλώνουμε εκ μέρους όλων των εκπαιδευτικών ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε το συνεχιζόμενο εμπαιγμό».

Κλοπή εκρηκτικών από λατομείο

Τριακόσια κιλά δυναμίτιδας και πυροκροτητές είχαν κλαπεί από λατομείο της Φθιώτιδας. Το περιστατικό είχε συμβεί το καλοκαίρι του 2003 και σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» είχε αποσιωπηθεί από τις ελληνικές αρχές, λόγω προολυμπιακής περιόδου.

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας το συμβάν έγινε από άτομα που έχουν διασυνδέσεις με το χώρο των τρομοκρατών και αυτό αποτελεί πονοκέφαλο για τις αρχές, όχι τόσο για την ποσότητα των εκρηκτικών όσο για το γεγονός ότι η αποθήκευσή τους προϋποθέτει την ύπαρξη κρησφυγέτου και ότι πίσω από όλα αυτά υπάρχει συγκροτημένη ομάδα. Πάντως, χτες, πηγή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ανέφερε ότι δεν πιστοποιείται καμιά σύνδεση των υπολειμμάτων των βομβιστικών επιθέσεων των τελευταίων μηνών με τα υλικά που κλάπηκαν από το λατομείο.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει, την Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2004 και ώρα 11.30 π.μ., στον τόπο της Θυσίας, εκδήλωση - μνημόσυνο για τους 118 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο Μονοδένδρι Λακωνίας στις 26.11.1943.

Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν για την εκδήλωση στο Μονοδένδρι Λακωνίας, που θα αναχωρήσει την ίδια μέρα, ώρα 7.30 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος.

-- Η ΠΕΑΕΑ Καλλιθέας, την Τρίτη 23.11.04 και ώρα 5.30 μ.μ., στην αίθουσα των γραφείων στην Καλλιθέα (Φιλαρέτου 102), πραγματοποιεί έκτακτη εκλογοαπολογιστική συνέλευση.

-- H ΠΕΑΕΑ Εξαρχείων - Κολωνακίου - Νεάπολης κάνει την εκλογοαπολογιστική της συνέλευση, την Παρασκευή 26.11.04 ώρα 6.30 μμ στα γραφεία της (Θεμιστοκλέους 48).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ