Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Δύναμη στον αγώνα η συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων και η κοινή τους δράση

Στο πλευρό των νησιωτών και των ναυτεργατών έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ, καθώς στελέχη του βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα που δίνουν τα νησιά για επαρκείς, ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, για φτηνό εισιτήριο, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που υπηρετεί τα συμφέροντα και αυξάνει τα κέρδη των εφοπλιστών. Ταυτόχρονα, έχει αναδείξει την επεξεργασμένη και καλά τεκμηριωμένη πρότασή του για τη δημιουργία Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με εργατικό - κοινωνικό έλεγχο, ώστε να οργανωθεί η ακτοπλοΐα προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, των ναυτεργατών και ήδη το ταξικό ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και μια σειρά μαζικών φορέων των νησιωτών έχουν υιοθετήσει και αναδεικνύουν την πρόταση αυτή στο διεκδικητικό τους πλαίσιο.

Ειδικότερα το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έγκαιρα και όταν οι προετοιμασίες για τον παννησιωτικό ξεσηκωμό ήταν σε εξέλιξη, εξέδωσε στις 9 Νοέμβρη ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας «ιδιαίτερα σημαντικό το στοιχείο του συντονισμού της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος των νησιών και των ναυτεργατών» και τονίζοντας ότι «η συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων, η κοινή τους δράση δίνει δύναμη στον αγώνα».

«Μέσα από την πολύχρονη πείρα - ανέφερε - αποδεικνύεται ότι η ανάπτυξη, που έχει κίνητρο τα κέρδη της ολιγαρχίας του πλούτου, τα κέρδη των εφοπλιστών, χειροτερεύει την κατάσταση των εργαζομένων. Η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι πολιτική ταξική. Εντείνει την εκμετάλλευση των ναυτεργατών και οξύνει τα προβλήματά τους. Υποβαθμίζει τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών, ευθύνεται για τη δρομολόγηση γηρασμένων - υποβαθμισμένων πλοίων, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων, αυξάνει την τιμή των εισιτηρίων και το ναύλο των οχημάτων. Με την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας (κατάργηση του καμποτάζ), που προωθήθηκε με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, εντείνεται ο ανταγωνισμός και η επιθετικότητα των εφοπλιστών, χειροτερεύει η κατάσταση του νησιώτικου πληθυσμού και των πληρωμάτων των πλοίων».

Το ΚΚΕ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΓ, υποστηρίζει τα αιτήματα των κινητοποιήσεων και κάνει σαφές ότι «οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι στρατηγικής σημασίας, συνδέονται με την άμυνα της χώρας, την ανάπτυξη των νησιών και δεν μπορούν να είναι στα χέρια των εφοπλιστών». Και επισημαίνει ότι: «Ο αγώνας των νησιωτών, των ναυτεργατών, γενικότερα των εργαζομένων θα γίνεται αποτελεσματικός στο βαθμό που αλλάζει ο συσχετισμός δύναμης σε βάρος της κυρίαρχης πολιτικής και των φορέων της, πρώτα απ' όλα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο αγώνας θα γίνεται αποτελεσματικός, όταν οικοδομεί τη συσπείρωση και τη συμμαχία των λαϊκών δυνάμεων, αναπτύσσεται με προοπτική και διεκδικεί ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές. Γιατί μόνο όταν η εξουσία περάσει στα χέρια του λαού, τα πλοία γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, η οικονομία και η ναυτιλία αναπτύσσονται με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, θα μπορούν και οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες να εκπληρώσουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Σ' αυτά τα πλαίσια μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο Εθνικός Οργανισμός Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με εργατικό - κοινωνικό έλεγχο, ώστε να οργανωθεί η ακτοπλοΐα προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, των ναυτεργατών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επεκτείνεται η επίσχεση εργασίας(2009-01-20 00:00:00.0)
Εκβιάζουν τους ναυτεργάτες και τους νησιώτες(2008-10-08 00:00:00.0)
«Λάβετε θέσεις!» για ακτοπλοΐα προς όφελος του λαού(2008-09-13 00:00:00.0)
Οι θέσεις του ΚΚΕ(2006-08-11 00:00:00.0)
Ενοχλείται από το κίνημα νησιωτών - ναυτεργατών ο ΣΥΝ(2005-01-22 00:00:00.0)
Συντονισμένα «πυρά» στο θεσμικό πλαίσιο(2001-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ