ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
Βρήκαν την υγειά τους οι επιχειρηματίες

Γρηγοριάδης Κώστας

Η Λάρισα έχει δυο νοσοκομεία. Το Νομαρχιακό - που το κράτος σχεδόν το εγκατέλειψε - και το Πανεπιστημιακό - που λειτουργεί πλημμελώς. Ετσι, λοιπόν, έμεινε ελεύθερο το πεδίο για την επιχειρηματική δραστηριότητα και στη Θεσσαλία. Και χτες, το «Ιασώ» ανακοίνωσε ότι θα χτίσει κλινική 116 κλινών στη Νίκαια της Λάρισας, «μια στρατηγική θέση που εξυπηρετεί τους κατοίκους των τεσσάρων νομών (Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων)», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Το «Ιασώ Θεσσαλίας», λοιπόν, θα είναι Γενική και Μαιευτική Κλινική (τα «φιλέτα», δηλαδή), με σύγχρονη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ο υφυπουργός Θ. Γιαννόπουλος έχει δηλώσει ότι θα ενταχθούν στο σύστημα και οι ιδιωτικές ΜΕΘ και θα πληρώνουν τα Ταμεία), με Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (Ν. Κακλαμάνης και Π. Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσαν ότι θα υπογράψουν και μ' αυτούς σύμβαση και θα πληρώνουν πάλι τα Ταμεία), Μονάδα Τεχνητής Γονιμοποίησης (ετοιμάζεται σχετικό νομοσχέδιο για τη Βουλή και θα πληρώνουν και πάλι τα Ταμεία) και Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Λιθοτριψίας και Φυσικής Ιατρικής, όπου ήδη πληρώνουν τα Ταμεία και συμπληρώνουν απ' την τσέπη τους οι ασθενείς. Ακόμα, θα έχει σύγχρονα διαγνωστικά εργαστήρια, όπου κόβεται μονέδα, όπως όλοι γνωρίζουν...

Κι ύστερα πώς να μην καμαρώνει ο Ομιλος «Ιασώ» ότι τα έσοδά του το 2004 θα ξεπεράσουν τα 90 εκατ. ευρώ και θα είναι αυξημένα κατά 20% σε σχέση με το 2003; Αλίμονο στα Ταμεία και στον κόσμο που πληρώνουν...

«Η καλύτερη απάντηση»...

Τρίτη μέρα της διεξαγωγής των αρχαιρεσιών στο Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, για την ανάδειξη της νέας διοίκησης ήταν χτες και το πρωί έφτασε για να ψηφίσει μια ξενοδοχοϋπάλληλος. Αμέσως, έξω από την είσοδο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, όπου πραγματοποιούνται οι αρχαιρεσίες, την πιάνουν οι συνδικαλιστικές της ΠΑΣΚΕ για να της δώσουν ψηφοδέλτιο. Η εργαζόμενη κοντοστέκεται, παίρνει στο χέρι το ψηφοδέλτιο και ρωτά ποιας παράταξης είναι. Και, μόλις της απαντούν ότι είναι της ΠΑΣΚΕ, γυρίζει προς το παρακείμενο τραπεζάκι της παράταξης, τα πετάει και με δυνατή φωνή λέει: «Δε θέλω βρώμικα ψηφοδέλτια».

Οι μορφές της ιδιωτικοποίησης

Χρόνια τώρα, τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, όσο και η σημερινή της ΝΔ, ακολουθούν και κλιμακώνουν μια πολύμορφη πολιτική έμμεσης ιδιωτικοποίησης ή, αλλιώς, «απελευθέρωσης» του κράτους από τα όποια «βάρη» και τις ευθύνες του, σχετικά με τους λεγόμενους κοινωνικούς τομείς (Πρόνοια, Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός, κλπ.). Ενα τελευταίο παράδειγμα αποτελούν οι εξαγγελίες του υπουργού Υγείας, Ν. Κακλαμάνη, για τα ναρκωτικά. Είπε ο κ. υπουργός: «Σε αυτή την κατεύθυνση (σ.σ. την ευρωενωσιακή στρατηγική) ήδη μελετούμε το Εθνικό Σχέδιο για τη θεραπεία εξαρτημένων ατόμων, καθώς και τις ενδεχόμενες συνεργασίες με το ΕΣΥ και τον ιδιωτικό τομέα, πάντοτε υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και κάλυψη των οικονομικών δαπανών από τους δημόσιους ασφαλιστικούς οργανισμούς».

Ποια είναι τα καινούρια ζητήματα, που θέτει η δήλωση του υπουργού; Πρώτον, «η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα». Με άλλα λόγια, η ιδιωτικοποίηση ενός κοινωνικού τομέα κρατικής ευθύνης και η ανάθεση στους επιχειρηματίες της θεραπείας εξαρτημένων ατόμων. Και δεύτερον, η «ελάφρυνση» του κρατικού προϋπολογισμού από τα όποια σχετικά βάρη και το «φόρτωμα» του αντίστοιχου οικονομικού κόστους στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή, στους ασφαλισμένους. Επομένως, μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια...

Οι μόνοι

Αφοπλιστικός ήταν ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γερ. Γιακουμάτος, μιλώντας σε πρόσφατη τηλεοπτική εκπομπή, σχετικά με το κλείσιμο επιχειρήσεων, την ανεργία κλπ. Θέλοντας να υποστηρίξει την κυβερνητική πολιτική της πολύμορφης ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών, δήλωσε και τα εξής: Εάν υπάρχουν επιχειρήσεις, τότε υπάρχουν δουλιές και εργαζόμενοι. Χωρίς επιχειρήσεις, όμως, δεν μπορεί να υπάρχουν ούτε δουλιές, ούτε εργαζόμενοι...

Και, βέβαια, για να μην τον αδικήσουμε, πρέπει να παραδεχτούμε ότι έτσι είναι τα πράγματα στα πλαίσια του σημερινού κοινωνικού συστήματος. Στον καπιταλισμό δεν εννοείται επιχείρηση χωρίς τον κεφαλαιοκράτη, ιδιοκτήτη και αφεντικό της. Οχι, όμως, και να θεωρηθούν τα όποια σημερινά δεδομένα ως αναντικατάστατα και αιώνια. Πολύ περισσότερο, όταν τα δεδομένα αυτά οδηγούν στην όλο και μεγαλύτερη υποταγή της κοινωνίας στα συμφέροντα μιας πολύ μικρής μειοψηφίας, των επιχειρηματιών και της πλουτοκρατίας γενικότερα. Δυστυχώς, για τον κ. Γιακουμάτο, ακόμη και η απλή λογική λέει τα ακριβώς αντίθετα: Η όποια παραγωγή προϊόντων δεν έχει καθόλου ανάγκη τους επιχειρηματίες. Είναι αδιανόητη, όμως, χωρίς τους εργάτες, αφού οι τελευταίοι είναι οι μόνοι παραγωγοί του όποιου πλούτου.


Τα παρατηρητικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΦΩΣ της δημοσιότητας είδε έρευνα εταιρίας δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με την οποία η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών υποστηρίζει ότι ήταν ...ορθή η οικονομική απογραφή που πραγματοποίησε η κυβέρνηση!

Κατόπιν αυτού πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι αξιοθαύμαστη η ικανότητα των ΜΜΕ, που την παρήγγειλαν, να ...εντοπίζουν το σφυγμό του ελληνικού λαού. Προφανώς πιστεύουν ότι αυτό που απασχολεί (αναφορικά με την οικονομία) τον Ελληνα πολίτη είναι το ορθό ή όχι της απογραφής.

Το ενδεχόμενο - ας πούμε - να απασχολούν τους πολίτες οι χαμηλοί μισθοί, οι ακόμη πιο χαμηλές συντάξεις και η ακρίβεια στις τιμές των προϊόντων μάλλον ...δεν τους πέρασε από το μυαλό. Η αντικειμενική και καίρια πληροφόρηση σε όλο της το μεγαλείο.

ΩΣΤΕ, ΛΟΙΠΟΝ, υπάρχει πιθανότητα το ΠΑΣΟΚ να τοποθετηθεί πριν από τη Νέα Δημοκρατία για το θέμα της προεδρικής εκλογής, καταθέτοντας την πρόταση του, σύμφωνα με όσα λέει ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτό - κατά τη γνώμη του - θα αποτελέσει απόδειξη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι απλός παρατηρητής των εξελίξεων.

Να τον καθησυχάσουμε λέγοντάς του πως ...ουδέποτε τον θεωρήσαμε και αυτόν και το κόμμα του ...παρατηρητή. Μακριά από εμάς τέτοιες ανεύθυνες εκτιμήσεις.

Εξ όσων θυμόμαστε στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, όταν η ΝΔ εξέφρασε τις πεποιθήσεις της περί ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να την υπερκεράσει, θεωρώντας το ...δίλημμα αυτό λυμένο από πολύ καιρό, ενώ ζήτησε μεγαλύτερη τόλμη και πρωτοτυπία στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις.

Γρηγοριάδης Κώστας

Με τέτοιες τοποθετήσεις, λοιπόν, ουδείς πρόκειται να τους προσάψει την κατηγορία του αμέτοχου παρατηρητή. Δεν είναι παρατηρητής όποιος στηρίζει συγκεκριμένες επιλογές και κατευθύνσεις. Και πολύ περισσότερο, όποιος «σπρώχνει» σε περισσότερο αντιλαϊκές επιλογές. Αλλιώς λέγεται και αφήνουμε στη Χαριλάου Τρικούπη να επιλέξει ποιος χαρακτηρισμός ταιριάζει.

Τα επιχειρηματικά κίνητρα

Μια βδομάδα μετά την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο πριμοδοτεί γενναιόδωρα με νέες φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές το μεγάλο κεφάλαιο και δίνει «ψίχουλα» στους εργαζόμενους και συνταξιούχους, η κυβέρνηση της ΝΔ δημοσιοποίησε το αναπτυξιακό της νομοσχέδιο. Πρόκειται για τη δέσμη των μέτρων (επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις και άλλα προνόμια), που θα δίνονται από τα - κατά τα άλλα «άδεια» - Ταμεία του κράτους στους μεγαλοεπιχειρηματίες, με πρόσχημα το καλό της οικονομίας και όλων των Ελλήνων! Δίνοντας το στίγμα του «αναπτυξιακού» νόμου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών τον χαρακτήρισε σαν «ένα πολύ μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των ιδιωτικών επενδύσεων» και πως μαζί με το φορολογικό νομοσχέδιο, «σηματοδοτεί τη νέα οικονομική πολιτική της κυβερνήσεως»!

Η ευκολία, με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ ενισχύει (με το φορολογικό και αναπτυξιακό νομοσχέδιο) τα κάθε είδους προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, δεν αποτελεί μόνο πρόκληση για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Με τη στάση της αυτή, η ΝΔ αποκαλύπτει και τις σκοπιμότητες που υπάρχουν πίσω από τη «δημοσιονομική απογραφή» και τα ευρήματά της. Ετσι, παρά τα μεγάλα ελλείμματα που λέει πως ανακάλυψε, προχωρά στη γενναιόδωρη πριμοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου, δίνοντας «πάσα» στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που επιμένει πως παρέδωσε «γεμάτα» και όχι «άδεια» ταμεία, όπως διατείνεται η κυβέρνηση. Με την ανούσια αντιπαράθεση για τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής απογραφής, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προσπαθούν στην ουσία να εγκλωβίσουν την κοινή γνώμη στα γρανάζια του δικομματισμού και να αποπροσανατολίσουν το λαό από τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας.

Είναι, άραγε, τυχαίο ότι η κυβέρνηση προωθεί τους νέους «μποναμάδες», ενώ επί 8,5 μήνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανταλλάσσουν μεταξύ τους άσφαιρα πυρά για την περίφημη «δημοσιονομική απογραφή»; Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται από την κυβέρνηση πως η οικονομία αντέχει τις παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο και την ίδια ώρα να αρνείται την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων, και να θεωρεί πως τα 1200 ευρώ μισθός και 960 ευρώ σύνταξη, η δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία, είναι ανέφικτο να εφαρμοστούν γιατί δεν αντέχει η οικονομία;

Κάνοντας πιο «τολμηρά» και πιο «θαρραλέα», όπως λένε οι αρμόδιοι, τα κίνητρα προς το μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα έχει καλύτερα αποτελέσματα από εκείνα που πέτυχαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με τα ίδια μέτρα και τις ίδιες πολιτικές. Διατείνεται πως με τα πλούσια «δώρα» προς το κεφάλαιο, εκτός των άλλων, θα τονωθούν οι επενδύσεις, θα ενισχυθεί η ανάπτυξη, θα δημιουργηθούν εισοδήματα και θα μειωθεί η ανεργία και το δημόσιο χρέος. Εμείς, μπορούμε να ρισκάρουμε την πρόβλεψη ότι σε κάθε περίπτωση η πολιτική της προκλητικής στήριξης και ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών από τη ΝΔ, θα έχει τα ίδια και χειρότερα αποτελέσματα από εκείνα που σημειώθηκαν την περίοδο του ΠΑΣΟΚ. Μάρτυρας, το γεγονός ότι από το 1998 μέχρι το 2002 που οι ιδιώτες επιχειρηματίες εισέπραξαν «αναπτυξιακά κίνητρα» ύψους 965 εκατομμυρίων ευρώ (κάθε μια νέα θέση εργασίας πριμοδοτήθηκε με 46.310 ευρώ), η ανεργία παρέμεινε στα ύψη, ενώ και τα άλλα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι οξύνθηκαν ακόμα παραπέρα.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ