ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Από το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 9 Οκτώβρη στην Αθήνα
Από το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 9 Οκτώβρη στην Αθήνα
  • Η ΚΟΒ Γούβας του ΚΚΕ καλεί στην ετήσια συνεστίασή της στα πλαίσια της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος, αύριο Παρασκευή, στις 10μ.μ., στην «παλιά ταβέρνα του Κρητικού» (Μνησικλέους 24, Πλάκα).
  • Συνεστίαση προς τιμήν του 17ου Συνεδρίου και των 86χρονων του Κόμματος διοργανώνουν αύριο Παρασκευή, στις 9 μ.μ. οι ΚΟ Καισαριανής, στο κέντρο «Χάραμα» (Σκοπευτήριο).
  • Οι ΚΟ Νότιας Αχτίδας του ΚΚΕ διοργανώνουν συνεστίαση αύριο Παρασκευή, στις 9 μ.μ., στην «ΚΟΚΚΙΝΙΩΤΙΣΣΑ».
  • Παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο οργανώνει η ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ το Σάββατο, 27/11, στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο της Λευκάδας. Την παρουσίαση θα κάνει ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η ΚΟ Βάδης - Βιτεμβέργης του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση προς τιμήν των 86 χρόνων του Κόμματος, το Σάββατο 27/11, στις 7 μ.μ., στην Turn - und Versammlungshalle Vaihingerstrasse 35, Mohringen, 70567 Stuttgart. Θα μιλήσει ο Γ. Δελιγκάς, μέλος του Γραφείου της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ.
  • Συνεστίαση διοργανώνει το Σάββατο 27/11 η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, ενόψει του 17ου Συνεδρίου του Κόμματος και στα πλαίσια της Οικονομικής του Εξόρμησης. Στη συνεστίαση που θα γίνει στο κέντρο «Πύλης Μέγαρο», θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ και θ' ακολουθήσει πλούσιο μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «ΝΟΣΤΟΣ».
  • Παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο οργανώνει η ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ την Κυριακή 28 του Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου.
  • Η ΚΟΒ Παιδείας Ιλίου του ΚΚΕ και οι μαθητικές ΟΒ της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση με θέμα «Ο αγώνας της σοσιαλιστικής Κούβας για μόρφωση και διαπαιδαγώγηση της νεολαίας», την Κυριακή 28/11, στις 10.30 π.μ., στο Πολιτιστικό Καφενείο του Δήμου Ιλίου. Θα μιλήσει εκπρόσωπος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, θα παραστεί και θα χαιρετίσει η γραμματέας της πρεσβείας της Κούβας στην Ελλάδα.
  • Οι ΚΟ Αγ. Παρασκευής διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση των θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο, την Κυριακή 28/11, στις 11π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Κοντόπευκου. Θα μιλήσει η Βάνα Λυγερού, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ.
  • Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Σοσιαλισμός επίκαιρος και αναγκαίος όσο ποτέ», οργανώνει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων της ΚΝΕ, τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη. Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα Β1.0 του Πολυτεχνείου Κρήτης, στις 1 το μεσημέρι. Ομιλητής θα είναι ο Στέφανος Λουκάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο οργανώνει η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ τη Δευτέρα 29/11, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΚΡΟΝΟΣ». Θα μιλήσει ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • H ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση για την παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο, τη Δευτέρα 29/11, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΛΗΔΑ», στη Σπάρτη. Θα μιλήσει ο Τάκης Τσίγκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και αρχισυντάκτης του «Ρ».
  • H ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση για την παρουσίαση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 17ο Συνέδριο, την Πέμπτη 2/12, στις 7 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΡΕΞ», στην Καλαμάτα. Θα μιλήσει ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Κόμματος.
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Μας ρωτούν σχετικά με τις συμμαχίες σε κοινωνικό επίπεδο, πώς μπορούν να πραγματοποιηθούν όταν σήμερα στο κίνημα δρουν παρατάξεις οι οποίες εκφράζουν την πολιτική των κομμάτων που τις στηρίζουν;

ΠΡΩΤ' ΑΠ' ΟΛΑ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι συμμαχία σημαίνει κοινή δράση εργατικής τάξης, φτωχής αγροτιάς, ΕΒΕ πάνω σε ένα κοινό πρόγραμμα που ικανοποιεί τις ανάγκες τους, δίνει λύση στα προβλήματά τους, λύση που απαιτεί αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική πολιτική, και όχι οποιαδήποτε λύση. Λύση που μόνο η δική τους εξουσία μπορεί να την επιβάλλει.

ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ δρουν στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο συνδικαλιστικό κίνημα των άλλων κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία έχουν και τη δική τους αυτοτέλεια. Επομένως σχετικά με τις παρατάξεις και τη διαφορετική πολιτική τους, αυτό εμποδίζει την εξασφάλιση ενότητας δράσης της εργατικής τάξης σε ταξική βάση σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Και η μη εξασφάλιση της ενότητας δυσκολεύει και τις συμμαχίες.

ΥΠΑΡΧΕΙ διαλεχτική σχέση ανάμεσα στην ενότητα της εργατικής τάξης και στην οικοδόμηση των συμμαχιών της. Η ίδια η ταξική πάλη, η ανάπτυξή της είναι που δημιουργεί το έδαφος, σε συνδυασμό με τη δουλιά των κομμουνιστών για να αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης, να καταχτιέται η ενότητα των εργατών και ταυτόχρονα να οικοδομείται η συμμαχία με τ' άλλα καταπιεσμένα στρώματα.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ της εργατικής τάξης οικοδομείται σε δύο επίπεδα που έχουν διαλεχτική σχέση μεταξύ τους. Το πρώτο επίπεδο είναι η ενότητα δράσης για τα άμεσα, τα πιο καυτά προβλήματα όπως είναι π.χ. οι μισθοί, οι εργασιακές σχέσεις, η κοινωνική ασφάλιση, η ανεργία, η υγεία, η εκπαίδευση, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα δημοκρατικά δικαιώματα και πρώτ' απ' όλα στους τόπους δουλιάς, η πάλη ενάντια στον πόλεμο, τα προβλήματα των εργατριών, που περνά μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα. Ολ' αυτά τα μέτωπα ενδιαφέρουν άμεσα την εργατική τάξη, το κίνημα της οποίας πρέπει να τα κάνει και δική του υπόθεση. Αυτό θα διευκολύνει και το τράβηγμά τους στην κοινή πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό, θα ανοίγει το δρόμο για τις συμμαχίες.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ επίπεδο είναι η ιδεολογικοπολιτική της ενότητα, η συσπείρωση γύρω από το ΚΚ, προκειμένου η πολιτική πάλη να κατευθύνεται στην ανατροπή του αστικού κράτους, ως προϋπόθεσης για την κατάργηση της εκμεταλλευτικής σχέσης κεφαλαίου - εργασίας.

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ τάξη αντικειμενικά δεν είναι ενιαία και ομοιόμορφη και αυτό οφείλεται στον καταμερισμό της εργασίας. Το χαμηλό επίπεδο πολιτικής συνείδησης αποτελεί το έδαφος της επιρροής της αστικής και ρεφορμιστικής πολιτικής στην εργατική τάξη. Γι' αυτό και η ενότητά της δεν εξασφαλίζεται εύκολα. Απαιτείται συνεχής ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική παρέμβαση και δράση της συνειδητής πρωτοπορίας της τάξης, του ΚΚ, που μπορεί να γενικεύει τα συμφέροντά της πέρα από συντεχνιακές ή άλλες στενότητες. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά και σύνθετα καθήκοντα του Κόμματος.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ενός ισχυρού ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ικανού να ανταποκριθεί στις πολύπλευρες σημερινές και μελλοντικές απαιτήσεις της ταξικής πάλης είναι κλειδί για την ενότητα της εργατικής τάξης, αλλά και για την οικοδόμηση συμμαχιών με τ' άλλα μικροαστικά στρώματα. Η δράση του ΠΑΜΕ, η ενίσχυσή του αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ταξική ενότητα δράσης των εργατών, αλλά και για την προώθηση των κοινωνικών συμμαχιών της εργατικής τάξης.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Εκδήλωση για «Ευρωσύνταγμα» - δικαιώματα

Εκδήλωση με θέμα «Τα δημοκρατικά δικαιώματα σε κίνδυνο - "Ευρωσύνταγμα" - Συμπεράσματα από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών», διοργανώνει η τοπική επιτροπή του 5ου - 6ου δημοτικού διαμερίσματος της Αθήνας της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη».

Η ανοιχτή συζήτηση γίνεται την Κυριακή, 28 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του κινηματογράφου «ΦΙΛΙΠ» (Θάσου 11, πλατεία Αμερικής). Τις θέσεις της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» θα παρουσιάσουν ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης και ο πρώην ευρωβουλευτής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Στρατής Κόρακας.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» ως στόχο της θέτει να συμβάλλει στην καλύτερη ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής και στην ανάπτυξη αγώνων για την αποτροπή εφαρμογής αυτής της πολιτικής. Αλλωστε όπως τονίζεται στην πρόσκλησή της, «μετά την πρόσφατη έγκριση του Ευρωσυντάγματος από τους επικεφαλής της ΕΕ στη Ρώμη, αλλά και τις αποφάσεις που λήφθηκαν στις 5 Νοεμβρίου στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών (Πρόγραμμα της Χάγης), αυξάνονται σημαντικά οι κίνδυνοι για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ