Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Να εγκρίνει η Βουλή τους εξοπλισμούς

Αλλαγή του σημερινού αδιαφανούς καθεστώτος, πρότειναν απόστρατοι αξιωματικοί

To σοβαρό θέμα του αδιαφανούς καθεστώτος που επικρατεί στον τομέα της προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων, τα οποία μένουν κρυφά ακόμα και από τη Βουλή ενώ τα γνωρίζουν «φίλοι» και «εχθροί», απασχόλησε την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τις εξοπλιστικές προμήθειες επί υπουργίας Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου.

Κατά την εξέταση του πρώην αρχηγού ΓΕΑ πτέραρχου Γ. Αντωνέτση και του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μ. Παραγιουδάκη, το θέμα έθεσε με ερωτήσεις του ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Γ. Πατσιλινάκος.

Ο Γ. Αντωνέτσης είπε ότι για τον ίδιο είναι αδιανόητο να μην εγκρίνονται από τη Βουλή και την αρμόδια επιτροπή της, οι εξοπλιστικές προμήθειες, πριν προωθηθούν προς το αρμόδιο ΚΥΣΕΑ.

«Στις περισσότερες χώρες, είπε, είναι απαραίτητο η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής να το εγκρίνει, προκειμένου να πάει στο ΚΥΣΕΑ για να ληφθεί απόφαση. Είναι καιρός πλέον να φύγουμε και να έρθουμε σε ένα σύγχρονο σύστημα που να έχει μέσα τη Βουλή».

Ο Γ. Πατσιλινάκος παρατήρησε ότι με το ισχύον καθεστώς όχι μόνο δεν περνάει από τη Βουλή η αγορά ενός οπλικού συστήματος, αλλά η δαπάνη του δεν περνάει καν στον προϋπολογισμό που συζητάει η Βουλή.

Με τη θέση ότι οι προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων πρέπει να εγκρίνονται από τη Βουλή, συμφώνησε και ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Γ. Τραγάκης συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ενημέρωσε για τις εργασίες της Επιτροπής. Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα εκατέρωθεν πυρά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στο φως του δημοσιεύματος των «ΝΕΩΝ» ότι και η σημερινή κυβέρνηση ετοίμαζε σύμβαση για τα ρωσικά όπλα, παρόμοια με αυτήν για την οποία κατηγορούνται οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Ο εισηγητής της ΝΔ στην Επιτροπή Χ. Ζώης χαρακτήρισε χθες βεβιασμένη την ανακοίνωση του υπουργού Αμυνας τον περασμένο Ιούλιο ότι ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες με τη ρωσική πλευρά για τα αντισταθμιστικά οφέλη των ΤΟR/M1. Από την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιμένουν ότι η αποκάλυψη των εγγράφων από τα «ΝΕΑ» και η απόκρυψή τους από την Επιτροπή συνιστά ποινικό αδίκημα από τον Σ. Σπηλιωτόπουλο και τον γραμματέα Εξοπλισμών Γ. Ζορμπά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ