Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ - ΜΕΝΙΔΙ
Εκατοντάδες πεύκα θυσία στο βωμό του προαστιακού

Επί δύο ώρες απέκλεισαν τις γραμμές του ΟΣΕ κάτοικοι των Αγ. Αναργύρων και του Μενιδίου απαιτώντας την υπογειοποίηση των γραμμών

Με μια δυναμική κινητοποίηση απάντησαν χτες το απόγευμα οι κάτοικοι του Μενιδίου και των Αγίων Αναργύρων στη συνέχιση του έργου κατασκευής του προαστιακού σιδηροδρόμου με τον καταστροφικό τρόπο της διαπλάτυνσης της λωρίδας γης όπου είναι σήμερα η διπλή σιδηροδρομική γραμμή του ΟΣΕ και την πρόσθεση μιας νέας διπλής γραμμής.

Από τις 5.30 το πρωί χτες, συνεργείο της εταιρίας που εκτελεί το έργο με εντολή της ΕΡΓΟΣΕ, άρχιζαν να κόβουν πεύκα παραπλεύρως των γραμμών, στη διασταύρωση των οδών Δημοκρατίας και Κ. Παλαμά, στα σύνορα των Δήμων Αγ. Αναργύρων και Μενιδίου. Το γεγονός ξεσήκωσε τους κατοίκους της περιοχής που αντέδρασαν άμεσα και κατάφεραν να σταματήσουν το συνεργείο. Ηδη όμως είχαν κοπεί πάνω από 200 δέντρα. Να σημειωθεί ότι το κόψιμο των δέντρων έγινε με άδεια που είχε η ΕΡΓΟΣΕ από τον Ιούνη του 2004, ως... ολυμπιακό έργο. Και χρησιμοποίησαν αυτή την άδεια τρεις μήνες μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων!

Το απόγευμα οι κάτοικοι της περιοχής έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των γραμμών του ΟΣΕ από τις 4.45 μ.μ. μέχρι τις 6.30 μ.μ.

Η μελέτη για την κατασκευή του προαστιακού προβλέπει τη διαπλάτυνση της λωρίδας για την πρόσθεση νέων σιδηροτροχιών αλλά και την ανύψωση παράπλευρων τοιχίων που σε πολλά σημεία φτάνουν και τα επτά μέτρα. Αν το έργο ολοκληρωθεί με αυτό τον τρόπο, σημειώνουν οι κάτοικοι, τότε θα οξυνθούν τα περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά προβλήματα.

Το έργο του προαστιακού δεν αφορά μόνο τους Δήμους Μενιδίου και Αγ. Αναργύρων, αλλά και το Δήμο Αθηναίων. Γι' αυτό οι κάτοικοι και φορείς των θιγόμενων περιοχών διεκδικούν την υπογειοποίηση των γραμμών. Ιδιαίτερα για την περιοχή των Σεπολίων, ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος, ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Σπ. Χαλβατζής και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

«Είναι ένα έργο που θίγει και υποβαθμίζει την περιοχή» τονίζει με δήλωσή του στο «Ρ» ο Θ. Τραβασάρος, δημοτικός σύμβουλος της «Πανδημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μενιδίου» (ΠΑΣΥΜ). «Θεωρούμε απαράδεκτη τη συνέχιση του έργου, όπως γίνεται, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν αντιδράσεις από τους κατοίκους αλλά και όταν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση και λύση με την οποία και το έργο θα γίνει αλλά και θα αποφευχθεί η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Και αυτή η λύση δεν είναι άλλη από την υπογειοποίηση των γραμμών του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ