ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ
Θέλει «τσιφλίκι» του τον τομέα της Ενέργειας

Νέες προκλητικές αξιώσεις του μεγαλοεπιχειρηματία

Ως και μέρος της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ αξιώνουν για λογαριασμό τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ η ΔΕΗ στο τέλος θα αγοράζει υποχρεωτικά όλη την παραγωγή των ιδιωτικών μονάδων...
Ως και μέρος της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ αξιώνουν για λογαριασμό τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ η ΔΕΗ στο τέλος θα αγοράζει υποχρεωτικά όλη την παραγωγή των ιδιωτικών μονάδων...
Ξεπερνώντας κάθε πρόσχημα και με τον πλέον προκλητικό τρόπο ο διευθύνων σύμβουλος της «Προμηθέας Gas» Δ. Κοπελούζος αξιώνει τώρα να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να ανοίξουν τα δημόσια ταμεία και με χρήματα από τον κρατικό κορβανά να κάνει μπίζνες ο ίδιος και οι διάφοροι συνάδελφοί του. Οπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του, συμπαρατάσσεται μάλιστα με την άποψη που υποστηρίζει ότι τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι ιδιαίτερα χαμηλά, προσβλέποντας προφανώς σε δικά του κέρδη, όταν με ακριβότερες τιμές θα εξαναγκάζεται η ΔΕΗ να αγοράζει τη δική του ηλεκτρική ενέργεια. Ο Δ. Κοπελούζος ισχυρίστηκε ότι τα χαμηλά τιμολόγια της ΔΕΗ είναι πλασματικά, γιατί προκειμένου να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα έχει μεταφερθεί στο κράτος το κόστος του ασφαλιστικού της εταιρίας. Ο ίδιος, πάντως, εξέφρασε το ενδιαφέρον του για μια ενδεχόμενη συνεργασία με τη ΔΕΗ στο μέρος του εκσυγχρονισμού των μονάδων της, ενώ ζήτησε να υποχρεωθεί η ΔΕΗ να πουλάει μέρος της λιγνιτικής παραγωγής σε ιδιώτες..

Κατά τα άλλα, υποστήριξε με τον πλέον προκλητικό τρόπο ότι η πολιτική που ασκείται στον τομέα της ενέργειας δε συνιστά «απελευθέρωση». Και αυτό, τη στιγμή που, όπως είναι γνωστό, ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση όχι μόνο έχει επιβληθεί η πολυπόθητη για τους επιχειρηματίες «απελευθέρωση», αλλά επιπλέον έχουν δοθεί και όλα εκείνα τα κίνητρα και προνόμια που χρειάζονται όσοι έχουν στις επιδιώξεις τους να δραστηριοποιηθούν στην αγορά ενέργειας. Σ' αυτό το πλαίσιο ισχυρίστηκε ότι λείπουν βασικά στοιχεία που χρειάζεται για να λειτουργήσει η απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όπως είναι οι κώδικες συναλλαγών.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Τα πάντα στην υπηρεσία του ΣΕΒ

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουν τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

Συνεχίστηκε χτες στη Βουλή η κατ' άρθρο συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, με τους κυβερνητικούς βουλευτές να επιχειρούν την ανάδειξη του ...φιλολαϊκού του χαρακτήρα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν, εκ νέου, τον ταξικό χαρακτήρα του νομοθετήματος.

Για νομοσχέδιο που καλύπτει τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου μίλησε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη. Σχολιάζοντας μάλιστα τις περαιτέρω απαιτήσεις που έχει εκφράσει ο ΣΕΒ σημείωσε: «Οσα ζήτησε ο ΣΕΒ τα έχει. Απλώς αυτό που ζητάει ο ΣΕΒ είναι ότι ...τα θέλει όλα. Δηλαδή, θέλουν να κάνουν επενδύσεις με τα χρήματα του ελληνικού λαού». Παράλληλα, σημείωσε ότι το ΚΚΕ τονίζει πως «πρέπει να υπάρχει μια άλλη ανάπτυξη στη χώρα, με εθνικό σχεδιασμό που να ενισχύει την ντόπια παραγωγή και να βοηθούνται οι εργαζόμενοι», κάτι που δεν μπορεί να συμβεί «αν δε θιγούν τα προνόμια της πλουτοκρατίας». Επισήμανε ότι «ζητάμε από τη ΝΔ να μην είναι τόσο προκλητική απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο», σχολιάζοντας ότι παρά τις ιδιαίτερα αυξημένες τιμές του πετρελαίου «δεν έχουν το κουράγιο να δώσουν ούτε το επίδομα για τα καύσιμα».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το θέμα των αφορολόγητων ορίων ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης τόνισε ότι ο νόμος «αυξάνει το αφορολόγητο από τις 10.000 ευρώ στις 11.000 ευρώ και από τις 8.400 στις 9.500 στους επαγγελματίες. Μα, είναι δώρο άδωρον, διότι ήδη με τη μικρή αύξηση που λέτε ότι θα δώσετε στους εργαζόμενους του δημοσίου, που είναι και για τους ιδιωτικούς, κατ' επέκταση, ακριβώς λένε τα στοιχεία που βγάζουν ότι θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο. Το ζήτημα είναι ότι για χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας δεν προχωρούσαν στην τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας».

Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι «η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων», παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης. Υποστήριξε όμως ότι ο φορολογικός νόμος αποτελεί υλοποίηση των ...κοινωνικών προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «ο φόρος των φυσικών προσώπων μειώνεται έως και κατά 150 ευρώ, για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Αυτό, για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, ισοδυναμεί με μία αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος κατά περίπου 1,5%». Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας επιχείρησε να παρουσιάσει ως ...φιλολαϊκό μέτρο ακόμη και την ευθεία ενίσχυση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Οπως είπε, «υποστηρίζεται η κοινωνική συνοχή, διότι δίνουμε το δικαίωμα στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν και την ιδιωτική ασφάλιση προκειμένου να μειώσουν τις αβεβαιότητες για το μέλλον, αυξάνοντας το ποσοστό της έκπτωσης και δίνοντας και τη δυνατότητα και στις επιχειρήσεις να ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους πέραν της Κοινωνικής Ασφάλισης»!

«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ»
Εργαλείο αναδιανομής του πλούτου υπέρ των λίγων

Παρέμβαση του Ν. Γκατζή σε σχετική συζήτηση στη Βουλή

Με τον αναπτυξιακό νόμο όχι μόνο δεν ενισχύεται η περιφέρεια αλλά θα συνεχίσει να είναι η μεγάλη άρρωστη της οικονομίας, τόνισε χτες στη Βουλή ο Ν. Γκατζής στη συζήτηση που έγινε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την παρουσίαση του νέου αναπτυξιακού νόμου.

Ο βουλευτής είπε ότι με το νέο νόμο αποδεσμεύονται οι επιχορηγήσεις από τις νέες προσλήψεις, κάτι που θα χειροτερέψει την κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι στο Βόλο δύο επιχειρήσεις πήραν αρκετά δισ. δρχ. ως επιδότηση και όχι μόνο δεν προσέλαβαν προσωπικό αλλά απέλυσαν από πάνω και εργαζόμενους. Σχετικά με την περίφημη ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπενθύμισε ότι η ΕΕ αναγνωρίζει ως μικρομεσαία επιχείρηση αυτήν που απασχολεί μέχρι 250 άτομα, αποκλείοντας έτσι στην πράξη τις ελληνικές, στις οποίες κυριαρχούν οι αυτοαπασχολούμενοι ή οι μέχρι 10 άτομα προσωπικό.

Αυτοί, είπε, που ενισχύονται είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις αφού με την αύξηση της επιδότησης και τις γνωστές υπερτιμολογήσεις οι επιχειρηματίες δε θα βάζουν πλέον από την τσέπη τους ούτε δεκάρα. Μάλιστα, ενδεικτικό του γεγονότος ότι έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματα των βιομηχάνων είναι ότι τα κίνητρα για τις φοροαπαλλαγές φθάνουν μέχρι και το 100% ενώ συνεχίζεται η επιδότηση για τη μετακόμιση επιχειρήσεων στα Βαλκάνια, όπου το εργατικό κόστος είναι φθηνότερο.

Συμπερασματικά, είπε ο Ν. Γκατζής, και ο αναπτυξιακός νόμος αποτελεί ένα εργαλείο αναδιανομής του εθνικού πλούτου υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος των εργαζομένων.

Και επί... αλλοτρίων

Στο μεταξύ διάφορες... ειδικές πλευρές του νομοσχεδίου που έρχονται στην επιφάνεια, αποδεικνύουν το πόσο μεθοδευμένα η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδίασε τις παραμέτρους που υπάρχουν στο νομοσχέδιο. Ετσι, μεταξύ άλλων και ενώ υποτίθεται πως με το νόμο δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση για την ανέγερση εγκαταστάσεων σε οικόπεδα που δεν ανήκουν στους επενδυτές, θα ενισχύονται οι υποψήφιοι επενδυτές που λιγουρεύονται να βάλουν στο χέρι οικόπεδα που ανήκουν στο δημόσιο και η κυβέρνηση επιδιώκει είτε να τα ξεπουλήσει, είτε να τα παραχωρήσει... προς αξιοποίηση.

Πρόκειται για τεράστιες εκτάσεις γης που ανήκουν στον ΕΟΤ, στην Εταιρία Τουριστικά Ακίνητα, στις Βιομηχανικές Περιοχές, στην ΕΤΒΑ, στην Ολυμπιακή Επιτροπή, στην εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα, στους ΟΤΑ κ.ο.κ. Τη χρηματοδότηση για τις περιπτώσεις αυτές μπορούν να διεκδικήσουν ιδιώτες και εταιρίες, αλλά και σωματεία και ιδρύματα. Μοναδική προϋπόθεση να έχουν εξασφαλίσει το δικαίωμα χρήσης των οικοπέδων τουλάχιστον για 15 χρόνια.

Για όποιον μπορεί να μην κατάλαβε, η συγκεκριμένη ρύθμιση αποβλέπει στη δημιουργία κινήτρων για διάφορους αεριτζήδες που με το πρόσχημα των επενδύσεων θέλουν να βάλουν στο χέρι τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, τα περιουσιακά στοιχεία του ΕΟΤ κ.ο.κ. Επιπλέον σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η αναφορά σε σωματεία θεωρείται βέβαιο ότι παραπέμπει στη δυνατότητα της ΑΕΚ (και άλλων εταιριών) να χρηματοδοτούνται για την ανέγερση γηπέδων και άλλων εγκαταστάσεων, σε παραχωρημένες από διάφορους φορείς εκτάσεις και οικόπεδα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ