Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΕΟΣΟΕ
Μαύρα κρασιά...

Στα πρακτικά και επιφανειακά υπαρκτά προβλήματα στον αμπελοοινικό τομέα στάθηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Οινοπαραγωγικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΚΕΟΣΟΕ), σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες.

Πράγματι φέτος ήταν μια άσχημη χρονιά για τους αμπελουργούς. Μια κανονική παραγωγή κρασοστάφυλων, που σε σύγκριση με πέρσι δεν είναι μεγαλύτερη πάνω από 10%, είχε την τύχη να πάρει τιμές της συμφοράς. Πράγματι, πολλοί ιδιώτες οινοποιοί, μικροί και μεγάλοι, κερδοσκόπησαν ασύστολα. Πράγματι, αρκετές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Πράγματι, πολλές Ενώσεις που αγόρασαν σε κάπως μεγαλύτερες τιμές αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα πλέον. Από την άλλη είναι γεγονός ότι οι εισαγωγές κρασιού αυξάνονται και οι εξαγωγές μειώνονται. Ομως, ό,τι συμβαίνει στην αγορά κρασιού είναι αποτέλεσμα των νόμων της «ελεύθερης αγοράς» και των αρνητικών κανόνων που επιβάλλουν ΠΟΕ και ΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, όπως φάνηκε χτες, εστίασε το πρόβλημα στην οινοποίηση σταφυλιών διπλής και τριπλής χρήσης. Ομως, ούτε τα επιτραπέζια σταφύλια, ούτε η σταφίδα είχαν επίσης τιμές της προκοπής φέτος. Και φάνηκε πως οι αμπελουργοί, ελλείψει προστασίας, έπεσαν θύματα εκβιασμού και λειτούργησαν ατομικά, με γνώμονα το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Πάντως, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ ανέφερε και το εξής: «Αλεξάκης, Κουρτάκης, Achaia Claus, όλοι οι "χυματζήδες" της Κορινθίας και φυσικά η ΕΑΣ Ηρακλείου. Αυτοί τίναξαν φέτος την αγορά κρασιών στον αέρα με την οινοποίηση 120.000 τόνων σταφίδας, σουλτανίνας και κορινθιακής».

Επίσης, ανέφερε πως πρέπει να ληφθούν τρία μέτρα για την άρση του οικονομικού αδιεξόδου, τα οποία όμως αφορούν μόνο στην τρέχουσα περίοδο. Αυτά είναι:

- Να χρηματοδοτηθούν από την ΑΤΕ με επιτόκιο κατά 2% χαμηλότερα από το ισχύον, ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν την πρώτη ύλη στους αμπελουργούς.

- Να ξεκινήσει και στη χώρα μας η προαιρετική κοινοτική απόσταξη, στην οποία φέτος μπορούν να πάνε συνολικά 11 εκατ. εκατόλιτρα σε τιμή 27 λεπτών το λίτρο για 11βαθμο κρασί.

- Να υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διενέργεια της απόσταξης κρίσης, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα δεσμευτεί να χορηγήσει μια ικανοποιητική εθνική ενίσχυση, η οποία να καλύπτει τη διαφορά μεταξύ της τιμής απόσταξης (21 λεπτά το λίτρο για 11βαθμο κρασί πέρσι) και του κόστους αγοράς των σταφυλιών και εφόσον καθοριστούν συγκεκριμένες ποσότητες κρασιών που θα αποσταχτούν ανά περιοχή, ποικιλία και φορέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ