ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΔΕΡΜΑ
Αποφασιστικά σήμερα στην απεργία

Στις 11 το πρωί η κεντρική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα στις 9 στα γραφεία της Ομοσπονδίας

Ούτε ένα στρίφωμα σήμερα...

Motion Team

Ούτε ένα στρίφωμα σήμερα...
Στη Θεσσαλονίκη χτυπά σήμερα η καρδιά των απεργών εργατών και εργατριών στην κλωστοϋφαντουργία, στον ιματισμό και στο δέρμα, καθώς στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται συγκεντρωμένο πλέον το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγικής διαδικασίας των κλάδων. Στις 11 το πρωί οι απεργοί ανταμώνουν στο άγαλμα του Βενιζέλου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία τους (ΟΕΚΙΔΕ). Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης υποδέχονται τους συναδέλφους τους από τη Νάουσα, τη Λάρισα, το Κιλκίς, την Πέλλα και την Ξάνθη. Και από εκεί με πορεία θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Εργάτες των «Κλωστηρίων Ναούσης», της «Ελληνικής Υφαντουργίας», της ΦΙΕΡΑΤΕΞ, της ΚΟΜΟΤΕΞ και άλλων επιχειρήσεων θα πάρουν τη θέση τους πλάι στους άνεργους της ΤΡΙΚΟΛΑΝ, της ΗΛΤΕΞ, γιατί μπορεί το παρόν να είναι διαφορετικό, μα το μέλλον που τους υπόσχονται οι πλουτοκράτες και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, τους απειλεί όλους. Μαζί λοιπόν βαδίζουν στο δρόμο του αγώνα. Με μια φωνή και μια γροθιά, να καταγγείλουν την αντεργατική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που υπηρετεί τα συμφέροντα των βιομηχάνων. Με μια φωνή και μια γροθιά να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά, να διεκδικήσουν αυξήσεις στα μεροκάματα και στις συντάξεις, την ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Και όσοι δεν πάρουν το δρόμο για την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, θα κλείσουν τις μηχανές στα εργοστάσια και θα διαδηλώσουν στον τόπο τους. Οπως οι εργαζόμενοι της ΟΤΤΟ Εβρος, που οργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από το εργοστάσιο, αλλά και της FANKO στην Κομοτηνή.

Μέχρι την τελευταία ώρα, οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου συνεχίζουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, κόντρα στις δυνάμεις της συναίνεσης (μερίδα συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ), που υπονομεύουν ποικιλότροπα την κινητοποίηση του κλάδου, παρέχοντας απλόχερη στήριξη στ' αφεντικά.

Παράλληλα όμως και η εργοδοσία με τους μηχανισμούς της συνεχίζει τις προσπάθειες για την αποτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της μάχης που δίνουν οι βιομήχανοι είναι το εργοστάσιο Β΄ των «Κλωστηρίων Ναούσης», όπου συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ κάνουν απεργοσπαστική δουλιά, αλλά και το εργοστάσιο του Βαρβαρέσου στη Νάουσα, όπου ο διευθυντής πρωταγωνιστεί στον εκφοβισμό και στην τρομοκρατία των εργαζομένων. Στη FANKO ο εργοδότης θυμήθηκε τώρα να δώσει τα υπόλοιπα άδειας που όφειλε στους εργαζόμενους. Αλλά και στη Θεσσαλονίκη στην επιχείρηση πλεκτικής-έτοιμου ενδύματος του κ. Ξανθόπουλου, όπου ο ίδιος ο εργοδότης, χτες, επιτέθηκε στο κλιμάκιο της ΟΕΚΙΔΕ που περιόδευσε στο εργοστάσιο, επειδή του ζήτησε να μην είναι παρών όταν θα συζητά με τους εργαζόμενους την ώρα του διαλείμματος.

Στην Αθήνα

Αποφασιστικά και δυναμικά προχωρούν και οι εργαζόμενοι του κλάδου στην Αθήνα στην απεργία και στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 9 το πρωί στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Οι ταξικές δυνάμεις όλες τις προηγούμενες μέρες δεν άφησαν κανέναν εργασιακό χώρο που να μην έκαναν εξόρμηση. Ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για την απεργία και τα αιτήματα που προβάλλει η Ομοσπονδία και τους κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή. Η μάχη της απεργίας όμως θα συνεχιστεί και σήμερα από τα ξημερώματα, με την περιφρούρησή της έξω από τις πύλες των εργοστασίων της ΑΘήνας. Στις περιοδείες και στις εξορμήσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα εκφράστηκε η αποφασιστικότητα των εργαζομένων να αντισταθούν αγωνιστικά στην επίθεση της εργοδοσίας, η οποία εντείνεται καθημερινά στους χώρους δουλιάς, και στις αντεργατικές-αντιλαϊκές πολιτικές που μεγαλώνουν την ανέχειά τους. Δήλωσαν τη θέλησή τους να εκφράσουν μέσα από την κινητοποίηση την αγανάκτηση από την πίεση που μεγαλώνει καθημερινά στην παραγωγή μέσα στα εργοστάσια από την εργοδοσία. Ενόψει και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων να βγουν δυναμικά μπροστά και να προβάλουν τα δικά τους αιτήματα.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΠΑΜΕ
Με όλες τις δυνάμεις στη μάχη

Πλατιές συσκέψεις σήμερα σε Αθήνα και Πειραιά για την οργάνωση της κινητοποίησης

Με πλατιές συσκέψεις, που διοργανώνονται σήμερα Πέμπτη, 25 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα στην Αθήνα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων και στον Πειραιά στο Εργατικό Κέντρο, στις οποίες έχουν καλεστεί όλα τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των σωματείων και συνδικαλιστές, προετοιμάζουν οι ταξικές δυνάμεις την επιτυχία των συλλαλητηρίων που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 9 του Δεκέμβρη. Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) στις 6 το απόγευμα και θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή.

Ταυτόχρονα, με μαζικές εξορμήσεις, οι συνδικαλιστές και τα στελέχη του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα αλωνίζουν στους χώρους δουλιάς και τις εργατογειτονιές, με στόχο στις 9 του Δεκέμβρη εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και νέοι να πλημμυρίσουν τους τόπους των συλλαλητηρίων που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα.

Κάτω από το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ να συντονίσουν αγωνιστικά τα βήματά τους για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, που τους εξασφαλίζουν ανεργία, απολύσεις, υποαπασχόληση, λιτότητα, ακρίβεια, εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, αυταρχισμό, τρομοκρατία στους τόπους δουλιάς. Να συγκρουστούν με τις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που βάζουν πλάτη για να εφαρμοστούν. Ταυτόχρονα, όμως, να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου της Αθήνας, συνδικαλιστές και στελέχη του ΠΑΜΕ θα περιοδεύσουν σήμερα Πέμπτη: Στο κεντρικό υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στον Πειραιά ο Δ. Κουμπούρης και ο Γ. Ποντικός, στα ΕΛΤΑ Καλλιθέας ο Γ. Κρίκας, σε φαρμακαποθήκες της Αθήνας ο Β. Κουμπούρας, στο Τμήμα Μεταλλικών Κατασκευών του ΟΣΕ ο Σ. Ραυτόπουλος, στον ΟΤΕ στο ΝΥΜΑ ο Ν. Σιτζάνης, στη ΒΙΟΧΑΡΤ και στη ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ στο Κορωπί ο Δ. Χαρός και ο Δ. Δρακόπουλος και στην ΤΛΔ - ΔΕΗ ο Η. Σταμέλος. Αύριο Παρασκευή: Στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και στο Κέντρο Μηχανογράφησης της «Ολυμπιακής», ο Β. Αθανασόπουλος και ο Ν. Κουμεντέας, στις επιχειρήσεις Φαρμάκου Μαρινόπουλος, Καζίνης, Παπάζογλου ο Β. Κουμπούρας και στη ΔΟΛ - ΔΕΗ Αθήνας η Δ. Δερέμπεη.

Με ξεχωριστό πρόγραμμα περιοδειών σε γιαπιά και εργοτάξια, προχωράει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Συγκεκριμένα, σήμερα Πέμπτη, έχει προγραμματίσει περιοδείες στα εργοτάξια «Τέρνα» και «Θεμελιοδομή», αύριο στο εργοτάξιο του Μετρό στο Αιγάλεω. Θα ακολουθήσουν περιοδείες σε εργοτάξια της Συγγρού.

Συσκέψεις - Περιοδείες

Πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων καταρτίστηκε στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη που διοργάνωσε η τοπική Γραμματεία Καλαμάτας του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή πλήθους συνδικαλιστών κι εργαζομένων, ώστε να μη μείνει κανένας χώρος δουλιάς ακάλυπτος, κανένας εργάτης ανενημέρωτος. Από σήμερα, λοιπόν, ξεκινά το πρόγραμμα των εξορμήσεων στην περιοχή με αποφασιστικότητα από τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, για να αποτελέσει το συλλαλητήριο στις 9 Δεκέμβρη, μια ηχηρή απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

  • Σύσκεψη για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ, στις 9 Δεκέμβρη στην Καβάλα, διοργανώνει η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Η σύσκεψη θα γίνει τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας». Εχουν κληθεί να συμμετάσχουν μαζικά τα εργατικά σωματεία του νομού, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι.
  • Σε σύσκεψη με συνδικαλιστές και σωματεία καλεί η τοπική Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ για σήμερα, Πέμπτη 25 Νοέμβρη, στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα «Στρατή Περγαλίδη» του Εργατικού Κέντρου.
  • Σύσκεψη για τον ίδιο λόγο διοργανώνει σήμερα και η τοπική Γραμματεία Κεφαλονιάς του ΠΑΜΕ στις 6.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΦΩΚΑ».
ΠΑΜΕ
Απάτη για τους εργαζόμενους ο αναπτυξιακός νόμος

Δικαιολογημένη είναι η αγανάκτηση των εργαζομένων για την απάτη που επιχειρείται σε βάρος τους από την κυβέρνηση της ΝΔ με τον νέο αναπτυξιακό νόμο, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Ξανά και ξανά, σημειώνει ειδικότερα, με πρόσχημα την περιβόητη «καπιταλιστική ανάπτυξη», με στόχο την ενίσχυση της «οικονομίας της αγοράς» και με μανδύα ένα νέο αναπτυξιακό νόμο προσφέρονται απλόχερα παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο και νέα προνόμια. Είναι πρόκληση για την εργατική τάξη, συνεχίζει, που εξαιτίας της πολιτικής των μέχρι τώρα κυβερνήσεων δυσκολεύεται να τα φέρει βόλτα, να πληρώνει τα σπασμένα για τη συσσώρευση υπερκερδών στους βιομήχανους. Μέχρι τώρα είχαμε γνωρίσει «πράσινους» αναπτυξιακούς. Βλέπουμε σήμερα και στη «μπλε» εκδοχή τις ίδιες ιδέες! Τα ίδια μυαλά! Τα ίδια μέτρα! Ολες αυτές οι ρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τις φοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο και την ένταση της λιτότητας σε μισθούς, ημερομίσθια και συντάξεις, επιβάλλεται να καταδικαστούν από τους εργαζόμενους.

Ολοι οι μισθωτοί, όλα τα συνδικάτα, όλοι οι συνδικαλιστές, καταλήγει, έχουν σημαντική δυνατότητα να κάνουν πράξη την καταδίκη αυτής της πολιτικής με την καθολική συμμετοχή τους στα μεγάλα εργατικά συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ σ' ολόκληρη την Ελλάδα στις 9 Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ