Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εντείνεται η δραστηριότητα της ΟΓΕ

Η ανάγκη να ενταθεί η δουλιά στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων - την ώρα μάλιστα που κυβέρνηση και ΕΕ προωθούν χείμαρρο καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων - η επίγνωση των δυσκολιών, αλλά και των σημαντικών δυνατοτήτων που υπάρχουν, αποτυπώθηκαν στην προχτεσινή παναττική συνδιάσκεψη που οργάνωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, ενόψει του 9ου Συνεδρίου της που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλη του 2005.

Οπως καταγράφει η εμπειρία των τοπικών γυναικείων συλλόγων, ζητήματα που απασχολούν βασικά τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων είναι η πορεία ιδιωτικοποίησης της πρόνοιας (π.χ. η κατακόρυφη αύξηση των τροφείων σε παιδικούς σταθμούς), οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα (κατάργηση της πενταετίας για τις εργαζόμενες), η ακρίβεια κ.ά.

Το προηγούμενο διάστημα, οι σύλλογοι κατάφεραν μέσα από ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες, όπως θεωρητικές διαλέξεις, διακίνηση ερωτηματολογίων, εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις για τοπικά προβλήματα, συνεργασία με άλλους φορείς του μαζικού κινήματος όπως το ΕΣΥΝ, τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, να προσεγγίσουν νέες γυναίκες (ως προς την ηλικία, αλλά και την επαφή τους με την ΟΓΕ). Ωστόσο, παραμένουν δυσκολίες, όπως η διαρκής συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου των εργαζόμενων γυναικών, το ότι υπάρχουν ακόμα γυναίκες που δε γνωρίζουν καν την ύπαρξη γυναικείων συλλόγων, που δεν κατανοούν την ανάγκη ύπαρξης του γυναικείου κινήματος.

Το τελευταίο διάστημα, η Ομοσπονδία προωθεί τη δημιουργία ομάδων γυναικών, που θα δρουν παράλληλα με τους συλλόγους. Στόχος είναι η εξειδικευμένη δράση της ΟΓΕ σε χώρους, όπως π.χ. οι φοιτήτριες και οι δημοσιογράφοι, όπου και έχουν ήδη συσταθεί ανάλογες ομάδες. Αμεσος στόχος είναι η δημιουργία ομάδας στους καλλιτέχνες, μετανάστριες κλπ.

Στο επίκεντρο δράσης η νέα γυναίκα

Η νέα γυναίκα θα βρεθεί στο επίκεντρο του 9ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας, που θα έχει τον τίτλο: «Νέα γυναίκα - θύμα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, Γνώρισε την ΟΓΕ - Γίνε μέλος της». Οι θεματικές ενότητες με τις οποίες θα ασχοληθεί το συνέδριο είναι, το δικαίωμα στην εργασία, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, το εκπαιδευτικό σύστημα, η πρωτοβάθμια περίθαλψη και πρόληψη και πολλά ακόμα.

Ιδιαίτερα τονίστηκε η ανάγκη αντιπαράθεσης με γυναικείες οργανώσεις, οι οποίες αποσιωπούν τα αίτια της γυναικείας καταπίεσης και όσους παράγουν την πολιτική που την εντείνει. Χαρακτηριστικά ειπώθηκε πως, στο συμβιβασμό που η κυρίαρχη τάξη προβάλλει στις γυναίκες ως επιλογή, η ΟΓΕ πρέπει να αντιπροβάλλει το δρόμο της αντίστασης, «να μπει μέσα στις γυναίκες», με συσκέψεις, με εξορμήσεις, με συζητήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ