ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κοκορομαχίες» στην καμπούρα των σιτοπαραγωγών

Στις αποθήκες παραμένουν απούλητοι 1.000.000 τόνοι σκληρού σιταριού!

Στην καμπούρα των σιτοπαραγωγών «φιλονικούν» εντυπωσιοθηρικά, τις τελευταίες μέρες, οι έμποροι δημητριακών με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έχει ως σύμμαχό του και την πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Οι έμποροι - εισαγωγείς και εξαγωγείς δημητριακών δείχνουν να έχουν ξεσαλώσει. Ετσι, με πληρωμένες καταχωρήσεις και ανακοινώσεις τους, δυσφημούν την ελληνική παραγωγή δημητριακών και κατηγορούν το υπουργείο ότι δεν κάνει τους απαραίτητους ελέγχους στην εγχώρια παραγωγή, ενώ μεροληπτεί στους ελέγχους των εισαγόμενων δημητριακών. Από την πλευρά του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χαρακτηρίζει ως ανυπόστατες τις αιτιάσεις του Συνδέσμου των εμπόρων, εισαγωγέων και εξαγωγέων δημητριακών και αναφέρει πως όλα τα αφιχθέντα φορτία δημητριακών από τρίτες χώρες εισήχθησαν κανονικά. Πάντως, μόνο μέσα στο 2004 εισήχθησαν 68.000 τόνοι σκληρού σιταριού και 200.000 τόνοι μαλακού σιταριού.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως δεν είναι τυχαία τα τελευταία πεπραγμένα του Συνδέσμου εμπόρων, εισαγωγέων και εξαγωγέων δημητριακών. Ομως, διοικήσεις σαν κι αυτή της ΠΑΣΕΓΕΣ έχουν οδηγήσει τους συνεταιρισμούς στην ανυποληψία και σε αδυναμία να παίξουν το ρόλο τους σε όφελος των αγροτών. Ενα ακόμα ζήτημα είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που στηρίζει την ελεύθερη αγορά και τη μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου, πέφτει σε αντιφάσεις και παλινωδίες, προκειμένου να δημιουργήσει ψευτοεντυπώσεις, αλλά τα σπασμένα της πολιτικής που ακολουθεί, τα πληρώνουν φυσικά οι αγρότες.

Η πικρή πραγματικότητα, πάντως, είναι πως οι τιμές στα σιτηρά έχουν πέσει φέτος σε εντελώς εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ 1.000.000 τόνοι περίπου σκληρού σιταριού παραμένουν απούλητοι. Το σύνολο της φετινής παραγωγής εκτιμάται σε 1.350.000 τόνους περίπου. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως παράγοντες που γνωρίζουν το αντικείμενο, αναφέρουν ότι από το 80% της παραγωγής που παραμένει απούλητο, το μισό και πλέον είναι άριστης ποιότητας. Ομως, οι συνεχείς αναφορές για υποβάθμιση της φετινής παραγωγής - με άλλα λόγια η δυσφήμιση που έγινε - απέτρεψε στο να έρθουν αγοραστές από άλλες χώρες και να αγοράσουν ποσότητες σκληρού σίτου. Το αποτέλεσμα είναι οι παραγωγοί να βρίσκονται σε πολύ δυσχερή θέση και να εξαναγκάζονται να πουλάνε σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τα τρία προηγούμενα χρόνια. Οι περισσότερες από τις ποσότητες που πουλήθηκαν και οι οποίες ήταν πολύ καλής ποιότητας, έλαβαν τιμή από 42,5 δρχ./κιλό (0,125 ευρώ) μέχρι 44 δρχ./κιλό (0,13 ευρώ), όταν για παράδειγμα πέρσι ήταν από 48 έως 58 δρχ. το κιλό.

Οσον αφορά στο μαλακό σιτάρι, όπου υποτίθεται πως η ποιότητα δεν είναι κακή, δόθηκαν πάλι πολύ χαμηλές τιμές. Η παραγωγή μαλακού σίτου, που εκτιμάται σε 350.000 τόνους περίπου και πουλήθηκε σχεδόν στο σύνολό της, με μια τιμή από 37 δρχ./κιλό (0,11 ευρώ) μέχρι 41 δρχ./κιλό (0,12 ευρώ), όταν πέρσι ήταν 47,5 με 54,5 δρχ. Το ίδιο ισχύει και για το καλαμπόκι όπου η παραγωγή εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 2.200.000 τόνους και δεν αποκλείεται. με βάση κάποιες εκτιμήσεις να φτάσει και τους 2.500.000 τόνους. Μέχρι τώρα έχει πουληθεί το 30% παραγωγής. ενώ κι εδώ το μεγάλο πρόβλημα είναι οι τιμές. Οι ποσότητες που πουλήθηκαν πληρώθηκαν από 36 έως 44 δρχ. το κιλό (0,1056 - 0,1291 ευρώ). Πέρσι, η χαμηλότερη τιμή που δόθηκε ήταν 50 δρχ. (0,1467 ευρώ) και οι περισσότερες ποσότητες πουλήθηκαν με 55 δρχ. (0,16 ευρώ).

ΡΥΖΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Από εμπαιγμό σε ... εμπαιγμό!

Με τον πόνο των ρυζοπαραγωγών παίζει χονδροειδώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συνεχίζοντας την πρακτική κατάφωρου εμπαιγμού τους. Χτες ο υπουργός Ε. Μπασιάκος έβγαλε άλλη μια ανακοίνωση δημιουργίας εντυπώσεων και ψεύτικων ελπίδων στους ρυζοπαραγωγούς. Ανακοίνωσε πως με ...παρέμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή υιοθέτησε εξαγωγικό πρόγραμμα από 16/12/2004 μέχρι 23/6/2005, για μια ποσότητα μέχρι 130.000 τόνους ρυζιού, με προορισμό τρίτες χώρες.

Με άλλα λόγια, πρόκειται να δοθούν κάποιες εξαγωγικές επιδοτήσεις που θα πάρουν οι έμποροι εξαγωγείς και η ποσότητα αυτή δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπότε συμπεραίνει εύκολα κανείς ποιο θα είναι το μερτικό της Ελλάδας και τι ελπίδες για καλύτερη τιμή στο ρύζι δημιουργούνται... Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι η ποσότητα αυτή ήταν 300.000 τόνοι σε επίπεδο ΕΕ και φέτος μειώθηκε κατά 60%!

Από την άλλη, με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η ελληνική παραγωγή ρυζιού δεν πηγαίνει για εξαγωγές, αλλά βασικά στην εσωτερική κατανάλωση. Για παράδειγμα, πέρσι με μια παραγωγή 185.000 τόνων εξήχθησαν 2.298 τόνοι, ενώ φέτος με μια εκτιμώμενη παραγωγή 220.000 τόνων εξήχθησαν 260 τόνοι.

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΩΔΩΝΗ
Πονηρές μεθοδεύσεις ιδιωτικοποίησης

Αποψη των εγκαταστάσεων της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ
Αποψη των εγκαταστάσεων της συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ
Χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση της ΝΔ να ξεπουλήσει τη ΔΩΔΩΝΗ δίνουν οι διοικήσεις των Ενώσεων Κόνιτσας-Ζαγορίου-Μετσόβου, Πωγωνίου και Αρτας-Φιλιππιάδας, ενισχύοντας με τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η ΑΤΕ την πολιτική απόφαση εξαγοράς από τις Ενώσεις του απαιτούμενου ποσοστού μετοχών που θα επιτρέψει στην Τράπεζα να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της γαλακτοβιομηχανίας. Την ίδια ώρα η ΠΑΣΕΓΕΣ και το «γαλαζοπράσινο» Συντονιστικό Φορέων Ηπείρου το μόνο που κάνουν είναι να αποπροσανατολίζουν τους κτηνοτρόφους ζητώντας να ξεκινήσουν διαδικασίες αποτίμησης των μετοχών των Ενώσεων ...για την εξαγορά των μετοχών των τριών Ενώσεων που πουλάνε μετοχές από τις υπόλοιπες Ενώσεις και εξαγορά, δήθεν, του συνόλου των μετοχών της ΑΤΕ από τις Ενώσεις της Ηπείρου.

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά με τις συνεντεύξεις Τύπου που δόθηκαν, παράλληλα, σε Γιάννενα και Αθήνα στο τέλος της περασμένης βδομάδας. Συγκεκριμένα, στα Γιάννενα οι πρόεδροι των τριών Ενώσεων που ξεπουλάνε μετοχές της ΔΩΔΩΝΗΣ έκαναν σφοδρή επίθεση στους αγροτοκτηνοτρόφους και σ' όσους φορείς αντιδρούν στις αντιαγροτικές αποφάσεις των Ενώσεων αυτών, που προβάλλουν πως η ...«καλή» ΑΤΕ είναι «η εγγύηση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων»! Ο πρόεδρος της Ενωσης Κόνιτσας υποστήριξε ότι οι μετοχές της Κόνιτσας πουλήθηκαν με νόμιμες διαδικασίες. Ενώ ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αρτας (της οποίας η παράνομη απόφαση για πώληση των μετοχών έχει «παγώσει» ύστερα από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων αγροτικών φορέων του Νομού Αρτας), διαβεβαίωνε πως ...«η ΑΤΕ θα βάλει κονδύλια για τη ΔΩΔΩΝΗ μέσω του Χρηματιστηρίου». Από την άλλη, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πωγωνίου ισχυρίστηκε ότι η διαδικασία αγοραπωλησίας των μετοχών του Πωγωνίου από την ΑΤΕ έχει ολοκληρωθεί!

Την ίδια ώρα στην Αθήνα η ΠΑΣΕΓΕΣ και το «γαλαζοπράσινο» Συντονιστικό Φορέων, σε μία προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων και αποπροσανατολισμού, ζητάνε από το ΥΠΕΘΟ να διευκρινίσει τη στάση της κυβέρνησης, λες και η απόφαση της ΑΤΕ δεν είναι πολιτική απόφαση. Το χειρότερο, ζητάνε να ανατεθεί σε «εταιρία κοινής αποδοχής εγνωσμένου κύρους η αποτίμηση της αξίας της μετοχής» της ΔΩΔΩΝΗΣ, διευκολύνοντας την ιδιωτικοποίησή της ουσιαστικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ