Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Ετοιμάζουν πρωτοχρονιάτικες αυξήσεις στα ασφάλιστρα

Η «Εθνική Ασφαλιστική» ανακοίνωσε αυξήσεις 5% σε Αττική και Θεσσαλονίκη και 3% στην περιφέρεια. Ελεγχοι στα οικονομικά στοιχεία με «μελανές» διαπιστώσεις

Εκτός από το αυξημένο τελόσημο οι ΙΧήδες θα κληθούν να πληρώσουν και αυξημένα ασφάλιστρα
Εκτός από το αυξημένο τελόσημο οι ΙΧήδες θα κληθούν να πληρώσουν και αυξημένα ασφάλιστρα
Μεγάλες επισφάλειες και απόκλιση μεταξύ των προβλέψεων για την εκτίμηση των ζημιών και των τελικών ποσών που καταβάλλονται (υποεκτίμηση ζημιών) προκύπτουν από τους ελέγχους που διενεργούνται αυτή την περίοδο στα οικονομικά στοιχεία των ασφαλιστικών εταιριών. Οπως ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, οι έλεγχοι στον κλάδο αυτοκινήτου πρόκειται να ολοκληρωθούν μέσα στις πρώτες μέρες του Δεκέμβρη, οπότε και θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις για τα αποτελέσματά τους, ενώ ως το τέλος του χρόνου εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί και οι έλεγχοι στον κλάδο ζωής. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η μέχρι τώρα εικόνα από τους ελέγχους που επικεντρώνουν στις προβλέψεις των εταιριών για τις εκκρεμείς ζημίες, στους λογαριασμούς απαιτήσεων και διαθεσίμων και στους λογαριασμούς επενδύσεων σε ασφαλιστική τοποθέτηση «επιβεβαιώνει τους φόβους για προβλήματα στα οικονομικά στοιχεία».

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση παραμένει παρατηρητής της καταλήστευσης των ασφαλισμένων από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Κι αυτό, όταν οι εταιρίες - η μια μετά την άλλη - ολοκληρώνουν την κατάρτιση των νέων αυξημένων τιμολογίων που θα ισχύσουν από την 1η Γενάρη. Ηδη το χορό άνοιξε η «Εθνική Ασφαλιστική» με ονομαστικές αυξήσεις της τάξης του 5% για Αττική και Θεσσαλονίκη και 3% στην περιφέρεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά του προκαλεί το όψιμο ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για τα ανασφάλιστα - όπως άλλωστε προβλέπει σχετικός νόμος - οχήματα κρατικών φορέων, υπουργείων, νοσοκομείων κλπ. Ο Γ. Παπαθανασίου εμφανίστηκε χτες να εξετάζει τρόπους ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία που, όπως είπε, υφίστανται οι οδηγοί που δικαιούνται αποζημίωσης από ατυχήματα με υπαίτιο τον οδηγό κρατικού οχήματος. Απέφυγε, ωστόσο, να διευκρινίσει σε ποια κατεύθυνση προσανατολίζονται οι τρόποι αυτοί. Εάν, δηλαδή, η κυβέρνηση αναζητά τρόπο ώστε να παρακάμψει ή να καταργήσει το σχετικό νόμο που προβλέπει ότι δεν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης των κρατικών οχημάτων ώστε να ασφαλιστούν σε κάποιες από τις ιδιωτικές εταιρίες. Στην περίπτωση αυτή είναι φανερό ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ένα πλούσιο δώρο για τις ασφαλιστικές εταιρίες που θα αναλάβουν την ασφάλιση μερικών χιλιάδων οχημάτων του δημοσίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ