Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η βάση του συμψηφισμού των σκανδάλων

Αναμενόμενο και «μοιραίο» ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ να καταλήξει να «εξαγνίσει» το ΠΑΣΟΚ από τη σωρεία των σκανδάλων, τα οποία του χρέωνε προεκλογικά. Ο λόγος είναι απλός. Η γαλάζια διακυβέρνηση βαδίζει στα ίδια χνάρια με αυτά της κυβέρνησης των εκσυγχρονιστών. Δεν εφαρμόζει μόνο την ίδια πολιτική, αλλά και τις ίδιες διαχειριστικές μεθόδους. Αποτέλεσμα; Επιδιώκει συναίνεση και στήριξη στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, η εφαρμογή των οποίων οδηγεί ήδη στην παραγωγή γαλάζιων σκανδάλων.

Φυσικά, αυτό το εκμεταλλεύεται το ΠΑΣΟΚ, το οποίο όχι μόνο επιχειρεί να παρουσιαστεί άσπιλο και αμόλυντο, αλλά και να γίνει τιμητής της δημόσιας ζωής και της διαφάνειας! Και αυτό θα γίνεται ολοένα πιο έντονα το επόμενο διάστημα, όσο δηλαδή θα περνούν μέσα από την «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» (διάβαζε Εξεταστικές Επιτροπές) και θα ξεπλένονται από τις αναντίρρητες πολιτικές ευθύνες τους.

Εννιά μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές και το «οπλοστάσιο» των σκανδάλων, τα οποία χρησιμοποίησε στο έπακρο, για να πλήξει τον έτερο μονομάχο και να ανέβει στην εξουσία, χάσκει «άδειο». Αρχίζει να δημιουργεί τα δικά της, τα γαλάζια σκάνδαλα, γεγονός που την οδηγεί σε «ανοχή» και «παραγραφή» στα σκάνδαλα των προκατόχων της.

Καραμπινάτα σκάνδαλα, για παράδειγμα, συνιστούν το φορολογικό νομοσχέδιο και ο «αναπτυξιακός» νόμος, που προσφέρουν καινούρια κίνητρα και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, λες και τα κέρδη του τα τελευταία χρόνια δεν εκτοξεύτηκαν σε πρωτοφανή ύψη. Κι όμως η κυβέρνηση της ΝΔ προσφέρει, μόνο με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε ΑΕ και ΕΠΕ, «έξτρα» κέρδη περί τα 400 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα χρόνο και 1 δισ. ευρώ στην επόμενη τριετία! Ανάλογα ποσά (500 εκατ. ευρώ μόνο το 2005) μοιράζονται γενναιόδωρα και χωρίς «ανταλλάγματα» με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση «δεν έχει» για το επίδομα θέρμανσης ή για την αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ και το ΕΚΑΣ... «Βοηθάει» τις τράπεζες, με τα ασύλληπτα κέρδη, να λύσουν το Ασφαλιστικό σε βάρος των εργαζομένων σε αυτές, αλλά και γενικότερα, αλλά η «οικονομία δεν αντέχει» αυξήσεις στους μισθούς. Οι αποκρατικοποιήσεις καλά κρατούν (ΕΛΠΕ, Εθνική), όπως και οι «εθελούσιες» απολύσεις (ΟΤΕ, τράπεζες), ενώ στα σκαριά είναι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (ολυμπιακά ακίνητα, Ελληνικό, κ.ο.κ.). Βάζει μπροστά τη «νέα αγορά του αιώνα» (60 πολεμικά αεροπλάνα ύψους 6-8 δισ. ευρώ), που από μόνη της είναι ένα πελώριο σκάνδαλο... Από την άλλη, πώς να μιλήσει, η ΝΔ για το σκάνδαλο του δασοκτόνου νόμου όταν αναλαμβάνει η ίδια να τον εφαρμόσει;

Ο κατάλογος είναι ατέλειωτος... Το συμπέρασμα όμως είναι ένα. Τα σκάνδαλα τώρα «σκάνε» στα χέρια της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία όμως δεν έχει «οδό διαφυγής», παρά μόνο να προχωρήσει πιο γρήγορα και αποφασιστικά στην εφαρμογή της σκανδαλώδους νεοφιλελεύθερης πολιτικής χέρι - χέρι με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι την επόμενη προεκλογική περίοδο που θα τσακωθούν για άλλα σκάνδαλα, «προορισμένα» να κουκουλωθούν στη συνέχεια, και ούτω καθεξής... Μέχρι να τους σταματήσουν οι εργαζόμενοι που πληρώνουν το λογαριασμό...


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας (2020-07-23 00:00:00.0)
Σκάνδαλο η πολιτική τους (2007-07-25 00:00:00.0)
Τα «στοιχεία» είναι αδιάσειστα! (2006-09-26 00:00:00.0)
Γαλάζιος «τσαμπουκάς» και «κρίσεις» (2005-01-14 00:00:00.0)
Κερδοσκοπικά παιχνίδια από τους λαδέμπορους (2004-10-05 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση... να κυβερνήσει! (2003-04-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ