Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Το «όχι» παραμένει ισχυρό

...με ανάλογη δυναμική και το «βέτο»

Το αμερικανόπνευστο «σχέδιο Ανάν» παραμένει απορριπτέο από τη μεγάλη πλειοψηφία του κυπριακού λαού. Επίσης, μεγάλο ποσοστό των Κυπρίων τάσσεται υπέρ της άσκησης «βέτο», στην προσπάθεια της Τουρκίας να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ. Τα παραπάνω αναδεικνύονται από κάποιες ενδιαφέρουσες δημοσκοπήσεις που δημοσιοποιήθηκαν χτες στη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Σημερινή», η πλειοψηφία του κυπριακού λαού πιστεύει σε ποσοστό 62% ότι θα πρέπει να ασκηθεί «βέτο» στην παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων στην Τουρκία στις 17 του Δεκέμβρη, αν η Αγκυρα δεν κάνει παραχωρήσεις στο Κυπριακό.

Σε περίπτωση παραχωρήσεων, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 52%, αν η Τουρκία εφαρμόσει την τελωνειακή ένωση και στην περίπτωση της Κύπρου. Στο 39% αν επιστρέψει την Αμμόχωστο. Στο 34% αν δεσμευτεί σε αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Και στο 30% αν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει σε ποσοστό 60% πως, τελικά, θα δοθεί ημερομηνία στην Τουρκία. Το 26% πιστεύει ότι αν η Τουρκία πάρει την ημερομηνία, οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού θα είναι καλύτερες, το 29% χειρότερες και το 42% οι ίδιες. Εξάλλου, το 45% υποστηρίζει πως η απόφαση για ένα ενδεχόμενο «βέτο» πρέπει να ληφθεί σε δημοψήφισμα, το 28% από την πλειοψηφία του Εθνικού Συμβουλίου και το 26% από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στο ερώτημα αν εγκρίνουν τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας στο θέμα του «βέτο», το 62% απάντησε θετικά, ενώ στο ίδιο ερώτημα σε σχέση με την ελληνική κυβέρνηση το ποσοστό μειώνεται στο 52%.

Οσον αφορά στη λύση του Κυπριακού, το 38% υποστηρίζει ότι η λύση πρέπει να προέλθει μέσα από βελτιώσεις στο «σχέδιο Ανάν» και το 55% με παραμερισμό του σχεδίου.

Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Χαραυγή» (όργανο του ΑΚΕΛ), ο ΓΓ του κόμματος, Δημήτρης Χριστόφιας, είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με ποσοστό 45%. Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 49% αξιολογεί θετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο.

Ανησυχούν οι καταπατητές

Οι ξένοι υπήκοοι, ιδιαίτερα οι πολίτες της ΕΕ, που κατέχουν ελληνοκυπριακή περιουσία στα Κατεχόμενα κινδυνεύουν να χάσουν τη δική τους περιουσία στις χώρες τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τάιμς» του Λονδίνου. Η εφημερίδα αναφέρεται σε απόφαση δικαστηρίου της Λευκωσίας, το οποίο, ύστερα από αγωγή του ιδιοκτήτη περιουσίας στη Λάπηθο εναντίον του ζεύγους Ντέιβιντ και Λίντα Οραμς, από τη Βρετανία, εξασφάλισε απόφαση για απόδοση της περιουσίας του.

Το ζεύγος των Βρετανών αγόρασε τη γη, σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της κατεχόμενης Κερύνειας, στην κωμόπολη της Λαπήθου, από Τουρκοκύπριο, στον οποίο η γη είχε παραχωρηθεί από το κατοχικό καθεστώς. Το δικαστήριο επέβαλε στο ζεύγος πρόστιμο 7,5 χιλιάδων λιρών, διέταξε την κατεδάφιση της οικίας με πισίνα που έκτισε το ζεύγος και την καταβολή 300 λιρών τη μέρα για κάθε μέρα καθυστέρησης στην κατεδάφιση και απόδοση της περιουσίας.

Ομως, τα κυπριακά δικαστήρια δεν έχουν τη δυνατότητα επιβολής των αποφάσεών τους στις κατεχόμενες περιοχές. Γι' αυτό και μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο ιδιοκτήτης της περιουσίας είναι αποφασισμένος να αποταθεί στη βρετανική Δικαιοσύνη ή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να διεκδικήσει την περιουσία του, στρεφόμενος εναντίον της περιουσίας του ζεύγους στη Βρετανία.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ενδεχόμενη δικαίωση του ιδιοκτήτη της περιουσίας θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου για όσους ξένους, πολίτες της ΕΕ, έσπευσαν να αγοράσουν ελληνοκυπριακή γη από Τουρκοκυπρίους στις κατεχόμενες περιοχές, και μάλιστα σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες «προτάσεις» αποκαλύπτει η «Χουριέτ» (2010-09-18 00:00:00.0)
Συντονισμένη πίεση από ΗΠΑ - Αγγλία - Τουρκία (2004-10-23 00:00:00.0)
Βέβαιος για το αποτέλεσμα των εκλογών ο Ντενκτάς (2003-11-13 00:00:00.0)
Υπογράφεται σήμερα η τελωνειακή ένωση Τουρκίας - ψευδοκράτους (2003-08-08 00:00:00.0)
Δριμεία επίθεση Χριστόφια σε Κληρίδη (2003-02-11 00:00:00.0)
Γιορτάζουν την... επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους (2002-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ