Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Στους ιδιώτες οι υποδομές!

Μιλώντας σαν εκπρόσωπος της οικονομικής ολιγαρχίας, ο Τ. Αράπογλου αξίωσε νέες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις και «επιχειρηματικές συμπράξεις» ανάμεσα στο κράτος και τους ιδιώτες

Τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου στην κατεύθυνση αύξησης της ανταγωνιστικότητας και της επέκτασης σε νέες αγορές και τομείς, σκιαγράφησε ο - διορισμένος από την κυβέρνηση της ΝΔ - διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Τ. Αράπογλου με ομιλία του σε συνέδριο για την οικονομία. Δείχνοντας την κατεύθυνση που «πρέπει» να ακολουθηθεί, ο διοικητής της ΕΤΕ ζήτησε την επιτάχυνση των «επιχειρηματικών συμπράξεων» ανάμεσα στο κράτος, στο τραπεζικό κεφάλαιο και τον κατασκευαστικό κλάδο με στόχο την εκτέλεση μεγάλων και μικρότερων έργων υποδομής αλλά και την αναβάθμιση και συμπλήρωση των υφιστάμενων υποδομών.

Η συνταγή είναι γνωστή. Ληστρικές «μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης». Δηλαδή η κλασική μέθοδος που επιδοτεί τους ιδιώτες «επενδυτές» με δωρεάν δημόσιο χρήμα και στη συνέχεια τους προικοδοτεί και με την οικονομική εκμετάλλευση των έργων. Από το όλο πλέγμα των συνεργειών - που απορρέουν από παλιές αλλά και υπό εκκόλαψη κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις - επωφελείται και το τραπεζικό κεφάλαιο, αναλαμβάνοντας μέρος της χρηματοδότησης με «σύγχρονα εργαλεία χρηματοδότησης», δηλαδή με διάφορα νέα υποπροϊόντα του χρηματιστηριακού ή και άλλου τζόγου.

Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας έδωσε έμφαση στα παρακάτω:

  • Ζήτησε την «ταχύτερη απελευθέρωση ορισμένων αγορών» αναφέροντας την ενέργεια και το περιβάλλον.
  • Οι επιχειρηματικές συμπράξεις (κράτους, επιχειρηματιών και τραπεζικού κεφαλαίου) σύμφωνα με τον διοικητή μπορούν να υλοποιηθούν στη «δημιουργία νέων υποδομών απαραίτητων για την οικονομία, όπως η συμπλήρωση των βασικών οδικών αξόνων, η κατασκευή δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, εμπορευματικών κέντρων» κ.ά. Επίσης στην «αναβάθμιση και συμπλήρωση υφιστάμενων υποδομών». Σαν τέτοιες ανέφερε τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό νοσοκομείων και σχολείων.
  • Οι πρωτοφανείς αξιώσεις έχουν συνέχεια και στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία - πάντα σε συνεργασία με το ιδιωτικό κεφάλαιο - μπορεί να υλοποιήσει έργα χώρων αναψυχής, επεξεργασίας και διαχείρισης απορριμμάτων και άλλα «τοπικά έργα». Οι ιδιώτες «θα αναλάβουν τη διαχείρισή τους».
  • Οι διάφορες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις ευνοούν την επιχειρηματική διείσδυση και «επέκταση» του ντόπιου κεφαλαίου στις γειτονικές αγορές των Βαλκανίων. Ο τραπεζίτης είπε πως «οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες έχοντας συσσωρεύσει πείρα από την εκτέλεση και διαχείριση συγχρηματοδοτούμενων έργων στην Ελλάδα αναμένεται, με τη συνεργασία ξένων εταιριών, να συμμετάσχουν στην υλοποίηση έργων υποδομής στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις χώρες των Βαλκανίων». Είναι φανερό ότι η «διεύρυνση» της ΕΕ τους έχει για τα καλά ανοίξει την όρεξη.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εργαλείο τόνωσης των επιχειρηματικών κερδών (2014-10-09 00:00:00.0)
Σε ιδιώτες τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων (2014-07-09 00:00:00.0)
Με αέρα την εφαρμοζόμενη πολιτική (2009-06-02 00:00:00.0)
Ζωτικός χώρος για το μεγάλο κεφάλαιο (2008-08-03 00:00:00.0)
Βάζουν «πόδι» και στην Πυροσβεστική (2007-03-14 00:00:00.0)
Νομοθετικό πλαίσιο στις υπηρεσίες του μεγάλου κεφαλαίου (2005-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ