Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΑ ΤΑΜΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ
«Φαρμακερές» οι επιπτώσεις

Το σχέδιο του υπουργού Υγείας, Ν. Κακλαμάνη, για τη φαρμακευτική πολιτική, που μεταξύ των άλλων προβλέπει ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους θα χορηγούνται απ' τα φαρμακεία - και όχι απ' τα νοσοκομεία όπως μέχρι τώρα - θα σημάνει επιβάρυνση των Ταμείων κατά 30-35%.

Την παραπάνω επισήμανση κάνουν τα Ταμεία Υγείας της Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ), της Τράπεζας της Ελλάδας (ΑΤΠΣΥΤΕ), της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΤΥΠΑΤΕ) και των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ). Αν και οι διαπιστώσεις των τεσσάρων Ταμείων κινούνται στο επίπεδο της διαχείρισης, εντούτοις εντοπίζουν σοβαρές πλευρές των εξαγγελιών της κυβέρνησης. «Εχουμε σοβαρές αντιρρήσεις στο κατά πόσο αυτές οι αλλαγές ή μάλλον κάποιες από αυτές θα εξυπηρετήσουν τον πολίτη ή οργανωμένα συμφέροντα», σημειώνουν στην κοινή ανακοίνωσή τους τα Ταμεία Υγείας, ενώ για τα ακριβά φάρμακα υπογραμμίζουν: «Με δεδομένες τις αυξήσεις που έγιναν πρόσφατα και την ετήσια αύξηση κατά 14% τα προηγούμενα χρόνια γίνεται φανερό ότι το βάρος για τα Ταμεία θα είναι δυσβάσταχτο».

Παρά τις διαπιστώσεις για επιβαρύνσεις τα παραπάνω Ταμεία καταθέτουν προτάσεις που οδηγούν σε περαιτέρω επιβαρύνσεις. Ετσι, για παράδειγμα, ζητούν να επιτραπεί στα Ταμεία να κάνουν διαπραγμάτευση με τις βιομηχανίες φαρμάκων για χαμηλές τιμές ή να οριστεί πλαφόν κατώτερης χονδρικής τιμής και ανώτερης λιανικής «ώστε να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ