Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Τα πάντα στην υπηρεσία του ΣΕΒ

Οι βουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουν τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

Συνεχίστηκε χτες στη Βουλή η κατ' άρθρο συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, με τους κυβερνητικούς βουλευτές να επιχειρούν την ανάδειξη του ...φιλολαϊκού του χαρακτήρα. Οι βουλευτές του ΚΚΕ κατήγγειλαν, εκ νέου, τον ταξικό χαρακτήρα του νομοθετήματος.

Για νομοσχέδιο που καλύπτει τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου μίλησε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Ελπίδα Παντελάκη. Σχολιάζοντας μάλιστα τις περαιτέρω απαιτήσεις που έχει εκφράσει ο ΣΕΒ σημείωσε: «Οσα ζήτησε ο ΣΕΒ τα έχει. Απλώς αυτό που ζητάει ο ΣΕΒ είναι ότι ...τα θέλει όλα. Δηλαδή, θέλουν να κάνουν επενδύσεις με τα χρήματα του ελληνικού λαού». Παράλληλα, σημείωσε ότι το ΚΚΕ τονίζει πως «πρέπει να υπάρχει μια άλλη ανάπτυξη στη χώρα, με εθνικό σχεδιασμό που να ενισχύει την ντόπια παραγωγή και να βοηθούνται οι εργαζόμενοι», κάτι που δεν μπορεί να συμβεί «αν δε θιγούν τα προνόμια της πλουτοκρατίας». Επισήμανε ότι «ζητάμε από τη ΝΔ να μην είναι τόσο προκλητική απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο», σχολιάζοντας ότι παρά τις ιδιαίτερα αυξημένες τιμές του πετρελαίου «δεν έχουν το κουράγιο να δώσουν ούτε το επίδομα για τα καύσιμα».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το θέμα των αφορολόγητων ορίων ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης τόνισε ότι ο νόμος «αυξάνει το αφορολόγητο από τις 10.000 ευρώ στις 11.000 ευρώ και από τις 8.400 στις 9.500 στους επαγγελματίες. Μα, είναι δώρο άδωρον, διότι ήδη με τη μικρή αύξηση που λέτε ότι θα δώσετε στους εργαζόμενους του δημοσίου, που είναι και για τους ιδιωτικούς, κατ' επέκταση, ακριβώς λένε τα στοιχεία που βγάζουν ότι θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο. Το ζήτημα είναι ότι για χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας δεν προχωρούσαν στην τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας».

Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι «η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων», παραδέχτηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης. Υποστήριξε όμως ότι ο φορολογικός νόμος αποτελεί υλοποίηση των ...κοινωνικών προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «ο φόρος των φυσικών προσώπων μειώνεται έως και κατά 150 ευρώ, για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Αυτό, για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, ισοδυναμεί με μία αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος κατά περίπου 1,5%». Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας επιχείρησε να παρουσιάσει ως ...φιλολαϊκό μέτρο ακόμη και την ευθεία ενίσχυση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών. Οπως είπε, «υποστηρίζεται η κοινωνική συνοχή, διότι δίνουμε το δικαίωμα στους πολίτες να χρησιμοποιήσουν και την ιδιωτική ασφάλιση προκειμένου να μειώσουν τις αβεβαιότητες για το μέλλον, αυξάνοντας το ποσοστό της έκπτωσης και δίνοντας και τη δυνατότητα και στις επιχειρήσεις να ασφαλίζουν τους εργαζομένους τους πέραν της Κοινωνικής Ασφάλισης»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ