Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΩΠΟ ΝΗΣΙΩΤΩΝ - ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεγάλη επιτυχία της χτεσινής παννησιώτικης κινητοποίησης
  • Συντονισμένος αγώνας με απεργίες, μαζικές συγκεντρώσεις, συμβολικές καταλήψεις, κλειστούς Δήμους, Νομαρχίες, σχολεία και επιχειρήσεις, για φτηνές ασφαλείς, τακτικές και σύγχρονες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
  • «Συνεχίζουμε τον αγώνα», δηλώνει η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή. Τις επόμενες μέρες, θα ανακοινώσει νέες κινητοποιήσεις

Από τη χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στη Σάμο

Εφημερίδα «Χαραυγή» Σάμου

Από τη χτεσινή μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στη Σάμο
Πρωτόγνωρες αγωνιστικές κινητοποιήσεις έζησαν χτες τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά! Με μπροστάρη την Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή χιλιάδες Νησιώτες, από νωρίς το πρωί, μέχρι το βράδυ, με απεργίες, συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια, με συμβολικές καταλήψεις σε λιμάνια και καράβια, κλείνοντας Δήμους και Νομαρχίες, επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα, σχολεία και πανεπιστήμια, ξεχύθηκαν στους δρόμους των νησιών τους, διαδηλώνοντας την απαίτησή τους για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προς όφελος των εργαζομένων και όλων των λαϊκών στρωμάτων! Οι κινητοποιήσεις αυτές, των οποίων η μαζικότητα και η δυναμικότητα ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες των διοργανωτών, σε συνδυασμό με το διεκδικητικό πλαίσιο που πρόβαλαν, αποτελούν τον πρώτο σημαντικό σταθμό στη μάχη που έχει ξεκινήσει το μέτωπο Νησιωτών και ναυτεργατών και έδωσαν δυνατό χαστούκι, στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ! Πολιτική που στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, εφαρμόζοντας τα εκτρωματικά νομοθετήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - Κοινοτικός Κανονισμός 3577/92 και νόμος 2932/2001, αντίστοιχα - έχει αναγάγει τους εφοπλιστές σε κυρίαρχους, υποβαθμίζοντας ραγδαία τις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Μαζικές συγκεντρώσεις

Λήμνος, Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες ταρακουνήθηκαν από τις μαζικές συγκεντρώσεις. Ενώ τα μυριόστομα συνθήματα, που βροντοφώναξαν, εργάτες, συνταξιούχοι, άνεργοι, επαγγελματίες, βιοτέχνες, μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές όπως: «Εμπρός για πλοία φτηνά και ασφαλή, όχι στα φέρετρα του κάθε εφοπλιστή», «η ελευθερία των εφοπλιστών σκλάβωσε τη ζωή των νησιωτών», «αυτό το υπουργείο (σ.σ για το ΥΕΝ) δεν είναι ναυτιλίας είναι των εφοπλιστών και της ασυδοσίας» και άλλα, που αντήχησαν από τη μια άκρη του Αιγαίου έως την άλλη, έδιναν το στίγμα και δακτυλόδειχναν τον ένοχο για την απομόνωση των νησιών, την επιδείνωση του βιοτικού επίπεδου των Νησιωτών και τα ναυτικά εγκλήματα όπως του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ».

Η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή

«Μια πρώτη κατάκτηση των κατοίκων των νησιών και των φορέων τους» και «παρακαταθήκη στον αγώνα που τώρα αρχίζει», χαρακτηρίζει το χτεσινό παννησιώτικο ξεσηκωμό, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή, χαιρετώντας «τους χιλιάδες κατοίκους των νησιών του Αιγαίου και τους μαζικούς φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της για συντονισμένο αγώνα». Και υπογραμμίζει ότι «ανταποκρινόμενη στη θέληση και απαίτηση των χιλιάδων κατοίκων των νησιών, θα συνεχίσει τον αγώνα και τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει νέες κινητοποιήσεις».

Ο συντονισμένος αγώνας των Νησιωτών και των ναυτεργατών επισημαίνει η Παναιγαιακή αντιπαλεύει «την πολιτική απομόνωσης που βιώνουν οι κάτοικοι σε δεκάδες νησιά. Τη δυσβάσταχτη για το πενιχρό εισόδημά τους, τιμή των εισιτηρίων. Την απαράδεκτη κατάσταση των περισσότερων πλοίων που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή επιβατών και ναυτεργατών. Και την παραπέρα υποβάθμιση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα με το διωγμό των ναυτεργατών. Την πολιτική που χρησιμοποιεί το κοινωνικό δικαίωμα και αγαθό των Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ως πηγή κέρδους των εφοπλιστών και όχι για την ικανοποίηση των αναγκών των νησιών μας. Που οι συνέπειές της επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο από την εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 της ΕΕ και του Ν. 2932/01 για την απελευθέρωση των Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ