Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Επιδρομική επιχείρηση απελευθέρωσης

Αγωνιστής της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης - (μεταπολεμικά δημιουργός μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας) - ο Νίκος Μπαλάνος, μετείχε στην ομάδα μας που απελευθέρωσε από τα κρατητήρια του ΚΒ΄ Αστυνομικού Τμήματος Νέας Σμύρνης, τον αντιστασιακό Νίκο Πάσχο (Μπάτσακλα).

Τον ΕΠΟΝίτη αυτό και μετέπειτα τρίτο καπετάνιο του 4ου Συντάγματος της ΙΙ Ταξιαρχίας του Α΄ Σώματος του ΕΛΑΣ, τον είχαν αφήσει «τράνζιτο» οι Γερμανοί, σε μπλόκο που είχαν κάνει, μαζί με ταγματασφαλίτες, μέχρις ότου ολοκληρώσουν και άλλες συλλήψεις στην περιοχή.

Για τη σύλληψη του Νίκου Πάσχου και την κράτησή του στο τμήμα της Νέας Σμύρνης, μας είχε ειδοποιήσει ο τότε αρχιφύλακας του τμήματος Μικές Δραγάτης, που ήταν μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής του ΕΑΜ της αστυνομίας, όπως και η αδελφή του Πάσχου, η Μαίρη.

Στην επιδρομική αυτή επιχείρηση που έγινε με απόλυτη επιτυχία και συντάραξε τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους, μετείχαν: Ο Γιάννης Κυρ. - ο Ν. Μπαλ. - ο Στρ. Κουκ. - ο Χαρ. Στρ. - ο Γ.Κ.Τσ.

Τα όπλα μας ήταν ένα ιταλικό οπλοπολυβόλο Μπερέτα, ένα πιστόλι και μια χειροβομβίδα. Ο Ν. Πάσχος αμέσως μετά την απελευθέρωσή του φυγαδεύτηκε στη σχολή του βουνού και ως ανθυπολοχαγός τοποθετήθηκε στο 4ο του ΕΛΑΣ.

Ανάλογα περιστασιακά αντιστασιακής δράσης και ιστορικής σημασίας καταγράφει στο βιβλίο του ο συγγραφέας, με ακρίβεια, με συναισθηματική φόρτιση και συγκίνηση, με τίτλο: «Αν - ορθοδοξίες μιας ζωής» - Εκδόσεις «Γκοβόστη» - σελ. 311. Και το αφιερώνει «στους φίλους που έπεσαν, που επέζησαν, που υπέφεραν, που ΝΙΚΗΣΑΝ».

Το βιβλίο, όμως, του Νίκου Μπαλάνου περιέχει πολύ ενδιαφέρουσες αυτοβιογραφικές και άλλες αναφορές από τα μαθητικά χρόνια, τις διώξεις των αγωνιστών, την πολιτιστική δράση που αναπτύχθηκε, τα μεγάλα μπλόκα, τις μάχες στο τρίγωνο Νέας Σμύρνης, Φάρου, Καλλιθέας. Σε συμπλοκή με τους Γερμανούς, ο συγγραφέας τραυματίστηκε βαριά και δέχτηκε τη βαρβαρότητα των διωγμών.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ