Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ - ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ - ΔΕΡΜΑ
Αποφασιστικά σήμερα στην απεργία

Στις 11 το πρωί η κεντρική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα στις 9 στα γραφεία της Ομοσπονδίας

Ούτε ένα στρίφωμα σήμερα...

Motion Team

Ούτε ένα στρίφωμα σήμερα...
Στη Θεσσαλονίκη χτυπά σήμερα η καρδιά των απεργών εργατών και εργατριών στην κλωστοϋφαντουργία, στον ιματισμό και στο δέρμα, καθώς στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται συγκεντρωμένο πλέον το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγικής διαδικασίας των κλάδων. Στις 11 το πρωί οι απεργοί ανταμώνουν στο άγαλμα του Βενιζέλου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία τους (ΟΕΚΙΔΕ). Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης υποδέχονται τους συναδέλφους τους από τη Νάουσα, τη Λάρισα, το Κιλκίς, την Πέλλα και την Ξάνθη. Και από εκεί με πορεία θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Εργάτες των «Κλωστηρίων Ναούσης», της «Ελληνικής Υφαντουργίας», της ΦΙΕΡΑΤΕΞ, της ΚΟΜΟΤΕΞ και άλλων επιχειρήσεων θα πάρουν τη θέση τους πλάι στους άνεργους της ΤΡΙΚΟΛΑΝ, της ΗΛΤΕΞ, γιατί μπορεί το παρόν να είναι διαφορετικό, μα το μέλλον που τους υπόσχονται οι πλουτοκράτες και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, τους απειλεί όλους. Μαζί λοιπόν βαδίζουν στο δρόμο του αγώνα. Με μια φωνή και μια γροθιά, να καταγγείλουν την αντεργατική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που υπηρετεί τα συμφέροντα των βιομηχάνων. Με μια φωνή και μια γροθιά να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλιά, να διεκδικήσουν αυξήσεις στα μεροκάματα και στις συντάξεις, την ουσιαστική προστασία των ανέργων.

Και όσοι δεν πάρουν το δρόμο για την κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, θα κλείσουν τις μηχανές στα εργοστάσια και θα διαδηλώσουν στον τόπο τους. Οπως οι εργαζόμενοι της ΟΤΤΟ Εβρος, που οργανώνουν απεργιακή συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από το εργοστάσιο, αλλά και της FANKO στην Κομοτηνή.

Μέχρι την τελευταία ώρα, οι ταξικές δυνάμεις του κλάδου συνεχίζουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, κόντρα στις δυνάμεις της συναίνεσης (μερίδα συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ), που υπονομεύουν ποικιλότροπα την κινητοποίηση του κλάδου, παρέχοντας απλόχερη στήριξη στ' αφεντικά.

Παράλληλα όμως και η εργοδοσία με τους μηχανισμούς της συνεχίζει τις προσπάθειες για την αποτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της μάχης που δίνουν οι βιομήχανοι είναι το εργοστάσιο Β΄ των «Κλωστηρίων Ναούσης», όπου συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ κάνουν απεργοσπαστική δουλιά, αλλά και το εργοστάσιο του Βαρβαρέσου στη Νάουσα, όπου ο διευθυντής πρωταγωνιστεί στον εκφοβισμό και στην τρομοκρατία των εργαζομένων. Στη FANKO ο εργοδότης θυμήθηκε τώρα να δώσει τα υπόλοιπα άδειας που όφειλε στους εργαζόμενους. Αλλά και στη Θεσσαλονίκη στην επιχείρηση πλεκτικής-έτοιμου ενδύματος του κ. Ξανθόπουλου, όπου ο ίδιος ο εργοδότης, χτες, επιτέθηκε στο κλιμάκιο της ΟΕΚΙΔΕ που περιόδευσε στο εργοστάσιο, επειδή του ζήτησε να μην είναι παρών όταν θα συζητά με τους εργαζόμενους την ώρα του διαλείμματος.

Στην Αθήνα

Αποφασιστικά και δυναμικά προχωρούν και οι εργαζόμενοι του κλάδου στην Αθήνα στην απεργία και στη συγκέντρωση που θα γίνει στις 9 το πρωί στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Οι ταξικές δυνάμεις όλες τις προηγούμενες μέρες δεν άφησαν κανέναν εργασιακό χώρο που να μην έκαναν εξόρμηση. Ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για την απεργία και τα αιτήματα που προβάλλει η Ομοσπονδία και τους κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή. Η μάχη της απεργίας όμως θα συνεχιστεί και σήμερα από τα ξημερώματα, με την περιφρούρησή της έξω από τις πύλες των εργοστασίων της ΑΘήνας. Στις περιοδείες και στις εξορμήσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα εκφράστηκε η αποφασιστικότητα των εργαζομένων να αντισταθούν αγωνιστικά στην επίθεση της εργοδοσίας, η οποία εντείνεται καθημερινά στους χώρους δουλιάς, και στις αντεργατικές-αντιλαϊκές πολιτικές που μεγαλώνουν την ανέχειά τους. Δήλωσαν τη θέλησή τους να εκφράσουν μέσα από την κινητοποίηση την αγανάκτηση από την πίεση που μεγαλώνει καθημερινά στην παραγωγή μέσα στα εργοστάσια από την εργοδοσία. Ενόψει και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων να βγουν δυναμικά μπροστά και να προβάλουν τα δικά τους αιτήματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οχι» στα παιχνίδια της εργοδοσίας (2008-07-17 00:00:00.0)
Επίσχεση εργασίας σε Εύβοια και Κομοτηνή (2008-07-02 00:00:00.0)
Κατέλαβαν το εργοστάσιο (2005-10-19 00:00:00.0)
Συντονισμένα στις 13 Ιούλη (2005-06-28 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για την απεργία (2004-11-23 00:00:00.0)
Δυναμώνει η μάχη της απεργίας (2004-11-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ