ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ
«Κοκτέιλ τοξικών» σε προϊόντα καθημερινής χρήσης!

Μια μεγάλη ποικιλία εκατοντάδων χημικών ουσιών, το λεγόμενο «κοκτέιλ τοξικών», που βρίσκεται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, απειλεί τον άνθρωπο και τη φύση, όμως, παρόλα αυτά, η παραγωγή τους από τις βιομηχανίες, τόσο στην πατρίδα μας, όσο και στην ΕΕ γίνεται χωρίς κανέναν έλεγχο!

Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ενωσης Ελλήνων Χημικών - που φέτος συμπληρώνει 80 χρόνια από την ίδρυσή της, επέτειος που θα γιορταστεί την Πέμπτη στις 6.30 στο Ζάππειο - με τη συμμετοχή εκπροσώπων του WWF - Ελλάς (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS).

Οπως αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα, όλο και περισσότερες έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια έφεραν στο φως τις παρενέργειες από την ευρεία χρήση πολλών χημικών, όπως ορμονικές διαταραχές σε ανθρώπους και ζώα, νευρικές και νοητικές παθήσεις, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, προβλήματα αναπαραγωγής και γενετικές δυσλειτουργίες, παιδικές αλλεργίες, πρόωρες γεννήσεις, νεογνά με χαμηλό βάρος, ακόμη και αποβολές στις εγκύους.

Οπως επισημάνθηκε, η παγκόσμια παραγωγή χημικών έχει αυξηθεί από 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως το 1930 σε περίπου 400 εκατ. τόνους το 2000, ενώ η ΕΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον πλανήτη με 30.000 ουσίες να παράγονται ετησίως σε ποσότητες άνω του ενός τόνου. Χωρίς να σημαίνει ότι όλες οι ουσίες που κυκλοφορούν είναι επιβλαβείς, γεγονός είναι ότι για το 86% των 2.500 χημικών που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα επαρκή στοιχεία για το αν η χρήση τους είναι ασφαλής ή όχι.

Γνωρίζουμε, όμως - τονίστηκε - ότι τουλάχιστον 300 επικίνδυνες χημικές ουσίες που έχουν ανιχνευτεί στο ανθρώπινο σώμα απορροφώνται με την τροφή, το νερό, ακόμη και με την επαφή με εμπορικά προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως για παράδειγμα: γυαλιστικά πατώματος, αρωματικά χώρου, φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα, βερνίκια και καλλυντικά, πλαστικά καλύμματα, αδιάβροχα και άλλα είδη ρουχισμού, αλλά και προϊόντα ιδιαίτερης ανησυχίας, όπως μπιμπερό, παιδικά παιχνίδια, συσκευασίες τροφίμων!

Απαιτούνται - τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΕΧ και των άλλων οργανώσεων - θεσμικά μέτρα και μηχανισμοί, ώστε να ελέγχονται οι χημικές ουσίες κατά την παραγωγή, αλλά και πριν κυκλοφορήσουν ευρέως στο εμπόριο.

Επίσης στάθηκαν σε ορισμένα ακόμη ζητήματα που απειλούν την καθημερινή μας ζωή και για τα οποία απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις, όπως: Το πρόβλημα των διοξινών που μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα και προέρχονται από την ανεξέλεγκτη καύση σκουπιδιών, καθώς και την παράνομη καύση χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων, ακόμη και για την παραγωγή τροφίμων, π.χ. κοτόπουλα με διοξίνη στο Βέλγιο, γάλα με διοξίνη στην Ολλανδία. Το πρόβλημα της ρύπανσης από αγροχημικά. Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, από νέους και πιο επικίνδυνους ρύπους, όπως το όζον και τα αιωρούμενα σωματίδια. Το πρόβλημα της ρύπανσης της θάλασσας από πετρελαιοειδή και απόβλητα.

Τέλος, επισήμαναν ότι «είναι καιρός να παραμερίσουμε κοντόφθαλμες πολιτικές ή αναποτελεσματικές διαδικασίες που ενθαρρύνουν οικονομικές δραστηριότητες στην ξηρά, τον αέρα ή τη θάλασσα που αγνοούν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις».

Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Πρεμετή

Σεισμική δόνηση 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 4.26 τα ξημερώματα χτες με επίκεντρο 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, σε αλβανικό έδαφος, κοντά στην Πρεμετή, σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο Νομό Ιωαννίνων.

Σημειώνεται ότι οι σεισμικές δονήσεις στα Γιάννενα τους τελευταίους μήνες είναι συχνές και σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται είναι τοπικής εμβέλειας που δεν εμπνέει καμία ανησυχία. Οι σεισμοί γίνονται σε μεγάλα βάθη.

Αλλοι 12 κατηγορούμενοι για το Πάντειο

Και νέα πρόσωπα εμπλέκονται στις οικονομικές ατασθαλίες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, από το ταμείο του οποίου φέρεται να έκαναν «φτερά» πάνω από 2 δισ. δραχμές την περίοδο 1992-1998. Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται άλλα 12 άτομα, εκ των οποίων οι εννιά είναι καθηγητές και οι τρεις επιχειρηματίες και προμηθευτές.

Να υπενθυμίσουμε ότι έχουν κατηγορηθεί ήδη 17 άτομα (πρώην πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις και διοικητικοί υπάλληλοι του Παντείου Πανεπιστημίου) για απάτη, πλαστογραφίες, ψευδείς βεβαιώσεις και υπεξαίρεση χρημάτων που προορίζονταν για ερευνητικά προγράμματα. Η υπεξαίρεση έγινε με τη μέθοδο των εικονικών τιμολογίων και της πλαστογράφησης εγγράφων.

Ενας εκ των κατηγορουμένων, ο προϊστάμενος του Λογιστηρίου του Παντείου Πανεπιστημίου Αν. Κουτσοδημητρόπουλος, ο οποίος φέρεται να έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτήν την υπόθεση, έχει προφυλακιστεί. Επίσης, κάποιοι από τους κατηγορούμενους έχουν υποχρεωθεί να καταβάλουν ως εγγύηση μεγάλα χρηματικά ποσά. Χαρακτηριστικά, στους πρώην πρυτάνεις Αιμ. Μεταξόπουλο και Δ. Κώνστα επιβλήθηκαν ως χρηματική εγγύηση τα ποσά των 400.000 και 120.000 ευρώ, αντίστοιχα!

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει, την ερχόμενη Παρασκευή 26 Νοέμβρη και ώρα 11.30 π.μ., εκδήλωση - μνημόσυνο για τους 118 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο Μονοδένδρι Λακωνίας στις 26.11.1943.

Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που θα αναχωρήσει την ίδια μέρα, ώρα 7.30 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος (Πληροφορίες - συμμετοχές στα τηλέφωνα: 210-8234.296 και 8831.368). Πούλμαν δρομολογεί και η ΠΕΑΤΑΘ - ΔΣΕ για την εκδήλωση στο Μονοδένδρι, που θα αναχωρήσουν στις 7 το πρωί από την πλατεία Κάνιγγος(πληροφορίες στα τηλ.: 210-5817.384 και 3220.183).

- H ΠΕΑΕΑ Εξαρχείων - Νεάπολης -Κολωνακίου κάνει την εκλογοαπολογιστική της συνέλευση, την Παρασκευή 26/11, ώρα 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (Θεμιστοκλέους 48).

- Η ΠΕΑΕΑ Λαμίας πραγματοποιεί την εκλογοαπολογιστική της συνέλευση, το Σάββατο 27/11 και ώρα 10 π.μ., στα γραφεία της(Καποδιστρίου 5, 4ος όροφος).

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Εκδηλώσεις ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία

Εκδηλώσεις ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας από τις 25-28 Νοέμβρη στο πλαίσιο του προγράμματος για την υποστήριξη ενεργειών αδελφοποιημένων πόλεων.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου (Π. Τσαλδάρη 10), θα ξεκινούν στις 10π.μ. και θα συμμετέχει αντιπροσωπεία του αδελφοποιημένου Δήμου Κάτω Πολεμιδίων Κύπρου. Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι εκπρόσωποι Μικρασιατικών σωματείων, του συλλόγου προσφύγων Κύπρου, της Αρμένικης Κοινότητας, της Επιτροπής Υπεράσπισης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ατομικών Ελευθεριών, του συλλόγου γυναικών Νίκαιας και του συλλόγου γυναικών από την Κύπρο, μαθητικών συμβουλίων, συνδέσμων γονέων, του ομίλου UNESKO, μη κυβερνητικών οργανώσεων, πανεπιστημιακοί, της Επιτροπής Ειρήνης Κοκκινιάς κ.ά. Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ