Πέμπτη 25 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΣΒΟΣ
Ανεβαίνουν τα αγωνιστικά μποφόρ

Μεγάλο συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη. Συνέχεια με συμμετοχή στα συλλαλητήρια της 9 Δεκέμβρη

«Εμπρός για πλοία φτηνά και ασφαλή. Οχι στα σαπάκια του κάθε εφοπλιστή!» Με το παραπάνω κεντρικό σύνθημα ο λεσβιακός λαός, από κοινού με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διατράνωσε την απαίτησή του για ασφαλείς, με σύγχρονα πλοία, φτηνές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τη θέλησή του να θέσει, ανεβάζοντας τα αγωνιστικά «μποφόρ», απαγορευτικό στον Κανονισμό 3557/92 της ΕΕ που απελευθέρωσε την εφοπλιστική ασυδοσία.

Από την πρώτη μαζική συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε στο νησί χτες ήταν κατανοητό, όπως διαπιστώσαμε, συνομιλώντας με τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους φορέων που συμμετείχαν στη συγκέντρωση ότι οι ανεξέλεγκτες και συνεχείς αυξήσεις των ναύλων, σε συνδυασμό με τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική, έχουν επιφέρει δραματικές συνέπειες. Αυτό, σε συνδυασμό με την κοροϊδία των ιθυνόντων της κυβέρνησης που προωθούν τα εφοπλιστικά συμφέροντα σε βάρος των κατοίκων των νησιών μας, έκανε και τους κατοίκους να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στη χτεσινή διαμαρτυρία για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Με το τέλος των ομιλιών και αφού ενέκριναν ομόφωνα το ψήφισμα της Παλλεσβιακής Επιτροπής, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν με πορεία προς το υπουργείο Αιγαίου. Τα συνθήματα δυναμικά, έπεφταν βροχή. «Εμπρός για πλοία φτηνά και ασφαλή, όχι στα σαπάκια του κάθε εφοπλιστή». «Φτηνές συγκοινωνίες για όλο το λαό, πάρτε απ' το κεφάλαιο το εφοπλιστικό». Λίγο πριν φτάσουν στο υπουργείο οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν «Εβγα έξω υπουργέ, ήρθαν οι εφοπλιστές», αίτημα στο οποίο ...ανταποκρίθηκε ουσιαστικά, ο κ. Παυλίδης, καθώς οι απαντήσεις που έδωσε στα αιτήματα των διαδηλωτών κάθε άλλο παρά τα λαϊκά στρώματα εξυπηρετούν.

Ο υπουργός, αφού επαναβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης να επιδοτήσει με 18 δισ. δρχ. τους εφοπλιστές για τις λεγόμενες «άγονες γραμμές», δεσμεύτηκε για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου εντός του 2005, ώστε αυτό να εναρμονιστεί πλήρως με το διαλυτικό κανονισμό 3557/92 της ΕΕ! Ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός είπε πως «η κυβέρνηση συμφωνεί με τους νόμους της ΕΕ, τους οποίους διαμορφώσαμε με τη συμμετοχή μας» - εν προκειμένω για την ολοκληρωτική απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών όπως ακριβώς, απαιτεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο! Αντίθετα, σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει τα ναύλα, αφού, όπως είπε, συμμερίζεται την αγανάκτηση των διαδηλωτών, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει...

Στην ακριβώς αντίθετη από τον υπουργό κατεύθυνση θα κινηθούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της Λέσβου όπως αποφάσισαν οι φορείς του νησιού. Σε σύσκεψη της Παλλεσβιακής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την πορεία αποφασίστηκε η κλιμάκωση του αγώνα με συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο στις 9 Δεκέμβρη καθώς και στη διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά όποτε αυτή οριστεί από την Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ