Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ
«Κοκτέιλ τοξικών» σε προϊόντα καθημερινής χρήσης!

Μια μεγάλη ποικιλία εκατοντάδων χημικών ουσιών, το λεγόμενο «κοκτέιλ τοξικών», που βρίσκεται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, απειλεί τον άνθρωπο και τη φύση, όμως, παρόλα αυτά, η παραγωγή τους από τις βιομηχανίες, τόσο στην πατρίδα μας, όσο και στην ΕΕ γίνεται χωρίς κανέναν έλεγχο!

Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της Ενωσης Ελλήνων Χημικών - που φέτος συμπληρώνει 80 χρόνια από την ίδρυσή της, επέτειος που θα γιορταστεί την Πέμπτη στις 6.30 στο Ζάππειο - με τη συμμετοχή εκπροσώπων του WWF - Ελλάς (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS).

Οπως αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα, όλο και περισσότερες έρευνες που έγιναν τα τελευταία χρόνια έφεραν στο φως τις παρενέργειες από την ευρεία χρήση πολλών χημικών, όπως ορμονικές διαταραχές σε ανθρώπους και ζώα, νευρικές και νοητικές παθήσεις, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, προβλήματα αναπαραγωγής και γενετικές δυσλειτουργίες, παιδικές αλλεργίες, πρόωρες γεννήσεις, νεογνά με χαμηλό βάρος, ακόμη και αποβολές στις εγκύους.

Οπως επισημάνθηκε, η παγκόσμια παραγωγή χημικών έχει αυξηθεί από 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως το 1930 σε περίπου 400 εκατ. τόνους το 2000, ενώ η ΕΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον πλανήτη με 30.000 ουσίες να παράγονται ετησίως σε ποσότητες άνω του ενός τόνου. Χωρίς να σημαίνει ότι όλες οι ουσίες που κυκλοφορούν είναι επιβλαβείς, γεγονός είναι ότι για το 86% των 2.500 χημικών που παράγονται σε μεγάλες ποσότητες δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα επαρκή στοιχεία για το αν η χρήση τους είναι ασφαλής ή όχι.

Γνωρίζουμε, όμως - τονίστηκε - ότι τουλάχιστον 300 επικίνδυνες χημικές ουσίες που έχουν ανιχνευτεί στο ανθρώπινο σώμα απορροφώνται με την τροφή, το νερό, ακόμη και με την επαφή με εμπορικά προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως για παράδειγμα: γυαλιστικά πατώματος, αρωματικά χώρου, φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα, βερνίκια και καλλυντικά, πλαστικά καλύμματα, αδιάβροχα και άλλα είδη ρουχισμού, αλλά και προϊόντα ιδιαίτερης ανησυχίας, όπως μπιμπερό, παιδικά παιχνίδια, συσκευασίες τροφίμων!

Απαιτούνται - τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΕΕΧ και των άλλων οργανώσεων - θεσμικά μέτρα και μηχανισμοί, ώστε να ελέγχονται οι χημικές ουσίες κατά την παραγωγή, αλλά και πριν κυκλοφορήσουν ευρέως στο εμπόριο.

Επίσης στάθηκαν σε ορισμένα ακόμη ζητήματα που απειλούν την καθημερινή μας ζωή και για τα οποία απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις, όπως: Το πρόβλημα των διοξινών που μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα και προέρχονται από την ανεξέλεγκτη καύση σκουπιδιών, καθώς και την παράνομη καύση χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων, ακόμη και για την παραγωγή τροφίμων, π.χ. κοτόπουλα με διοξίνη στο Βέλγιο, γάλα με διοξίνη στην Ολλανδία. Το πρόβλημα της ρύπανσης από αγροχημικά. Το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, από νέους και πιο επικίνδυνους ρύπους, όπως το όζον και τα αιωρούμενα σωματίδια. Το πρόβλημα της ρύπανσης της θάλασσας από πετρελαιοειδή και απόβλητα.

Τέλος, επισήμαναν ότι «είναι καιρός να παραμερίσουμε κοντόφθαλμες πολιτικές ή αναποτελεσματικές διαδικασίες που ενθαρρύνουν οικονομικές δραστηριότητες στην ξηρά, τον αέρα ή τη θάλασσα που αγνοούν τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές διαστάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ