ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ανοίγουν τα ταμεία στους ... τζάμπα επενδυτές

Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις της κυβέρνησης της ΝΔ που προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει τους εκπροσώπους της οικονομικής ολιγαρχίας

Τζάμπα χρήμα χωρίς τέλος προσφέρει στην οικονομική ολιγαρχία η κυβέρνηση, η οποία χτες ενέκρινε και δημοσιοποίησε το λεγόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Αυτό, μαζί με το Φορολογικό, που ήδη συζητείται στη Βουλή, είναι τα δύο νομοθετήματα, μέσω των οποίων η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει τις δικές της εξετάσεις προς την οικονομική ολιγαρχία, μετουσιώνοντας σε πράξη τους γενικότερους αντιλαϊκούς προσανατολισμούς της. Το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο καταρτίστηκε με κριτήριο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου. Τα προσφερόμενα κίνητρα είναι υπέρ το δέον προκλητικά, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στα λεγόμενα «φορολογικά κίνητρα», προβλέπει ενισχύσεις επενδύσεων έως και 100%! Την ίδια στιγμή, η φιλολογία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις - οι οποίες κατά τον κ. Σιούφα, θα απορροφήσουν το 70% των συνολικών ενισχύσεων - αποδεικνύεται απλός μύθος, αφού, κατά την κυβέρνηση και τους σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ, μικρομεσαία επιχείρηση είναι κάθε επιχείρηση που απασχολεί μέχρι ...250 άτομα. Οι επιχειρήσεις αυτές, σύμφωνα με το νέο νόμο, θα μπορούν να ενισχύονται και με ένα επιπλέον ποσοστό επιχορήγησης, ίσο με 15%. Με λίγα λόγια, και ο νέος αναπτυξιακός είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των μεγάλων επιχειρήσεων. Ειδική πρόνοια προβλέπεται για τις μεγάλες επενδύσεις άνω των 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες υπάγονται στο άρθρο περί ...ειδικού καθεστώτος. Το ειδικό καθεστώς για τις μεγάλες επενδύσεις (ύψος φορολογίας, άλλα προνόμια κλπ.) θα εξειδικευτεί από Υπουργικές Αποφάσεις που θα εκδοθούν στο μέλλον... Σε ειδικό καθεστώς υπάγονται και επιχειρηματικά σχέδια διάσωσης και αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, για τις οποίες προβλέπονται ειδικά ποσοστά και πρόσθετα είδη ενισχύσεων...

Με το νέο νόμο η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να ολοκληρώσει την αλλαγή φιλοσοφίας των τομέων της οικονομίας που μπορούν να τυγχάνουν κρατικών ενισχύσεων, που είχαν ξεκινήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Οι κρατικές ενισχύσεις στις πραγματοποιούμενες επενδύσεις επεκτείνονται πλέον και στον τριτογενή τομέα της οικονομίας, στον τομέα των υπηρεσιών. Επιχορηγούνται έτσι επενδύσεις για την κατασκευή εμπορευματικών σταθμών, διακομιστικών κέντρων, η παροχή υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας, η δημιουργία από μεταφορικές επιχειρήσεις, υποδομών αποθήκευσης, συσκευασίας και τυποποίησης, η δημιουργία επενδύσεων για αφαλάτωση θαλασσινού νερού, καινοτόμες επενδύσεις κλπ. Προβλέπεται ακόμα νέα γενεά κινήτρων προς τους μεγάλους επιχειρηματίες του τουρισμού, καθώς καθιερώνεται μείωση του χρόνου υποβολής νέων επενδυτικών σχεδίων σε 5 χρόνια, αντί για 7 που ίσχυε μέχρι σήμερα, ενώ απελευθερώνεται το ανώτατο ενισχυόμενο ύψος για τις επενδύσεις εκσυγχρονισμού των ξενοδοχείων. Σήμερα, προβλέπεται ανώτατο ύψος επιχορηγούμενης επένδυσης στα 4,5 εκατ. ευρώ, αυξάνονται τα ποσοστά ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων (Γ΄ ζώνη 25%, Δ΄ ζώνη 35%) και για εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων έως και 40%. Για ίδρυση ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων προβλέπεται επιπλέον επιχορήγηση 5%. Μέχρι και η εκκλησία επιχορηγείται για δημιουργία ξενώνων ή και μετατροπής κτιρίων σε χώρους κοινωνικών και πολιτιστικών λειτουργιών.

Ετσι, η μετατόπιση της σφαίρας δράσης μεγάλης μερίδας των μεγαλοεπιχειρηματιών προς τον τομέα των υπηρεσιών, εμφανίζεται απτά και στο νέο αναπτυξιακό νόμο. Παράλληλα, συνεχίζεται το καθεστώς των κρατικών επιχορηγήσεων για επενδύσεις που πραγματοποιούν ελληνικές επιχειρήσεις σε ξένες χώρες (Βαλκάνια) στα πλαίσια του Ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Ικανοποιούνται, επίσης, δύο πάγια αιτήματα των βιομηχάνων. Ετσι, καταργείται η διάκριση των επιχειρήσεων σε παλιές και νέες, και στο σύνολό τους πλέον θα έχουν δικαίωμα κρατικών ενισχύσεων στις επενδύσεις που πραγματοποιούν. Μέχρι σήμερα οι παλιές - μεγαλύτερες των 5 ετών - επιχειρήσεις, δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις κρατικές ενισχύσεις. Αποσυνδέεται, επίσης, η επένδυση από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Αντί αυτού, η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί νέα κίνητρα για προσλήψεις νέου προσωπικού με τη χρηματοδότηση μέρους του συνολικού μισθολογικού κόστους για δύο χρόνια των νεοπροσλαμβανομένων, οι οποίοι μπορούν να προσληφθούν και με σχέση μερικής απασχόλησης...

Σημαντική αλλαγή στις ρυθμίσεις για τα κίνητρα είναι η μείωση του ποσοστού των λεγόμενων ιδίων κεφαλαίων των επιχειρηματιών στο συνολικό ύψος της επένδυσης, από 40% στο 25%. Βέβαια, οι γνωρίζοντες ήδη διατυπώνουν εκτιμήσεις ότι αφού το ποσοστό αυτό «κατέβηκε» σε τόσο χαμηλό επίπεδο, στην πραγματικότητα πολλοί επιχειρηματίες θα κάνουν ...επενδύσεις σχεδόν χωρίς να βάζουν δικά τους κεφάλαια, αφού, εκτός από το μέρος των επιδοτήσεων, έχουν τη δυνατότητα να πάρουν και τραπεζικά δάνεια.

Η αξιολόγηση των επενδύσεων παραδίδεται στην αγορά. Εκτός από τις υπηρεσίες του Δημοσίου, αξιολόγηση των επενδύσεων θα μπορούν να κάνουν και ιδιώτες (μελετητικά γραφεία), τους οποίους ονομάζουν ...εξωτερικούς αξιολογητές. Πρόκειται για επέκταση ενός μέτρου που εισήγαγε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για τις μεγάλες μόνο επενδύσεις. Μειώνεται ο αριθμός των δόσεων της κρατικής επιχορήγησης από 4 σε 2, ενώ προβλέπεται ακόμα και η προκαταβολή του 30% του ύψους της επιχορήγησης.

Οι περιοχές

Για τον προσδιορισμό των ποσοστών επιδότησης για διάφορες μορφές κινήτρων, το νομοσχέδιο χωρίζει τη χώρα σε τέσσερις περιοχές, όπως και στο παρελθόν.

Στην περιοχή Δ΄, η οποία περιλαμβάνει τους νομούς Ξάνθης, Ροδόπης, και Εβρου, τις Βιομηχανικές Περιοχές (ΒΙΠΕ) της περιφέρειας της Ηπείρου και τα νησιά της ελληνικής επικράτειας με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, τα νησιά της περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου, τη Θάσο και το νομό Δωδεκανήσου - πλην της Ρόδου - και τις παραμεθόριες περιοχές σε βάθος 20 χιλιομέτρων από τα σύνορα. Η περιοχή Δ΄ υποδιαιρείται με τη σειρά της σε υποπεριοχές Δ1, Δ2, και Δ3. Η περιοχή Γ΄, η οποία περιλαμβάνει τη Ζώνη Λαυρεωτικής του Ν. Αττικής, καθώς και τις περιφέρειες, στους νομούς ή τμήματα νομών που δεν περιλαμβάνονται στις περιοχές Δ' Β' και Α'. Η περιοχή Β΄ περιλαμβάνει τις Βιομηχανικές Επιχειρηματικές Περιοχές (ΒΕΠΕ), την επαρχία Λαγκαδά το τμήμα δυτικά του ποταμού Αξιού. Η περιοχή Α΄ περιλαμβάνει του νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Οι παρεχόμενες ενισχύσεις

Οι ενισχύσεις, που θα χορηγούνται σε επενδυτικά σχέδια, αφορούν σε τέσσερις κατηγορίες παροχών:

  • α) Επιχορήγηση με τη μορφή χρηματικών ποσών που θα δίνονται για τις επενδύσεις.
  • β) Επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης, δηλαδή η πληρωμή από το Δημόσιο των σχετικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τράπεζες.
  • γ) Φορολογική απαλλαγή ύψους μέχρι κάποιου ποσοστού ή του συνόλου της αξίας της ενισχυόμενης δαπάνης του επενδυτικού σχεδίου.
  • δ) Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Οι φορολογικές απαλλαγές με τη μορφή έκπτωσης από τα επιχειρηματικά κέρδη για όλες τις περιπτώσεις - εκτός από 2 - ανέρχονται στο 100%, ενώ η επιχορήγηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης φτάνει (Δ΄ ζώνη - Θράκη) έως το 48,1% και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων στο 40%.

Το ύψος της επιχορηγούμενης επένδυσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 100.000 ευρώ για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, 150.000 ευρώ για τις μικρές επιχειρήσεις, 250.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις και 500.000 ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το πρόβλημα, βέβαια, για τις μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο, είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει μελέτη βιωσιμότητας, κάτι που τις ωθεί στο περιθώριο...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Επιθετικές προσφορές στο κεφάλαιο

Αποκαλυπτική η επιχειρηματολογία των κυβερνώντων κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου

Από τη χτεσινή παρουσίαση του «αναπτυξιακού»νομοσχεδίου

ICON

Από τη χτεσινή παρουσίαση του «αναπτυξιακού»νομοσχεδίου
«Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ανεργίας, αλλά επενδυτική άπνοια». Με γνώμονα και οδηγό αυτή την καθ' όλα περιφρονητική για τους εργαζόμενους και αυθαίρετη για την πραγματικότητα διατύπωση, συνέταξε η κυβέρνηση το νέο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που - ορθώς - ο Δ. Σιούφας χαρακτήρισε «ρωμαλέο και επιθετικό». Γιατί, πράγματι, χρειάζεται θράσος και επιθετικότητα ώστε η κυβέρνηση, που επικαλείται τα δημοσιονομικά ελλείμματα για διαιωνίσει τη λιτότητα σε βάρος των εργαζομένων, να ανοίξει τα ταμεία του δημοσίου στην πλουτοκρατία με το πλέον προκλητικό τρόπο.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, αν πρόκειται για μεγαλοεπιχειρηματίες για «όλους έχει ο μπαξές». Κάπως έτσι επιχείρησαν οι υπουργοί της κυβέρνησης να παρουσιάσουν το νέο αναπτυξιακό νόμο ή κατά τη φράση του υπουργού Ανάπτυξης τον ...«άλλο αναπτυξιακό», προφανώς σε αντιδιαστολή με τα αντίστοιχα νομοθετήματα και ρυθμίσεις των προκατόχων τους του ΠΑΣΟΚ. Ομως σε τελική ανάλυση, πρόκειται για τη συνέχεια της ίδιας αντιλαϊκής ρότας, της πολιτικής εκείνης που υπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου στις τωρινές συνθήκες και με βάση τον υπάρχοντα διεθνή καταμερισμό. Δεν είναι τυχαίο πως οι κυβερνητικοί παράγοντες, αρκετές φορές στη διάρκεια της παρουσίασης του νομοσχεδίου, αναφέρθηκαν στον «υφιστάμενο χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων», τον οποίο υπέβαλε - και ενέκρινε η ΕΕ - η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο οποίος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, για την ώρα «δεν έχει δυνατότητα αλλαγής». Είναι φανερό πως η υλοποίηση ακόμη και αυτής της «αναπτυξιακής πολιτικής», που θα επιθυμούσαν οι κυβερνώντες, προσκρούει στις άνωθεν εντολές, κατευθύνσεις και δεσμεύσεις.

Ο Γ. Αλογοσκούφης εστίασε την παρουσίαση του νομοσχεδίου στις αλλαγές που επέρχονται με τον νέο αναπτυξιακό, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο, «εκφράζει τη φιλοσοφία της νέας οικονομικής πολιτικής για ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, προώθηση της περιφερειακής σύγκλισης, αύξηση της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής». Αποσκοπεί, είπε, στη «δημιουργία ενός ισχυρού πλαισίου κινήτρων και διαδικασιών, με στόχο την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων». Βασικοί άξονες είναι η «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών». Επί της ουσίας τίποτε δε διασφαλίζει τη φυγή των επιδοτούμενων κεφαλαίων σε άλλες χώρες συγκριτικά χαμηλότερου κόστους ή παροχής ακόμη μεγαλύτερων διευκολύνσεων. Ο υπουργός Οικονομίας ισχυρίστηκε πως «δεν επιδοτούνται επιχειρηματίες, αλλά τα επιχειρηματικά τους πλάνα σε συγκεκριμένες περιοχές», κάτι που βέβαια είναι άνευ αντικρίσματος. Ο υπουργός δε θέλησε να δώσει τα ακριβή ποσά των επιδοτήσεων που θα δοθούν, περιμένοντας προφανώς να διαπιστώσει τη «ζήτηση» από τους επιχειρηματίες. Πάντως, όπως είπε, στον προϋπολογισμό του 2005 (ΠΔΕ) υπάρχει σχετικό κονδύλι ύψους 150 εκατ. ευρώ, το οποίο μαζί με τα κονδύλια για τα «συγχρηματοδοτούμενα έργα» μπορεί να φτάσει στα 500 εκατ. ευρώ. Εστίασε την προσοχή στις χορηγούμενες φοροαπαλλαγές, οι οποίες «δεν έχουν άμεσο κόστος στον προϋπολογισμό».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας ισχυρίστηκε πως το 70% των ενισχύσεων θα κατευθυνθεί στις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις» (κατά την ταξινόμηση και τον προσδιορισμό των «μικρομεσαίων» από την ΕΕ). Επιχείρησε να δημιουργήσει κλίμα... επενδυτικής ευωχίας, λέγοντας πως θα ακολουθήσουν «επιθετική πολιτική», παρουσιάζοντας τις ευεργετικές διατάξεις στους «επενδυτές» και στα Επιμελητήρια της χώρας. «Θα πουλήσουμε τον αναπτυξιακό» είπε χαρακτηριστικά και δε θα περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια να δούμε το αποτέλεσμα.

Από κοντά και ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Δ. Αβραμόπουλος. Είπε πως σχεδόν όλα όσα ζήτησε το υπουργείο του περιλήφθηκαν στις διατάξεις του ν/σ. Στη δική του προσέγγιση ο τουρισμός «αποτελεί την ατμομηχανή που μπορεί να συμπαρασύρει μια πληθώρα προϊόντων της πρωτογενούς και κυρίως της δευτερογενούς παραγωγής»...

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αδικο και φορομπηχτικό για τα λαϊκά στρώματα

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νέο φορολογικό νόμο, που συμπληρώνει τα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο. Το ΠΑΣΟΚ βρήκε το νομοσχέδιο ...άτολμο, το οποίο υπερψηφίστηκε σαν «φιλολαϊκό» μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ

Μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής ο νέος φορολογικός νόμος. Με το φορολογικό - μαζί με το λεγόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χτες - η κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύει παραπέρα τα προκλητικά (επενδυτικά και άλλα) προνόμια στο κεφάλαιο, ελπίζοντας ότι έτσι θα λύσει τα προβλήματα της οικονομίας. Το νομοθέτημα καταψήφισε το ΚΚΕ ενώ η βουλευτής του Ελπίδα Παντελάκη μίλησε για νέα προνόμια στο κεφάλαιο την ώρα που τα φορολογικά βάρη «πέφτουν» στους «συνήθεις υπόπτους». Η εισηγήτρια του ΚΚΕ επισήμανε πως «το σχέδιο νόμου είναι ένα μέρος του αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος», τονίζοντας πως «πλήττεται και γονατίζει η λαϊκή οικογένεια», ενώ, από την άλλη, «φοροαπαλλάσσει με προκλητικό τρόπο το μεγάλο κεφάλαιο». Για τη φιλοσοφία της κυβέρνησης σημείωσε ότι είναι «τα κίνητρα στην επιχειρηματικότητα» και «επίκεντρο η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».

Αναφερόμενη στα μέτρα για τους μισθωτούς και ειδικά για το αφορολόγητο όριο η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «το ανέβασε αλλά έβγαλε τις δαπάνες. Δεν καλύπτει τις απώλειες», προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να θεωρείται επιτυχία το ότι δεν πληρώνει φόρο ένας μισθωτός με 800 ευρώ». Παράλληλα, επισήμανε ότι ο φορολογικός νόμος προβλέπει «αυξημένη παρακράτηση φόρου» ενώ «κόβει τις οικογενειακές δαπάνες». Συνολικά μάλιστα τόνισε ότι «από την άμεση φορολογία επιβαρύνονται τα μόνιμα υποζύγια: Μισθωτοί, συνταξιούχοι, ΕΒΕ και αγρότες». Οσον αφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η Ελπίδα Παντελάκη τόνισε ότι το νομοσχέδιο «μειώνει το συντελεστή φορολόγησης», όμως αυτό «δεν αντισταθμίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις συνθήκες της απελευθέρωσης της αγοράς». Για τις ρυθμίσεις που αφορούν στη συνάφεια μίλησε για «χαράτσι και κεφαλικό φόρο».

Η Ελπίδα Παντελάκη έκανε λόγο για «προκλητικά προνόμια» στο μεγάλο κεφάλαιο αναφέροντας τη «μείωση συντελεστών στο 25%» και τη «μείωση κατά 50% των συντελεστών καταβολής φόρου». Ενδεικτικά χαρακτήρισε «σκάνδαλο» τη ρύθμιση του νομοσχεδίου που «για μέλη των ΔΣ των εταιριών κόβει 10% το συντελεστή φορολογίας όταν το συντελεστή φορολογίας φυσικών προσώπων τον έχει στο 40%». Σχολιάζοντας την κριτική που έχει ασκήσει το ΠΑΣΟΚ, η Ελπίδα Παντελάκη επισήμανε πως «η αντιπολίτευση εγκαλεί τη ΝΔ ότι δεν υλοποιεί τις προεκλογικές της υποσχέσεις», αναρωτώμενη όμως αν «οι προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ ήταν φιλολαϊκές». Κλείνοντας την παρέμβασή της η βουλευτής του ΚΚΕ κατέθεσε τις προτάσεις του Κόμματος, ζητώντας μεταξύ άλλων αφορολόγητο 15.000 ευρώ.

Ως φιλολαϊκό επιχείρησε να παρουσιάσει το νέο φορολογικό νόμο ο εισηγητής της ΝΔ, Απόστολος Κωστόπουλος, τονίζοντας ότι «για πρώτη φορά δεν επιβάλλεται κανένας νέος φόρος», ενώ, όπως είπε, δημιουργείται «ένα σταθερό φορολογικό σύστημα». Παρουσίασε ως ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας τη μείωση των συντελεστών φορολόγησης στο 25% τονίζοντας ότι δρομολογούνται «κοινωνικοί, πολιτικοί, οικονομικοί και αναπτυξιακοί στόχοι».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής του, Ευστάθιος Κουτμερίδης, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση μιλώντας για «περιστασιακό» και «άτολμο νομοσχέδιο», διά του οποίου «μετατίθενται σε βάθος χρόνου οι υποσχέσεις της κυβέρνησης», καταλογίζοντας στη ΝΔ «αναντιστοιχία προεκλογικών λόγων και κυβερνητικών έργων». Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε και ο εισηγητής του ΣΥΝ, Γιάννης Δραγασάκης.

ΚΚΕ
Ικανοποιεί βασικά αιτήματα των βιομηχάνων

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει το βαθιά αντιλαϊκό χαρακτήρα του «αναπτυξιακού νόμου», που παρουσίασε η κυβέρνηση.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Ο "αναπτυξιακός νόμος", που παρουσίασε η κυβέρνηση, είναι βαθιά αντιλαϊκός. Αποτελεί ένα εκσυγχρονισμένο θεσμικό πλαίσιο για μεγαλύτερη και ταχύτερη αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου προς όφελος του κεφαλαίου.

Με το "νέο αναπτυξιακό νόμο" η κυβέρνηση, όπως ήταν αναμενόμενο, ικανοποιεί βασικά αιτήματα των βιομηχάνων.

  • Θεσμοθετεί το "ειδικό καθεστώς" σε κίνητρα και φοροαπαλλαγές για την επιχορήγηση των μεγάλων επενδύσεων, πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ.
  • Αποσυνδέει ουσιαστικά τις επιχορηγήσεις από τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Είναι απροκάλυπτα ευνοϊκή για το κεφάλαιο η μείωση της ίδιας συμμετοχής από το 40% στο 25% και η δυνατότητα φοροαπαλλαγής έως και του 100% της αρχικής επένδυσης.

Τα περί ευνοϊκότερης επιδότησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι το άλλοθι για τη μεγάλη χαριστική επιχορήγηση του μεγάλου κεφαλαίου, όπως φαίνεται καθαρά και από τους τομείς, στους οποίους η κυβέρνηση δίνει έμφαση: Το εμπόριο, τον τουρισμό και τις μεταφορές, όπου είναι πολύ αφελές να πιστέψει κανείς ότι με το "νέο αναπτυξιακό νόμο" θα επιδοτηθούν οι τόσες χιλιάδες μικρέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι σε αυτούς τους τομείς. Αντιθέτως, θα μπουν σε μια νέα περίοδο καταστροφής και απορρόφησης του κεφαλαίου τους από το μεγαλύτερο κεφάλαιο.

Ο "νέος αναπτυξιακός νόμος" μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια νέα πηγή αποκάλυψης για τον παρασιτισμό της κεφαλαιοκρατικής μηχανής, για την αναγκαιότητα ο εργαζόμενος λαός να γίνει ιδιοκτήτης και διαχειριστής του πλούτου που παράγει.

Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές θέσεις, να απορρίψουν την ψευτοαντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, να οργανώσουν την πάλη τους κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι επιτακτική ανάγκη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ