Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ανοίγουν τα ταμεία στους ... τζάμπα επενδυτές

Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ που προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει τους εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας

Τζάμπα χρήμα χωρίς τέλος προσφέρει στην οικονομική ολιγαρχία η κυβέρνηση, η οποία χτες ενέκρινε και δημοσιοποίησε το λεγόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Αυτό, μαζί με το Φορολογικό, που ήδη συζητείται στη Βουλή, είναι τα δύο νομοθετήματα, μέσω των οποίων η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει τις δικές της εξετάσεις προς την οικονομική ολιγαρχία, μετουσιώνοντας σε πράξη τους γενικότερους αντιλαϊκούς προσανατολισμούς της. Το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο καταρτίστηκε με κριτήριο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου. Τα προσφερόμενα κίνητρα είναι υπέρ το δέον προκλητικά, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στα λεγόμενα «φορολογικά κίνητρα», προβλέπει ενισχύσεις επενδύσεων έως και 100%! Την ίδια στιγμή, η φιλολογία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις - οι οποίες κατά τον κ. Σιούφα, θα απορροφήσουν το 70% των συνολικών ενισχύσεων - αποδεικνύεται απλός μύθος, αφού, κατά την κυβέρνηση και τους σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ, μικρομεσαία επιχείρηση είναι κάθε επιχείρηση που απασχολεί μέχρι ...250 άτομα. Οι επιχειρήσεις αυτές, σύμφωνα με το νέο νόμο, θα μπορούν να ενισχύονται και με ένα επιπλέον ποσοστό επιχορήγησης, ίσο με 15%. Με λίγα λόγια, και ο νέος αναπτυξιακός είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των μεγάλων επιχειρήσεων. Ειδική πρόνοια προβλέπεται για τις μεγάλες επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες υπάγονται στο άρθρο περί ...ειδικού καθεστώτος. Το ειδικό καθεστώς για τις μεγάλες επενδύσεις (ύψος φορολογίας, άλλα προνόμια κλπ.) θα εξειδικευτεί από Υπουργικές Αποφάσεις που θα εκδοθούν στο μέλλον... Σε ειδικό καθεστώς υπάγονται και επιχειρηματικά σχέδια διάσωσης και αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, για τις οποίες προβλέπονται ειδικά ποσοστά και πρόσθετα είδη ενισχύσεων...

Με το νέο νόμο η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να ολοκληρώσει την αλλαγή φιλοσοφίας των τομέων της οικονομίας που μπορούν να τυγχάνουν κρατικών ενισχύσεων, που είχαν ξεκινήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Οι κρατικές ενισχύσεις στις πραγματοποιούμενες επενδύσεις επεκτείνονται πλέον και στον τριτογενή τομέα της οικονομίας, στον τομέα των υπηρεσιών. Επιχορηγούνται έτσι επενδύσεις για την κατασκευή εμπορευματικών σταθμών, διακομιστικών κέντρων, η παροχή υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας, η δημιουργία από μεταφορικές επιχειρήσεις, υποδομών αποθήκευσης, συσκευασίας και τυποποίησης, η δημιουργία επενδύσεων για αφαλάτωση θαλασσινού νερού, καινοτόμες επενδύσεις κλπ. Προβλέπεται ακόμα νέα γενεά κινήτρων προς τους μεγάλους επιχειρηματίες του τουρισμού, καθώς καθιερώνεται μείωση του χρόνου υποβολής νέων επενδυτικών σχεδίων σε 5 χρόνια, αντί για 7 που ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ απελευθερώνεται το ανώτατο ενισχυόμενο ύψος για τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού των ξενοδοχείων. Σήμερα, προβλέπεται ανώτατο ύψος επιχορηγούμενης επένδυσης στα 4,5 εκατ. ευρώ, αυξάνονται τα ποσοστά ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων (Γ΄ ζώνη 25%, Δ΄ ζώνη 35%) και για εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων έως και 40%. Για ίδρυση ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων προβλέπεται επιπλέον επιχορήγηση 5%. Μέχρι και η εκκλησία επιχορηγείται για δημιουργία ξενώνων ή και μετατροπής κτιρίων σε χώρους κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών.

Ετσι, η μετατόπιση της σφαίρας δράσης μεγάλης μερίδας των μεγαλοεπιχειρηματιών προς τον τομέα των υπηρεσιών, εμφανίζεται απτά και στο νέο αναπτυξιακό νόμο. Παράλληλα, συνεχίζεται το καθεστώς των κρατικών επιχορηγήσεων για επενδύσεις που πραγματοποιούν ελληνικές επιχειρήσεις σε ξένες χώρες (Βαλκάνια) στα πλαίσια του Ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Ικανοποιούνται, επίσης, δύο πάγια αιτήματα των βιομηχάνων. Ετσι, καταργείται η διάκριση των επιχειρήσεων σε παλιές και νέες, και στο σύνολό τους πλέον θα έχουν δικαίωμα κρατικών ενισχύσεων στις επενδύσεις που πραγματοποιούν. Μέχρι σήμερα οι παλιές - μεγαλύτερες των 5 ετών - επιχειρήσεις, δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις κρατικές ενισχύσεις. Αποσυνδέεται, επίσης, η επένδυση από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Αντί αυτού, η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί νέα κίνητρα για προσλήψεις νέου προσωπικού με τη χρηματοδότηση μέρους του συνολικού μισθολογικού κόστους για δύο χρόνια των νεοπροσλαμβανομένων, οι οποίοι μπορούν να προσληφθούν και με σχέση μερικής απασχόλησης...

Σημαντική αλλαγή στις ρυθμίσεις για τα κίνητρα είναι η μείωση του ποσοστού των λεγόμενων ιδίων κεφαλαίων των επιχειρηματιών στο συνολικό ύψος της επένδυσης, από 40% στο 25%. Βέβαια, οι γνωρίζοντες ήδη διατυπώνουν εκτιμήσεις ότι αφού το ποσοστό αυτό «κατέβηκε» σε τόσο χαμηλό επίπεδο, στην πραγματικότητα πολλοί επιχειρηματίες θα κάνουν ...επενδύσεις σχεδόν χωρίς να βάζουν δικά τους κεφάλαια, αφού, εκτός από το μέρος των επιδοτήσεων, έχουν τη δυνατότητα να πάρουν και τραπεζικά δάνεια.

Η αξιολόγηση των επενδύσεων παραδίδεται στην αγορά. Εκτός από τις υπηρεσίες του Δημοσίου, αξιολόγηση των επενδύσεων θα μπορούν να κάνουν και ιδιώτες (μελετητικά γραφεία), τους οποίους ονομάζουν ...εξωτερικούς αξιολογητές. Πρόκειται για επέκταση ενός μέτρου που εισήγαγε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για τις μεγάλες μόνο επενδύσεις. Μειώνεται ο αριθμός των δόσεων της κρατικής επιχορήγησης από 4 σε 2, ενώ προβλέπεται ακόμα και η προκαταβολή του 30% του ύψους της επιχορήγησης.

Οι περιοχές

Για τον προσδιορισμό των ποσοστών επιδότησης για διάφορες μορφές κινήτρων, το νομοσχέδιο χωρίζει τη χώρα σε τέσσερις περιοχές, όπως και στο παρελθόν.

Στην περιοχή Δ΄, η οποία περιλαμβάνει τους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, και Εβρου, τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) της περιφέρειας της Ηπείρου και τα νησιά της ελληνικής επικράτειας με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, τα νησιά της περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου, τη Θάσο και το νομό Δωδεκανήσου - πλην της Ρόδου - και τις παραμεθόριες περιοχές σε βάθος 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα. Η περιοχή Δ΄ υποδιαιρείται με τη σειρά της σε υποπεριοχές Δ1, Δ2, και Δ3. Η περιοχή Γ΄, η οποία περιλαμβάνει τη Ζώνη Λαυρεωτικής του Ν. Αττικής, καθώς και τις περιφέρειες, στους νομούς ή τμήματα νομών που δεν περιλαμβάνονται στις περιοχές Δ' Β' και Α'. Η περιοχή Β΄ περιλαμβάνει τις Βιομηχανικές Επιχειρηματικές Περιοχές (ΒΕΠΕ), την επαρχία Λαγκαδά το τμήμα δυτικά του ποταμού Αξιού. Η περιοχή Α΄ περιλαμβάνει του νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Οι παρεχόμενες ενισχύσεις

Οι ενισχύσεις, που θα χορηγούνται σε επενδυτικά σχέδια, αφορούν σε τέσσερις κατηγορίες παροχών:

  • α) Επιχορήγηση με τη μορφή χρηματικών ποσών που θα δίνονται για τις επενδύσεις.
  • β) Επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης, δηλαδή η πληρωμή από το Δημόσιο των σχετικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τράπεζες.
  • γ) Φορολογική απαλλαγή ύψους μέχρι κάποιου ποσοστού ή του συνόλου της αξίας της ενισχυόμενης δαπάνης του επενδυτικού σχεδίου.
  • δ) Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Οι φορολογικές απαλλαγές με τη μορφή έκπτωσης από τα επιχειρηματικά κέρδη για όλες τις περιπτώσεις - εκτός από 2 - ανέρχονται στο 100%, ενώ η επιχορήγηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης φτάνει (Δ΄ ζώνη - Θράκη) έως το 48,1% και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων στο 40%.

Το ύψος της επιχορηγούμενης επένδυσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100.000 ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, 150.000 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις, 250.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις και 500.000 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το πρόβλημα, βέβαια, για τις μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο, είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μελέτη βιωσιμότητας, κάτι που τις ωθεί στο περιθώριο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ