Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Στη ρότα για φτηνότερους υπαλλήλους

Αρχίζει τη μείωση του σημερινού προσωπικού με πρόγραμμα «εθελούσιας αποχώρησης»

Στο γενικό φόντο της επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, με αιχμή αυτή την περίοδο τους εργαζόμενους της Εμπορικής Τράπεζας, χτες η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε πρόγραμμα μείωσης του προσωπικού της, μέσα από τη γνωστή μέθοδο της «εθελούσιας εξόδου». Στα χνάρια της Εθνικής, της Γιούρομπανκ, της Εμπορικής και η Τράπεζα Πειραιώς, όπως άλλωστε είχε κάνει με ανάλογα προγράμματα στο παρελθόν, επιχειρεί να αυξήσει τα κέρδη της μειώνοντας τις θέσεις εργασίας.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» της Τράπεζας Πειραιώς συνδέεται άμεσα και με τις εξελίξεις στο Επικουρικό Ταμείο των εργαζομένων της Εμπορικής, καθώς 1.000 περίπου εργαζόμενοι της πρώτης, για επικουρική σύνταξη συνεχίζουν να ασφαλίζονται στο ΤΕΑΠΕΤΕ, από την περίοδο που η Πειραιώς ήταν θυγατρική της Εμπορικής.

Μέσα από αυτές τις κινήσεις συνολικά το τραπεζικό κεφάλαιο σφίγγει τον κλοιό των αναδιαρθρώσεων, εντείνει την αντεργατική του επίθεση και, μπροστά στο στόχο μείωσης του κόστους, χτυπάει συνολικά τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου. Ηδη τα αντίστοιχα προγράμματα μείωσης του προσωπικού τους τελευταίους μήνες σε Εθνική, Γιούρομπανκ και Εμπορική «στοίχισαν» περί τις 2.000 θέσεις εργασίας.

Το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» της Πειραιώς περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους, που έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας τους στο τέλος του χρόνου. Επιπλέον περιλαμβάνει τους εργαζόμενους στις Κεντρικές Υπηρεσίες της τράπεζας (διοικητικοί) από ηλικία 36 (!) ετών και άνω που εργάζονται στην Πειραιώς τουλάχιστον 5 χρόνια, συνυπολογιζόμενου του χρόνου που μπορεί να έχουν κάνει σε τράπεζες που συγχωνεύτηκαν ή απορροφήθηκαν από την Πειραιώς. Η χρηματική «αποζημίωση» καθορίζεται ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και τα χρόνια που απομένουν μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας του κάθε εργαζόμενου.

Το γεγονός ότι το προκλητικό αυτό «πρόγραμμα» πιάνει ακόμα και τους 36άρηδες εργαζόμενους, καταρρίπτει το μύθο ότι δήθεν όλες αυτές οι αναδιαρθρώσεις αποβλέπουν στην ανανέωση του προσωπικού ή στη διευκόλυνση εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Αποδεικνύεται ότι μοναδικός στόχος για τους τραπεζίτες ήταν και είναι η μείωση του ποσού που πληρώνουν για μισθούς, η αύξηση της εντατικοποίησης γι' αυτούς που συνεχίζουν να εργάζονται και η αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών. Πολύ περισσότερο που το τραπεζικό κεφάλαιο καταφεύγει στη μείωση του προσωπικού του, δίνοντας τα αντίστοιχα αντικείμενα εργασίας σε άλλες εξωτερικές εταιρίες (Outsourcing), ώστε να ξεφορτωθεί εργαζόμενους με εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις παλιότερων εποχών.

Με ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ - Τράπεζας Πειραιώς, που συμμετέχει στο ΠΑΜΕ, καταγγέλλει το νέο πρόγραμμα απολύσεων και ζητά από τους τραπεζοϋπαλλήλους να το απορρίψουν ως απαράδεκτο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ