Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ελπιδοφόρος συντονισμένος αγώνας

Σείστηκαν, χτες, από μια, ακόμα πιο συγκλονιστική, μαχητική, τη μαζικότερη από κάθε άλλη φορά, κινητοποίηση των κατοίκων τους, τα νησιά του Αιγαίου. Στην κυριολεξία, νέκρωσε κάθε οικονομική δραστηριότητα, εργασιακή -επαγγελματική στα περισσότερα νησιά από τη Λέσβο και τη Λήμνο, τη Σάμο και την Ικαρία, τη Χίο και τη Σύρο, την Κάλυμνο, την Κω κλπ., αφού όλα τα καταστήματα και οι υπηρεσίες, τα σχολεία, σε πολλές περιπτώσεις έμειναν κλειστά και ενωμένοι ναυτεργάτες - εργαζόμενοι - αγρότες -επαγγελματοβιοτέχνες, γονείς και μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές βρέθηκαν στους δρόμους. Βρέθηκαν εκεί διεκδικώντας επαρκείς - καθημερινές και φτηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για επικοινωνία των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα και μεταξύ τους με σύγχρονα και ασφαλή πλοία και με ναυτεργάτες που θα έχουν σταθερή και μόνιμη εργασία με κατοχυρωμένα τα εργασιακά - κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

Ασφαλώς, η κλιμάκωση και ο συντονισμός των κινητοποιήσεων, που έχουν ξεκινήσει πολύν καιρό τώρα, δεν ήρθε έτσι ξαφνικά. Ακουμπάει, πρώτ' απ' όλα στη διαπίστωση της χειροτέρευσης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Χειροτέρευση που έχει ως αιτία τις αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και την απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στη χώρα μας με τον ευρωενωσιακό κανονισμό 3577/92 και το νόμο 2932/2001, που πέρασαν με τις πλάτες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Ρυθμίσεις, που αξιοποιούνται και για κατάργηση κατακτήσεων των εργαζομένων ναυτικών, έχουν καταστροφικές συνέπειες στη ζωή και στην οικονομία των νησιών και των κατοίκων τους. Μια πραγματικότητα που θα γίνεται χειρότερη, όσο τα πλοία παραμένουν ιδιοκτησία των εφοπλιστών που δε νοιάζονται για τίποτα πέρα από το άπληστο κέρδος. Αυτή την πραγματικότητα στην ακτοπλοΐα αντιπαλεύουν συντονισμένα Νησιώτες και ναυτεργάτες, διεκδικώντας την αντιμετώπιση του προβλήματος σε όφελός τους.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα αιτήματα Νησιωτών -ναυτεργατών, πρωτοστατεί για την ανάπτυξη αυτού του αγώνα, θεωρώντας ιδιαίτερα σημαντικό το στοιχείο του συντονισμού της πάλης του εργατικού λαϊκού κινήματος των Νησιωτών και ναυτεργατών. Και η συσπείρωση που αναπτύσσεται στον αγώνα αυτό, ασφαλώς αποτελεί ελπιδοφόρα εξέλιξη για την ευρύτητα, τον προσανατολισμό και την προοπτική. Γιατί η συσπείρωση των λαϊκών δυνάμεων και η κοινή τους δράση δίνει δύναμη στο δίκαιο αγώνα τους για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Στις Θέσεις του ΚΚΕ, άλλωστε, επισημαίνεται πως οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι στρατηγικής σημασίας και συνδέονται με την ανάπτυξη των νησιών, αλλά και την άμυνα της χώρας, και δεν μπορούν να είναι στα χέρια των εφοπλιστών. Και, όπως τονίζεται, ο αγώνας των Νησιωτών, ναυτεργατών και γενικότερα των εργαζομένων θα γίνεται πιο αποτελεσματικός, όταν οικοδομεί τη συσπείρωση και τη συμμαχία των λαϊκών δυνάμεων, αναπτύσσεται με προοπτική, διεκδικώντας ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές. Γιατί μόνον όταν η εξουσία περάσει στα χέρια του λαού, τα πλοία γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, η οικονομία και η ναυτιλία αναπτύσσονται με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, θα μπορούν και οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες να εκπληρώσουν τον κοινωνικό τους ρόλο. Ετσι, σ' αυτά τα πλαίσια θα μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο Εθνικός Οργανισμός Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών με εργατικό - κοινωνικό έλεγχο, ώστε να οργανωθεί η ακτοπλοΐα προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων και των ναυτεργατών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ