Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κοκορομαχίες» στην καμπούρα των σιτοπαραγωγών

Στις αποθήκες παραμένουν απούλητοι 1.000.000 τόνοι σκληρού σιταριού!

Στην καμπούρα των σιτοπαραγωγών «φιλονικούν» εντυπωσιοθηρικά, τις τελευταίες μέρες, οι έμποροι δημητριακών με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που έχει ως σύμμαχό του και την πρασινογάλαζη διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Οι έμποροι - εισαγωγείς και εξαγωγείς δημητριακών δείχνουν να έχουν ξεσαλώσει. Ετσι, με πληρωμένες καταχωρήσεις και ανακοινώσεις τους, δυσφημούν την ελληνική παραγωγή δημητριακών και κατηγορούν το υπουργείο ότι δεν κάνει τους απαραίτητους ελέγχους στην εγχώρια παραγωγή, ενώ μεροληπτεί στους ελέγχους των εισαγόμενων δημητριακών. Από την πλευρά του, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων χαρακτηρίζει ως ανυπόστατες τις αιτιάσεις του Συνδέσμου των εμπόρων, εισαγωγέων και εξαγωγέων δημητριακών και αναφέρει πως όλα τα αφιχθέντα φορτία δημητριακών από τρίτες χώρες εισήχθησαν κανονικά. Πάντως, μόνο μέσα στο 2004 εισήχθησαν 68.000 τόνοι σκληρού σιταριού και 200.000 τόνοι μαλακού σιταριού.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει πως δεν είναι τυχαία τα τελευταία πεπραγμένα του Συνδέσμου εμπόρων, εισαγωγέων και εξαγωγέων δημητριακών. Ομως, διοικήσεις σαν κι αυτή της ΠΑΣΕΓΕΣ έχουν οδηγήσει τους συνεταιρισμούς στην ανυποληψία και σε αδυναμία να παίξουν το ρόλο τους σε όφελος των αγροτών. Ενα ακόμα ζήτημα είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που στηρίζει την ελεύθερη αγορά και τη μεγιστοποίηση των κερδών του κεφαλαίου, πέφτει σε αντιφάσεις και παλινωδίες, προκειμένου να δημιουργήσει ψευτοεντυπώσεις, αλλά τα σπασμένα της πολιτικής που ακολουθεί, τα πληρώνουν φυσικά οι αγρότες.

Η πικρή πραγματικότητα, πάντως, είναι πως οι τιμές στα σιτηρά έχουν πέσει φέτος σε εντελώς εξευτελιστικά επίπεδα, ενώ 1.000.000 τόνοι περίπου σκληρού σιταριού παραμένουν απούλητοι. Το σύνολο της φετινής παραγωγής εκτιμάται σε 1.350.000 τόνους περίπου. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως παράγοντες που γνωρίζουν το αντικείμενο, αναφέρουν ότι από το 80% της παραγωγής που παραμένει απούλητο, το μισό και πλέον είναι άριστης ποιότητας. Ομως, οι συνεχείς αναφορές για υποβάθμιση της φετινής παραγωγής - με άλλα λόγια η δυσφήμιση που έγινε - απέτρεψε στο να έρθουν αγοραστές από άλλες χώρες και να αγοράσουν ποσότητες σκληρού σίτου. Το αποτέλεσμα είναι οι παραγωγοί να βρίσκονται σε πολύ δυσχερή θέση και να εξαναγκάζονται να πουλάνε σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τα τρία προηγούμενα χρόνια. Οι περισσότερες από τις ποσότητες που πουλήθηκαν και οι οποίες ήταν πολύ καλής ποιότητας, έλαβαν τιμή από 42,5 δρχ./κιλό (0,125 ευρώ) μέχρι 44 δρχ./κιλό (0,13 ευρώ), όταν για παράδειγμα πέρσι ήταν από 48 έως 58 δρχ. το κιλό.

Οσον αφορά στο μαλακό σιτάρι, όπου υποτίθεται πως η ποιότητα δεν είναι κακή, δόθηκαν πάλι πολύ χαμηλές τιμές. Η παραγωγή μαλακού σίτου, που εκτιμάται σε 350.000 τόνους περίπου και πουλήθηκε σχεδόν στο σύνολό της, με μια τιμή από 37 δρχ./κιλό (0,11 ευρώ) μέχρι 41 δρχ./κιλό (0,12 ευρώ), όταν πέρσι ήταν 47,5 με 54,5 δρχ. Το ίδιο ισχύει και για το καλαμπόκι όπου η παραγωγή εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 2.200.000 τόνους και δεν αποκλείεται. με βάση κάποιες εκτιμήσεις να φτάσει και τους 2.500.000 τόνους. Μέχρι τώρα έχει πουληθεί το 30% παραγωγής. ενώ κι εδώ το μεγάλο πρόβλημα είναι οι τιμές. Οι ποσότητες που πουλήθηκαν πληρώθηκαν από 36 έως 44 δρχ. το κιλό (0,1056 - 0,1291 ευρώ). Πέρσι, η χαμηλότερη τιμή που δόθηκε ήταν 50 δρχ. (0,1467 ευρώ) και οι περισσότερες ποσότητες πουλήθηκαν με 55 δρχ. (0,16 ευρώ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ