Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ
ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ 17ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΚΕ

Μας ρωτούν σχετικά με τις συμμαχίες σε κοινωνικό επίπεδο, πώς μπορούν να πραγματοποιηθούν όταν σήμερα στο κίνημα δρουν παρατάξεις οι οποίες εκφράζουν την πολιτική των κομμάτων που τις στηρίζουν;

ΠΡΩΤ' ΑΠ' ΟΛΑ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι συμμαχία σημαίνει κοινή δράση εργατικής τάξης, φτωχής αγροτιάς, ΕΒΕ πάνω σε ένα κοινό πρόγραμμα που ικανοποιεί τις ανάγκες τους, δίνει λύση στα προβλήματά τους, λύση που απαιτεί αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική πολιτική, και όχι οποιαδήποτε λύση. Λύση που μόνο η δική τους εξουσία μπορεί να την επιβάλλει.

ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ δρουν στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο συνδικαλιστικό κίνημα των άλλων κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία έχουν και τη δική τους αυτοτέλεια. Επομένως σχετικά με τις παρατάξεις και τη διαφορετική πολιτική τους, αυτό εμποδίζει την εξασφάλιση ενότητας δράσης της εργατικής τάξης σε ταξική βάση σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση. Και η μη εξασφάλιση της ενότητας δυσκολεύει και τις συμμαχίες.

ΥΠΑΡΧΕΙ διαλεχτική σχέση ανάμεσα στην ενότητα της εργατικής τάξης και στην οικοδόμηση των συμμαχιών της. Η ίδια η ταξική πάλη, η ανάπτυξή της είναι που δημιουργεί το έδαφος, σε συνδυασμό με τη δουλιά των κομμουνιστών για να αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης, να καταχτιέται η ενότητα των εργατών και ταυτόχρονα να οικοδομείται η συμμαχία με τ' άλλα καταπιεσμένα στρώματα.

Η ΕΝΟΤΗΤΑ της εργατικής τάξης οικοδομείται σε δύο επίπεδα που έχουν διαλεχτική σχέση μεταξύ τους. Το πρώτο επίπεδο είναι η ενότητα δράσης για τα άμεσα, τα πιο καυτά προβλήματα όπως είναι π.χ. οι μισθοί, οι εργασιακές σχέσεις, η κοινωνική ασφάλιση, η ανεργία, η υγεία, η εκπαίδευση, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα δημοκρατικά δικαιώματα και πρώτ' απ' όλα στους τόπους δουλιάς, η πάλη ενάντια στον πόλεμο, τα προβλήματα των εργατριών, που περνά μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα. Ολ' αυτά τα μέτωπα ενδιαφέρουν άμεσα την εργατική τάξη, το κίνημα της οποίας πρέπει να τα κάνει και δική του υπόθεση. Αυτό θα διευκολύνει και το τράβηγμά τους στην κοινή πάλη ενάντια στον κοινό εχθρό, θα ανοίγει το δρόμο για τις συμμαχίες.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ επίπεδο είναι η ιδεολογικοπολιτική της ενότητα, η συσπείρωση γύρω από το ΚΚ, προκειμένου η πολιτική πάλη να κατευθύνεται στην ανατροπή του αστικού κράτους, ως προϋπόθεσης για την κατάργηση της εκμεταλλευτικής σχέσης κεφαλαίου - εργασίας.

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ τάξη αντικειμενικά δεν είναι ενιαία και ομοιόμορφη και αυτό οφείλεται στον καταμερισμό της εργασίας. Το χαμηλό επίπεδο πολιτικής συνείδησης αποτελεί το έδαφος της επιρροής της αστικής και ρεφορμιστικής πολιτικής στην εργατική τάξη. Γι' αυτό και η ενότητά της δεν εξασφαλίζεται εύκολα. Απαιτείται συνεχής ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική παρέμβαση και δράση της συνειδητής πρωτοπορίας της τάξης, του ΚΚ, που μπορεί να γενικεύει τα συμφέροντά της πέρα από συντεχνιακές ή άλλες στενότητες. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά και σύνθετα καθήκοντα του Κόμματος.

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ενός ισχυρού ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ικανού να ανταποκριθεί στις πολύπλευρες σημερινές και μελλοντικές απαιτήσεις της ταξικής πάλης είναι κλειδί για την ενότητα της εργατικής τάξης, αλλά και για την οικοδόμηση συμμαχιών με τ' άλλα μικροαστικά στρώματα. Η δράση του ΠΑΜΕ, η ενίσχυσή του αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ταξική ενότητα δράσης των εργατών, αλλά και για την προώθηση των κοινωνικών συμμαχιών της εργατικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ