Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ TOR-M1
Κυβερνητικές αναταράξεις από το γαϊτανάκι των πυραύλων

Αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα TOR-Μ1
Αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα TOR-Μ1
Συνεχίζεται, ωστόσο με αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, το γαϊτανάκι που ξεκίνησε η κυβέρνηση της ΝΔ στο όνομα της διαφάνειας και της αποκάλυψης τυχόν σκανδάλων που είχαν διαπραχθεί επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Στο παιχνίδι αυτό, που εστιάζεται γύρω από το θέμα των ρωσικών πυραύλων TOR-M1, παίρνει, για τους δικούς του λόγους, ενεργά μέρος και το ΠΑΣΟΚ, τροφοδοτώντας και οι δύο το δικομματικό σκηνικό και αποπροσανατολίζοντας από την ουσία της ασκούμενης πολιτικής, όπου υπάρχει πλήρης ταύτιση των δύο.

Την ίδια ώρα τίθεται υπό αμφισβήτηση η θέση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Σπ. Σπηλιωτόπουλου, που όμως του παρέχεται πλήρης κάλυψη από τον πρωθυπουργό. Ουσιαστικά ανακυκλώνεται μια συζήτηση γύρω από κάποιες επιμέρους διαδικασίες, που αφορούν στις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, και μένει στο απυρόβλητο το μέγα θέμα του ρόλου και του χαρακτήρα των όπλων που αγοράζονται στα πλαίσια των ΝΑΤΟικών δεσμεύσεων της χώρας, θέμα για το οποίο υπάρχει απόλυτη σύμπνοια μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Στο σκηνικό προστέθηκε χτες και η παραίτηση από τη θέση του διευθυντή Ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας του δημοσιογράφου Αν. Γκουριώτη, μετά από απαίτηση, όπως υποστηρίζεται, του ειδικού γραμματέα Εξοπλισμών, Γ. Ζορμπά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Γ. Ζορμπάς ζήτησε από τον πρωθυπουργό την απομάκρυνση του Αν. Γκουριώτη απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα παραιτηθεί αυτός. Ο Γ. Ζορμπάς χρεώνει στον παραιτηθέντα εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Αμυνας τις δηλώσεις του Σπ. Σπηλιωτόπουλου από τη Μόσχα, κατά το πρόσφατο ταξίδι του εκεί. Ο υπουργός Αμυνας είχε μιλήσει θετικά για τις επιχειρησιακές δυνατότητες των επίμαχων ρωσικών πυραύλων TOR-M1, «αδειάζοντας» τον πρώην εισαγγελέα Γ. Ζορμπά, ο οποίος από τη θέση του ειδικού γραμματέα Εξοπλισμών οργάνωσε την υπόθεση της παραπομπής στη Βουλή του φακέλου των αντισταθμιστικών ωφελημάτων στα πλαίσια της σύμβασης προμήθειας των πυραύλων αυτών από την Ελλάδα.

Ο όλος δικομματικός καυγάς που έχει ξεσπάσει έχει επικεντρωθεί στο ζήτημα των εγγυήσεων γύρω από την εν λόγω σύμβαση. Ετσι, και χτες ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε: «Ψεύδονται ασύστολα όσοι υποστηρίζουν ότι δήθεν υπογράψαμε σύμβαση τύπου ΠΑΣΟΚ, δηλαδή χωρίς την εξασφάλιση νόμιμης εγγύησης». Και πρόσθεσε: «Ως υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν πρόκειται ποτέ να υπογράψω σύμβαση χωρίς νόμιμη εγγύηση και χωρίς να κατοχυρώνονται απόλυτα τα συμφέροντα του δημοσίου». Επίσης, μίλησε για «βρώμικο πόλεμο που υφιστάμεθα εδώ και οκτώ μήνες».

Επί του θέματος εκδόθηκε χτες και διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Στην ανακοίνωση αυτή ανακυκλώνεται το θέμα της παροχής εγγυήσεων από τη ρωσική πλευρά προκειμένου η κατ' αρχήν εγκριθείσα 4η Τροποποίηση της Συμβάσεως να υπογραφεί και να υπέχει θέση συμβάσεως. Και σημειώνεται: «Μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταλήξει σε σύμβαση λόγω μη παροχής νομίμου εγγυήσεως. Αυτό δεν σημαίνει ότι έπαυσε να ισχύει η συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, απόδειξη ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Οπως καταγγέλλεται από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η σύμβαση δεν ολοκληρώθηκε γιατί έπρεπε να «εναρμονιστεί» με το επικείμενο εισαγγελικό πόρισμα και επειδή είχε υπάρξει πολιτική απόφαση στη Ρηγίλλης να προχωρήσει η ΝΔ σε Εξεταστικές Επιτροπές για τα εξοπλιστικά.

Το ΠΑΣΟΚ

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο εκπρόσωπος Τύπου, Ν. Αθανασάκης, με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Αμυνας, ο οποίος κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου «να απαντήσει αν η θέση του κόμματός του είναι υπέρ ή κατά της υπογραφής συμβάσεων χωρίς νόμιμες εγγυήσεις», είπε: Για το ΠΑΣΟΚ «ισχύει ένα και μόνον: Θέλουμε την αλήθεια, όλη την αλήθεια και η αλήθεια κάθε μέρα αποκαλύπτεται».

Ο πρώην υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι «το κατηγορητήριο καταρρέει» και πρόσθεσε πως «αναμφισβήτητα υπάρχουν πολιτικές, ηθικές και ποινικές ευθύνες για την κυβέρνηση. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος και ο κ. Ζορμπάς απεμπολούν δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου να έχει κάλυψη 100% από τη ρωσική κυβέρνηση μέσω της κρατικής εγγύησης». Και κάλεσε τους βουλευτές στην εξεταστική επιτροπή να απαιτήσουν να εξεταστούν το συντομότερο δυνατόν οι Σπηλιωτόπουλος και Ζορμπάς.

Η συντονίστρια του Τομέα Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Αννα Διαμαντοπούλου, δήλωσε: «Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπήρξε επί οκτώ μήνες πρωταγωνιστής κωμωδίας και δράματος στην ελληνική πολιτική σκηνή. Η παραίτησή του ζητήθηκε επανειλημμένα από μέλη του Κοινοβουλίου για ζητήματα μείζονος σημασίας τα οποία χειρίστηκε με ελαφρότητα και άγνοια. Θυμίζω το θέμα του ενιαίου αμυντικού δόγματος με την Κύπρο, τη συνέντευξη στην εφημερίδα "Χουριέτ", τη διαχείριση της κρίσης του "Σινούκ", το θέμα της προφορικής συμφωνίας για τη μείωση των εξοπλισμών με την Τουρκία και φυσικά το φιάσκο, όπως αποκαλύπτεται, της "στημένης" εξεταστικής επιτροπής».

Παρέμβαση της Δικαιοσύνης;

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης ενδέχεται να προκαλέσουν τα δημοσιεύματα της εφημερίδας «Τα Νέα» (23 και 24 του Νοέμβρη), σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ είχε προχωρήσει μέσα στον Ιούνη στην έγκριση σύμβασης για τα αντισταθμιστικά των πυραύλων TOR-M1, ενώ στη συνέχεια υπαναχώρησε, λόγω της παραπομπής στην Εξεταστική Επιτροπή της όλης υπόθεσης.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δ. Παπαγγελόπουλος, μελετάει τα δύο επίμαχα δημοσιεύματα, προκειμένου να αποφασίσει αν θα διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Στην περίπτωση που ο εισαγγελικός λειτουργός θεωρήσει ότι έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις θα διατάξει δικαστική έρευνα και η υπόθεση θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ