Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΚΕΔΚΕ συνεδριάζει και «διαμαρτύρεται»

Συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) προκειμένου να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν αργά προχτές το βράδυ με τον υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο, για τα οικονομικά των δήμων, όπως αυτά διαγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2005.

Η σημερινή συνεδρίαση, όπως και η προχτεσινή συνάντηση, γίνεται στο πλαίσιο ενός συναινετικού πολιτικού κλίματος σε ό,τι αφορά στο ρόλο που αμφότερες οι πλευρές προδιαγράφουν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) - ενός δηλαδή μηχανισμού που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με φορολογική εξουσία - και με φόντο μία δήθεν μεταξύ τους σύγκρουση για χρήματα που πρέπει να αποδοθούν στους δήμους, τα οποία η ΚΕΔΚΕ ποτέ δε διεκδίκησε ουσιαστικά.

Με αφορμή, λοιπόν, την κατάθεση του προϋπολογισμού, η ΚΕΔΚΕ «διαμαρτύρεται» ότι δεν αποδίδεται μέρος των παρακρατημένων πόρων της ΤΑ, όπως είχε υποσχεθεί ο υπουργός, και ότι δεν καλύπτεται το κόστος των μεταφερόμενων από το κράτος στους δήμους αρμοδιοτήτων, τις οποίες θυμίζουμε ότι ένθερμα ανέλαβε η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ στο όνομα της δήθεν ισχυροποίησης του θεσμού. Ο υπουργός υποστήριξε ότι οι δήμοι θα λάβουν περισσότερους πόρους το νέο έτος κατά 250 εκατομμύρια ευρώ (προσπέρασε τη νέα παρακράτηση που γίνεται στους πόρους της ΤΑ) και ότι η απόδοση των παρακρατημένων θα γίνει σταδιακά. Στην κατεύθυνση αυτή τους είπε ότι θα αποδοθούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) 13,2 εκατομμύρια ευρώ από εισπράξεις προστίμων που αφορούν σε παραβάσεις του ΚΟΚ. Διεμήνυσε ακόμα στην ΚΕΔΚΕ ότι θα δοθούν επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ από το λογαριασμό της Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης (κοινοτικοί και εθνικοί πόροι που χρηματοδοτούν έργα δήμων).

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση των νέων αρμοδιοτήτων, ο Πρ. Παυλόπουλος είπε στην ΚΕΔΚΕ ότι μέχρι τις 10 του Δεκέμβρη θα καταθέσει την πρότασή του για το τι μπορεί να δώσει. Βέβαια, στον προϋπολογισμό τα πράγματα είναι σαφή σε σχέση με τις νέες αρμοδιότητες (τα χρήματα που δίνονται είναι πολύ λίγα) ενώ για αρκετές από αυτές (όπως η Δημοτική Αστυνομία) υπάρχουν νόμοι - στους οποίους συναίνεσε η ΚΕΔΚΕ - που κάνουν καθαρό ότι το κόστος λειτουργίας τους θα καλύπτεται από τους ίδιους τους δήμους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ